Καραμανλής: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας – Η άλλη γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα

Θέση εμμέσως πλην σαφέστατα εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ πήρε από την Πάτρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, καθώς και προ καιρού είχε υπογραμμίσει ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής πήρε θέση και ως προς την ουσία της πρότασης του κ. Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τον τιμά η σκέψη, ιδίως όταν προέρχεται από έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά «το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».

Από την πλευρά του, το Μαξίμου επιλέγει να μην πάρει θέση στα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, επιλέγοντας το «ουδέν σχόλιον».

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε στην εφ’ όλης της ύλης παρέμβασή ότι σε αυτόν τον δύσκολο και απρόβλεπτο κόμβο, η Ελλάδα πρέπει να δώσει τις μάχες της και να δικειδκήσει τα δίκαια της, συμβάλλοντας στην αφύπνιση της Ευρώπης. «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δείτε την εκδήλωση:

ΓΙΑΒΟΛ! ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Αναφερόμενος στα της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. «Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

«Προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία»

Ο κ. Καραμανλής παίρνει επίσης θέση για τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Χωρίς να παραγνωρίζει την ευθύνη της Ρωσίας, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «η παράταση της σύγκρουσης μόνο κινδύνους ενέχει». «Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Η εικόνα επί του πεδίου δυσμενής με την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της εμφανή. Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος προφανώς θα είναι δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες. Ασφαλέστερη βάση εκκίνησής τους είναι οι συμφωνίες του Μινσκ, για το ναυάγιο των οποίων οι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι του ενός», τονίζει ο κ. Καραμανλής. Μάλιστα, επιτίθεται εναντίον όσων και εντός Ελλάδος τάσσονται υπέρ της «κλιμάκωσης της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».

«Οι όποιες επιφυλάξεις, η άλλη άποψη για τους χειρισμούς της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν από διάφορες δυτικές ελίτ με μια ενορχηστρωμένη επίθεση ισοπεδωτικής απαξίωσης και συκοφάντησης, στα όρια της νοσηρότητας. Για όσους επί δεκαετίες αγωνιστήκαμε για την πολιτική, ποιοτική και ηθική υπεροχή των ιδεών της Δύσης, το φαινόμενο αυτό μόνο οδύνη και απαισιοδοξία για το μέλλον γεννά», τονίζει ο κ. Καραμανλής.

Βολές στη Γερμανία

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός στρέφει τα βέλη του εφ’ όλης της ύλης εναντίον των πολιτικών της Γερμανίας, τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και για το μεταναστευτικό. «Η πολιτική των Μνημονίων ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Αφού και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Κυρίως όμως διότι έδειξε ότι, αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, η ηγεσία της Ευρώπης διάλεξε την κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση. Αντί μεταφοράς πόρων από τον πλουσιότερο Βορρά στον φτωχότερο Νότο, αντί αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση Ευρωομολόγου, επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών. Οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν», υπογραμμίζει ο κ. Καραμανλής.

Ως προς το μεταναστευτικό και εκεί στηλιτεύει τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να δώσει την απαιτούμενη έμφαση στην προστασία των κοινών Ευρωπαϊκών συνόρων που ακόμα και σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσχηματική. Δεν δόθηκαν τα σωστά μηνύματα ως προς την αυστηρότητα των κανόνων εισόδου σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά σχεδόν απηύθυναν προσκλητήριο. Δεν οριοθετήθηκαν αυστηρά οι νόμιμες οδοί οικονομικής μετανάστευσης ως οι μόνες για την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαϊκών κρατών. Αφέθηκε έτσι στην ευχέρεια των διακινητών να αποφασίζουν για το ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη. Ενώ, ως προς την απόδοση ασύλου, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς κανόνες που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ ελαστικοί. Και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η πολιτική επιστροφών, η οποία είναι το λιγότερο αναποτελεσματική. Δυστυχώς, και στο μείζον αυτό πρόβλημα, τα κράτη μέλη λειτουργούν μονομερώς και αδυνατούν να δουν τη συνολική εικόνα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα οι ενέργειες της Γερμανίας, με γνώμονα αποκλειστικά τη διαχείριση του προβλήματος εντός των συνόρων της», υπογραμμίζει.

«Αποστροφή στις αλαζονικές ελίτ»

Τοποθετούμενος, επίσης, στη συζήτηση για την περίφημη woke agenda και τον υπέρμετρο δικαιωματισμό, ο κ. Καραμανλής μιλά για τον ρόλο των ελίτ. «Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Καραμανλής, με φόντο και την εκλογή Τραμπ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

ΠΗΓΗ: protothema.gr