Για τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας μίλησε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος ο οποίος προειδοποίησε πως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μια εστία φωτιάς σε δασική περιοχή, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολος ο έλεγχός της.
Άνεμοι έως 90 χιλιόμετρα την ώρα
«Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στο ERTnews. Επισήμανε επίσης ότι οι ισχυροί άνεμοι, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, επιδεινώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες μέρες εξαιρετικά κρίσιμες», πρόσθεσε.
Όπως είπε σήμερα Κυριακή αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα για την πρόκληση δασικής πυρκαγιάς, λόγω των ήδη πολύ ισχυρών ανέμων, ιδίως στην Αττική και την Πελοπόννησο. «Αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ελέγξουμε», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.
Ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες
Αναφορικά με τις γενικότερες κλιματικές συνθήκες, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών, με τον Ιούλιο να χαρακτηρίζεται από έναν καύσωνα διάρκειας 16 ημερών. «Αν συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος, θα μπορούμε να μιλάμε για το θερμότερο καλοκαίρι που έχουμε βιώσει στη χώρα μας», υπογράμμισε.
Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. «Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πόλεις θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.
Ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου, ειδικά στην Αττική, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των παρατεταμένων καυσώνων στις επόμενες δεκαετίες.
«Οι 37 βαθμοί θα είναι δροσιά»
«Θα έχουμε πιο συχνά πλέον τέτοια καλοκαίρια. Δυστυχώς θα λέμε πως οι 37 βαθμοί φαίνεται σαν δροσιά, όμως η πραγματικότητα λέει ότι είναι 3-4 βαθμούς πάνω από το κανονικό αυτή τη περίοδο. Συνηθίζουμε κάτι ως φυσιολογικό που είναι όμως η αλλαγή του κλίματός μας. Τον Ιούλιο μόνο 4 μέρες είχαν κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή» σχολίασε και καταλήγοντας τόνισε πως τα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια.
«Όταν στις 11 το βράδυ η θερμοκρασία είναι κοντά στις μέγιστες κανονικές τιμές, δηλαδή 31-32 βαθμούς, λογικό είναι να μη βγαίνει ο κόσμος στο μπαλκόνι και να κάθεται μέσα με το κλιματιστικό. Τα μεγάλα αστικά κέντρα θα πληγούν από αυτή την κλιματική αλλαγή και τους παρατεταμένους καύσωνες. Είναι κάτι που πρέπει να δούμε γιατί στα μεγάλα αστικά κέντρα με λίγους πόρους πρασίνου όπως η Αττική, το πρόβλημα θα γίνεται όλο και χειρότερο τις επόμενες δεκαετίες» είπε καταλήγοντας ο Κώστας Λαγουβάρδος