Σε μια εποχή που οι παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πιο γνωστοί και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές, ο Γιάννης Καλέμπουμπας είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Διοίκησε περίπου 36 χρόνια (με κάποια μικρά διαλείμματα) τον ΠΟΑ, ωστόσο οι συνεντεύξεις που έδωσε μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ποτέ δεν του άρεσε η δημοσιότητα, αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η μεγάλη του αγάπη, ο ΠΟΑ. «Εγώ δεν ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο, αλλά με τον ΠΟΑ» δηλώνει σε μια αποστροφή του λόγου του σήμερα, την μοναδική φορά που ανοίγει την καρδιά του και μιλάει στην «Π» για όλους και για όλα. Από… μακριά πλέον, αφού ολοκλήρωσε την πορεία του στον ΠΟΑ ανοίγοντας δρόμο σε νέους ανθρώπους.
Η πορεία του Γιάννη Καλέμπουμπα ως παράγοντα ξεκινάει κάπου το 1982. Σε ηλικία 29 ετών ο τότε αγροτικός γιατρός στις Κορφές παίρνει την απόφαση να μπει στα κοινά του ΠΟΑ.
Η σχέση του με το σωματείο έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα, καθώς πιτσιρικάς ακόμα, το πρώτο παιδί μιας οικογένειας Μικρασιατών, πηγαίνει στο γήπεδο του Ατσαλένιου για να βλέπει τον ΠΟΑ. Από τότε μπολιάστηκε μέσα του η αγάπη για την ομάδα και μερικά χρόνια αργότερα θα άρχιζε αυτή η μεγάλη διαδρομή για τον «Γκι Ρου» ( ο Γάλλος προπονητής που έμεινε για 44 χρόνια στον πάγκο της Οσέρ) ή και «γκουρού» των παραγόντων.
Ποιο ήταν το κίνητρο για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;
«Δεν μπήκα για να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Μπήκα στη διοίκηση γιατί αγαπούσα τον ΠΟΑ και ήθελα να προσφέρω. Έβλεπα τότε κάποιες καταστάσεις που δεν μου άρεσαν. Υπήρχαν αντιπαλότητες, η νοοτροπία να δείρουμε τον αντίπαλο για να κερδίσουμε. Ήταν δύσκολη περίοδος».
“Χωρίς τις Ακαδημίες ο ΠΟΑ θα ήταν στο Τοπικό”
Το όραμά του ήταν να δημιουργήσει ακαδημίες και να βλέπει παιδιά του ΠΟΑ να στελεχώνουν την πρώτη ομάδα και το πέτυχε: «Είμαι περήφανος γι’ αυτό που καταφέραμε να φτιάξουμε στο Ατσαλένιο. Ήμασταν η πρώτη ομάδα στο Ηράκλειο που ασχολήθηκε σοβαρά με τις Ακαδημίες. Από την πρώτη μέρα στο ξερό γήπεδο, στη συνέχεια με το χόρτο και κατόπιν με το πλαστικό. Δημιουργήσαμε ομάδες όπως τον Ερμή και τον Κεραυνό με οργάνωση και δομή, και το πιο σημαντικό είναι ότι ήρθε το πλαστικό για να μπορούν να αθλούνται όλοι εκεί χωρίς προβλήματα. Οι Ακαδημίες μας έχουν συνεχώς διακρίσεις».
Ο Γιάννης Καλέμπουμπας θεωρεί τόσο σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ΠΟΑ τις Ακαδημίες που θεωρεί ότι «Χωρίς τις Ακαδημίες ο ΠΟΑ θα ήταν μια ομάδα τοπικού. Δεν θα μπορούσε να πετύχει πολλά πράγματα, γιατί αυτές είναι που του δίνουν ζωή και υπόσταση».
Η μεγάλη απογοήτευση
Στα πρώτα χρόνια της διοίκησής του ο ΠΟΑ έφτασε μέχρι τον τελικό του κυπέλλου ερασιτεχνών όπου γνώρισε την ήττα από τη Νίκη Διοικητηρίου στον τελικό του ΟΑΚΑ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση για τον Γιάννη Καλέμπουμπα: «Κάναμε μια καλή πορεία στο κύπελλο και φτάσαμε στον τελικό στο Ολυμπιακό Στάδιο σε ένα παιχνίδι που έληξε ισόπαλο 1-1 και τελικά το χάσαμε στα πέναλτι 4-2. Ήταν μεγάλη απογοήτευση, το έβλεπε το παιχνίδι όλη η Ελλάδα από την κρατική τηλεόραση. Ήταν όμως και μια εμπειρία για τον σύλλογο».
Μετά το 1991 που απέκτησε και την ειδικότητα στην ιατρική ο Γιάννης Καλέμπουμπας αφοσιώθηκε πλέον αποκλειστικά στον ΠΟΑ και μαζί του γνώρισε και χαρές και λύπες. Την περίοδο 2002-2003 ο ΠΟΑ αναδείχθηκε πρωταθλητής στον 10ο όμιλο της Δ’ Εθνικής και ανέβηκε στη Γ’ Εθνική και το 2003 ιδρύθηκε Ανώνυμη εταιρεία Λαϊκής Βάσης, η ΠΑΕ ΠΟΑ.
“Δύσκολο για τον ΠΟΑ να σταθεί οικονομικά στη Β’ Εθνική”
Παρέμεινε στην κατηγορία μέχρι την περίοδο 2009-2010 που τερμάτισε στη 14η θέση και υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική. Τα επόμενα χρόνια είχε μια πορεία… ασανσέρ από την Δ’ στην Γ΄ και αντίστροφα. Ο Γιάννης Καλέμπουμπας κατηγορήθηκε ότι δεν έβαλε ποτέ τον πήχη ψηλά και αυτό ίσως κόστισε και στην απομάκρυνση του κόσμου από το γήπεδο.
Ο ίδιος λέει γι’ αυτό: «Η φιλοσοφία μου ήταν να κρεμάω το καλάθι μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μου. Είναι δύσκολο για μια ομάδα όπως είναι ο ΠΟΑ να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις μιας επαγγελματικής κατηγορίας σαν τη Β’ Εθνική. Βλέπετε τι γίνεται με τις ομάδες που αποχωρούν και διαλύονται. Χρειάζονται πολλά χρήματα και για τον ΠΟΑ θα ήταν πολύ δύσκολο να σταθεί. Εμείς δοκιμάσαμε πριν από μερικά χρόνια όταν γίναμε ΠΑΕ στη Γ’ Εθνική. Έτσι όπως είναι σήμερα η Β’ Εθνική, όχι».
«Τα παιδιά του»
Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων πέρασαν από τα «χέρια του» πολλοί ποδοσφαιριστές. Ο ΠΟΑ ανέδειξε παίκτες που έκαναν καριέρα σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο. Από τον Μύρωνα Σηφάκη που σήκωσε το κύπελλο με τον ΟΦΗ μέχρι και τους δυο Γιακουμάκηδες, τον Γιώργο και τον Πέτρο, που συνεχίζουν σε ΑΕΚ και Λεβαδειακό. Ο κ. Καλέμπουμπας θυμάται:
“Ποδοσφαιρομάνα το Ατσαλένιο”
«Χαίρομαι πραγματικά για αυτά τα παιδιά. Το Ατσαλένιο ήταν πάντα μια ποδοσφαιρομάνα. Από τον Μπαλταζή, τον Καφούση, τον Ψιμουλάκη, τον Χριστοφή, τον Σηφάκη μέχρι και τους νεότερους.
Ο Σηφάκης πήγε στον ΟΦΗ μαζί με τον Στέφανο Βάβουλα γιατί είχε ακουστεί τότε ότι θέλει να τον δοκιμάσει ο Ολυμπιακός.
“Ο Γιακουμάκης έχει τα προσόντα να παίξει στην ΑΕΚ”
Μόλις το έμαθαν στον ΟΦΗ μου ζήτησαν τον παίκτη και ήταν μεγάλη η ικανοποίηση, γιατί ο Μύρος ήταν ένας πολύ καλός τερματοφύλακας και καλό παιδί. Αλλά και τα σημερινά παιδιά που έχουν φύγει για τη Σούπερ Λίγκα αξίζουν.
Ειδικά ο Γιώργος Γιακουμάκης έχει τα προσόντα και μακάρι να παίξει στην ΑΕΚ».
«Οι αγώνες στα γήπεδα»
Ο Γιάννης Καλέμπουμπας αν και πολλά χρόνια παράγοντας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα κυκλώματα του ποδοσφαίρου. Στόχος του ήταν να μείνει μακριά από καταστάσεις που έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στον χώρο. Πώς το αντιμετώπισε ο ίδιος;
“Ο ΠΟΑ παίζει τους αγώνες στα γήπεδα”
«Ήταν θέμα χαρακτήρα. Άκουσα και είδα πολλά, αλλά εμείς σαν ΠΟΑ μείναμε έξω από όλα αυτά. Έγιναν προσπάθειες κάποιες φορές να μας προσεγγίσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Πάντα παίζαμε τους αγώνες στα γήπεδα και έτσι θα συνεχίσει να κάνει ο ΠΟΑ».
Η περίπτωση του θυμίζει τον μύθο με τον βοσκό και τον λύκο. Τα τελευταία χρόνια όλο «έφευγε» από τον ΠΟΑ αλλά τελικά παρέμενε στην ομάδα. Πως έγινε τελικά και πήρε την μεγάλη απόφαση;
«Δεν πήγαινε άλλο. Κουράστηκα και σωματικά και ψυχολογικά. Τους είπα φέτος θέλω να με διώξετε (γέλια). Ήταν η ώρα να αποχωρήσω και να μπουν νέα πρόσωπα στην ομάδα».
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Καλέμπουμπας να έφυγε αλλά θα είναι εκεί και θα κάνει… κουμάντο.
Ο ίδιος το ξεκαθαρίζει: «Όταν λέμε τέλος, τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση. Θα είμαι κοντά στην ομάδα όπως ήμουν, αλλά διοικητικά τελείωσε για μένα ο ΠΟΑ».
Ποια είναι η άποψη του για τη νέα διοίκηση;
“Φεύγω ήσυχος ότι η ομάδα είναι σε καλά χέρια”
«Φεύγω ήσυχος ότι η ομάδα είναι σε καλά χέρια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια στο σωματείο και πιστεύω ότι μπορούν να το βοηθήσουν. Ίσως να υπάρξουν και προβλήματα αλλά με την αγάπη, την ενότητα και τον κοινό στόχο θα ξεπεραστούν».
Θα αλλάξει και ο τρόπος διοίκησης; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Καλέμπουμπας τα έκανε όλα και ήταν αυταρχικός στον τρόπο διοίκησης.
«Δεν ισχύει αυτό. Ποτέ δεν συμπεριφέρθηκα με αυταρχικό τρόπο. Πάντα προσπαθούσαμε να λειτουργήσουμε μέσα από τις αντιθέσεις και να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις».
«Η ιδιαίτερη συμπάθεια στον ΟΦΗ»
Όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΟΑ ανέπτυξε ιδιαίτερη σχέση με τον ΟΦΗ και αυτό έχει τη βάση του στα αισθήματα που τρέφει ο Γιάννης Καλέμπουμπας για την κορυφαία ομάδα της Κρήτης.
«Στον ΟΦΗ έχω ιδιαίτερη συμπάθεια. Ξεκίνησε από την εποχή που στην ομάδα έπαιζαν μεγάλοι παίκτες όπως ο Γρηγόρης Τσινός, ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου. Κάναμε παρέα με αυτά τα παιδιά μεγάλες προσωπικότητες αλλά και με τον Ανδριανίδη, τον Σηφάκη. Θέλουμε πάντα να πηγαίνει καλά και μακάρι κάποια στιγμή να ζήσει εποχές του παρελθόντος».
Με τον Εργοτέλη ωστόσο ποτέ οι σχέσεις δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο:
«Όταν μπήκα στη διοίκηση του ΠΟΑ υπήρχε μια παγιωμένη κατάσταση με τον Εργοτέλη, είχαν σημειωθεί διάφορα και από τις δυο πλευρές. Προσπαθήσαμε να τα αλλάξουμε στον βαθμό που μπορούσαμε. Θέλω να πιστεύω ότι η κατάσταση δεν είναι η ίδια, οι ομάδες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα».
Η κόντρα με Νίκο Τζώρτζογλου κρατάει χρόνια. Ακόμα και μετά την αποχώρησή του ο κ. Καλέμπουμπας άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της ΕΠΣΗ. Τι είναι τελικά αυτό που χωρίζει τους δυο παράγοντες;
Με τον Τζώρτζογλου έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης
«Τα είπα με την επιστολή μου. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Δεν μπορεί για παράδειγμα πρώτα να ψηφίζουμε για διοικητικό-οικονομικό απολογισμό και μετά να τον παρουσιάζουμε. Ή δεν μπορεί να μην δίνεται λόγος στα σωματεία. Είναι δυνατόν να είναι στη Συνέλευση ο ΟΦΗ, που θα έπρεπε όλοι να είναι σε θέση προσοχής και να μην έχει το δικαίωμα να μιλήσει; Και οι άλλες ομάδες ο Εργοτέλης, ο Ηρόδοτος, ο ΠΟΑ;»
“Δεν ήμουν των δημοσίων σχέσεων και αυτό δεν έκανε καλό στον ΠΟΑ”
Μετά από 36 χρόνια στον ΠΟΑ ποιο μπορεί να είναι αυτό για το οποίο μπορεί ο Γιάννης Καλέμπουμπας να έχει μετανιώσει;
«Ίσως στο θέμα των δημοσίων σχέσεων. Δεν ξέρω αν το έχω μετανιώσει αλλά ήταν λάθος. Αυτό που κάνω τώρα, να δίνω συνέντευξη, δεν το είχα. Ήταν κάτι που δεν έκανε καλό στον ΠΟΑ, το αναγνωρίζω αλλά αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Αυτό είπα και στη νέα διοίκηση φεύγοντας, ότι η ομάδα πρέπει να ανοιχτεί προς τα έξω».
Γιατί όμως ο Γιάννης Καλέμπουμπας δεν έδινε συνεντεύξεις; Ήταν θέμα σνομπισμού;
«Όχι, σε καμιά περίπτωση απλά δεν ήμουν για τέτοια. Θέμα χαρακτήρα».
Αν γύριζε τον χρόνο πίσω θα ασχολείτο ξανά με το ποδόσφαιρο έτσι όπως είναι σήμερα;
«Ναι, γιατί εγώ όπως σας είπα δεν ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο αλλά με τον ΠΟΑ. Οπότε την ίδια απόφαση θα έπαιρνα για να βοηθήσω την ομάδα».
Τον ικανοποιεί η εικόνα του ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου;
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει αλλά το ποδόσφαιρο του Ηρακλείου πάει καλά και έχουν παίξει ρόλο σε αυτό οι Ακαδημίες. Οι περισσότερες ομάδες ασχολούνται πλέον με αυτό το κομμάτι. Εδώ ο ένας παρασύρει τον άλλο και γίνεται κάτι καλό».
Είναι οι παράγοντες τελικά οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αλλά φταίει και ο τύπος και κυρίως ο οπαδικός. Αν διαβάσει κανείς μια μέρα τα πρωτοσέλιδα, θα καταλάβει. Για τους παράγοντες, όσο τους οδηγεί η ματαιοδοξία, δεν πρόκειται να φτιάξει το ποδόσφαιρο».
«Δάσκαλος ο Ράικο»
Ο ΠΟΑ όμως ανέδειξε και προπονητές όλα αυτά τα χρόνια. Προπονητές οι περισσότεροι από τους οποίους έμειναν για πολλά χρόνια (Γιάνγιανιν, Δερμιτζάκης, Πατεμτζής). Αυτό έχει την εξήγησή του όπως λέει ο Γιάννης Καλέμπουμπας:
«Οι περισσότεροι έμειναν πολλά χρόνια, αφενός μεν γιατί έκαναν καλή δουλειά, αφετέρου γιατί δεν ήμασταν της φιλοσοφίας να διώχνουμε τους προπονητές και να τους αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα».
Πολλοί πρόεδροι αρέσκονται στο να παρεμβαίνουν και να κάνουν κουμάντο μέχρι και για την ενδεκάδα αλλά αυτό δεν ίσχυσε ποτέ για τον κ. Καλέμπουμπα.
«Ξέρω από ποδόσφαιρο, το έζησα και στην Ιταλία ως φοιτητής σε άλλο επίπεδο, αλλά ποτέ δεν αναμείχθηκα στο έργο των προπονητών. Καταρχήν δεν πήγαινα ποτέ στα αποδυτήρια εκτός κι αν υπήρχε σοβαρός λόγος. Ίσως κάποιες φορές να συζητούσαμε αν κάποιες μεταγραφές πήγαν καλά ή όχι αλλά μέχρι εκεί. Οι προπονητές ήξεραν ότι είναι τα αφεντικά στο ποδοσφαιρικό τμήμα».
Από τους προπονητές που πέρασαν στη διάρκεια της θητείας του έχει να θυμάται πολλά: «Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που μπορούσες να συνεννοηθείς με μια ματιά. Ο Ράικο δούλευε πολύ, δίδασκε ποδόσφαιρο, τακτική, ήταν δάσκαλος. Ο Πατεμτζής έκανε καλή δουλειά με τις Ακαδημίες, ανέδειξε Μπουτσάκη, Γιακουμάκη, Βρεττό. Γενικά όλα τα παιδιά που πέρασαν από τον πάγκο άφησαν και κάτι».
«Πρόσφερε πολλά ο Στράτος»
Το alter ego του Γιάννη Καλέμπουμπα στα χρόνια που διοίκησε τον ΠΟΑ ήταν ο Στράτος Γιεωργιάδης.
Οι δυο τους έζησαν πολλά, κοντραρίστηκαν έντονα (ισχυρές προσωπικότητες γαρ…) αλλά πάντα υπήρχε αλληλοσεβασμός. Ο Γιάννης Καλέμπουμπας λέει: «Ήμασταν διαφορετικοί χαρακτήρες με τον Στράτο.
Θα έλεγα ότι ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο. Κοντραριστήκαμε πολλές φορές. Ήταν πανέξυπνος, δεν του διέφευγε τίποτα, μπορούσε πάντα να προλάβει καταστάσεις.
Με τον Στράτο στα αποδυτήρια δεν υπήρχε περίπτωση να πάει κάτι στραβά. Ήταν σκληρός αλλά και παράλληλα κοντά στους παίκτες. Ο ΠΟΑ ήταν όλη του η ζωή και πρόσφερε πολλά στον σύλλογο».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο Γιάννης Καλέμπουμπας γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1952.
Σπούδασε ιατρική στην Ιταλία και πήρε ειδικότητα στην μαιευτική. Έχει μια αδερφή και ένα αδερφό επίσης γιατρό (καρδιολόγος).
Είναι πατέρας μιας κόρης 21 ετών η οποία ακολουθεί τα χνάρια του σπουδάζοντας και αυτή ιατρική.
Του αρέσει η καλή παρέα με τους φίλους του αλλά και να βλέπει ξένο ποδόσφαιρο.
Υποστηρίζει την Μπολόνια αφού αυτό ήταν το μέρος που τον σημάδεψε στα φοιτητικά του χρόνια.
Το πρώτο Δ.Σ του ΠΟΑ με Καλέμπουμπα
Το καλοκαίρι του 1982 ήταν η περίοδος που ο Γιάννης Καλέμπουμπας μπήκε στην διοίκηση του ΠΟΑ. Μάλιστα είχε εκλεγεί πρώτος σε ψήφους (55).
Εκείνο το Δ.Σ. αποτελείτο από τους
Καλέμπουμπας Ι. (55)
Γρύλλος Αν. (44)
Γεωργιάδης Ευστρ. (45)
Μαλανδράκης Επ. (53)
Σταυρακάκης Νικ. (49)
Ποδάρας Αλ. (49)
Εληάς Ι. (50)
Παπαδάκης Νικ. (49)
Γκογκόλας Δημ. (47)
Κοκόνης Μιχ. (44)
Κόκαλης Εμ. (44)
Γκούφας Μιχ. (48)
Χατζηπαναγιώτης Αντ . (44)
Τουτουτζής Ι. (45)
Μακριδάκης Παντ. (44)
Εξελεγκτική επιτροπή
Κανέλος Κ. (34)
Πανταζής Εμμ. (34)
Βαγγές Γ. (33)