Γράφημα με κρούσματα από κοροναϊό στην χώρα μας
Γράφημα: Μιχαήλ Γαβράς

Ήταν 12 Μαρτίου όταν ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός από κοροναϊό στην χώρα μας, χθες, περισσότερο από έναν μήνα μετά δεν είχαμε κανένα νέο θύμα του φονικού ιού στην Ελλάδα. Έτσι, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους παραμένει στους 121.

Ακόμα, μόλις επτά νέα κρούσματα του κοροναϊού ανακοινώθηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 2.408, εξ αυτών το 56% αφορά σε άνδρες, ενώ με 373 να είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.124 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα, στη ΜΕθ νοσηλεύονται 55 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 67 έτη.

Από αυτούς 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 86% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή έχει ηλικία άνω των 70.

Τέλος, 51 συμπολίτες μας εξήλθαν από τα νοσοκομεία, ενώ οι συνολικοί έλεγχοι που έχουν γίνει, είναι σχεδόν 60.000.

Χαλάρωση των μέτρων

O καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας

Ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας , ανέφερε πως η  ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συζητά για στρατηγική άρση των μέτρων περιορισμού.

Όπως τόνισε και χθες έγιναν, επ’ αυτού τοποθετήσεις από επιστήμονες τόσο της επιτροπής όσο και του ΕΟΔΥ, ενώ στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του Ρ0, πολύ πιο κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία με τους στόχους της επιτήρησης της να εξακολουθούν να αφορούν την πορεία του ιού, την γεωγραφική εξάπλωση και την σοβαρότητα του ιού στον πληθυσμό.

“Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, η τάση της επιδημίας στο χρόνο, μας ενδιαφέρει η χρήση των δεδομένων αυτών προκειμένου να μπορούμε να προβλέψουμε την πορεία της καμπύλης” είπε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος αιτιολογώντας πως με βάση τα παραπάνω θα μπορεί να υπάρχει μια σωστή αποτίμηση για τα μέτρα, τις αλλαγές σε αυτά αλλά και την άρση τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή η εφαρμογή των μέτρων συντέλεσε στον περιορισμό της διασπορά του ιού σε ποσοστό 80% και πάνω.

Επιπρόσθετος στόχος της επιτήρησης, τόνισε, παραμένει ο περιορισμός κι η ανίχνευση επιδημιών σε νοσοκομειακούς χώρους, σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων ήσε χώρους φιλοξενίας ευάλωτων πληθυσμών ή κλειστές κοινότητες, για προστασία των ατόμων που βρίσκονται εκεί, αλλά και η παρατήρηση τυχόν ιογενών αλλαγών για επιδημιολογικούς αλλά και πραγματικούς λόγους αφού τυχόν αλλαγές θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για όταν αναπτυχθεί εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον καθηγητή, συζητήθηκε επιπρόσθετα το μέτρο της χρήσης υφασμάτινων μασκών τόσο από ευπαθείς ομάδες όσο και από το γενικό πληθυσμό στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης φάσης των μέτρων.

Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας, η οποία θα γίνεται σαν σύσταση αυτή την περίοδο και θα αφορά κλειστούς χώρους λαμβάνοντας υπ’ όψιν σε κάθε περίπτωση τους κινδύνους που ενέχει η ψευδαίσθηση ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από την μαζική χρήση της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση και ειδικές οδηγίες πάνω στο θέμα τις επόμενες ημέρες.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν εντός 48 ωρών.