Φαντάρος - υπόθεση του Έβρου

Συνεχίζονται οι κόντρες με αφορμή την υπόθεση του Έβρου, για την οποία τόσο νομικοί, όσο όμως και τοπογράφοι ισχυρίζονται πως η επίμαχη νησίδα αναφοράς δεν υπάρχει στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Οι απαντήσεις δόθηκαν με αφορμή τη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ζητούν διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας. Η περιοχή ωστόσο που επικαλούνται με συγκεκριμένο ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, μοναδικός για κάθε ακίνητο), δεν περιλαμβάνει καμία νησίδα.

Συγκεκριμένα ο ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 αντιστοιχεί σε ειδική έκταση, που μπορεί να είναι δρόμος, αιγιαλός, παραλία, λίμνη, παρόχθια – παραλίμνια έκταση, ποταμός – ρέμα.

Νομικοί και τοπογράφοι παρουσιάζονται έκπληκτοι στην εφημερίδα και τονίζουν πως αν υπήρχε νησίδα στην περιοχή θα εμφανιζόταν ως περίκλειστο γεωτεμάχιο με ΚΑΕΚ που δεν θα περιείχε τα γράμματα «ΕΚ», τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη ειδικής έκτασης. Μια διοικητική πράξη παράλληλα, όπως είναι το Κτηματολόγιο, είναι δεσμευτική για ένα κράτος άρα δεν μπορεί να υπάρξει απόκλιση για περιοχές που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας.

«Ειδικά για τον Έβρο, αυτό που βλέπεις στον χάρτη δεν μπορείς να ξέρεις αν απεικονίζεται ακριβώς την πραγματικότητα, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή εξαιτίας του ποταμού», τονίζουν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό τα σύνορα έχουν καθοριστεί με τη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και δεν ακολουθούν την κοίτη του ποταμού που αδειάζει ή γεμίζει» σημειώνουν.

Και προσθέτουν: «Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή η χρήση αεροφωτογραφιών, καθώς πρέπει να ξέρεις ποια χρονολογία λήφθηκαν, και των συντεταγμένων, καθώς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πλαίσιο αναφοράς, αν είναι το GPS ή το HEPOS. Πρόκειται για ένα πολύ εξειδικευμένο ζήτημα που αφορά τη μηχανική και την τοπογραφία».

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κάνει σαφές ότι ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί κατά περίπου 80 χιλιόμετρα.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Και επειδή η Τουρκία δεν είναι μια εμπόλεμη χώρα οι άνθρωποι αυτοί που έρχονται στη χώρα μας, έρχονται γιατί θέλουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Ο ανθρωπισμός είναι πολύ σημαντικός, αλλά οι άνθρωποι που επιθυμούν να έρθουν στην Ε.Ε. λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν στον κόσμο είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Δεν μιλάμε για μια κλειστή Ευρώπη, αλλά ούτε για μία Ευρώπη στην οποία θα αποφασίζουν ποιοι θα έρθουν οι λαθροδιακινητές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η νησίδα του Έβρου δεν είναι ελληνικό έδαφος και ότι σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και το Κτηματολόγιο το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες πριν από λίγες ημέρες, ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας. Όπως σημείωσε ο υπουργός οι συνεχείς περιπολίες στο Αιγαίο, άλλα και ο φράχτης στον Έβρο, αναγκάζουν τους διακινητές να βρουν άλλες διαδρομές, εργαλειοποιώντας παράλληλα τις νησίδες του Έβρου.