Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Η οικονομική κρίση ήταν η αφορμή για μια καινούργια ζωή και μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα. Η κα Κατερίνα Ζαχαροπούλου, που το όνομά της ήταν συνυφασμένο για χρόνια ολόκληρα με τα έπιπλα, έκανε στροφή 180 μοιρών και βρέθηκε σ’ έναν τόπο μέσα στη φύση, που της ταιριάζει και της δίνει τη δυνατότητα να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο την κρητική φιλοξενία σε ξένους επισκέπτες, κάνοντάς τους το τραπέζι όχι σαν επαγγελματίας μαγείρισσα, αλλά ως ιδανική οικοδέσποινα.
Η ίδια μάς μίλησε γι’ αυτό της το εγχείρημα, που, όπως λέει, τη γεμίζει, την κάνει να νιώθει δημιουργική, της δίνει ζωή.
Όταν πήρε τα βουνά
“Πριν 7 χρόνια, όταν άρχιζε η κρίση, με τα μαγαζιά, τις υποχρεώσεις, τα άγχη, αποφάσισα “να πάρω τα βουνά” και τα δικά μου βουνά ήταν το κτήμα 12 στρεμμάτων του άνδρα μου κοντά στο χωριό του τον Στείρωνα, σε υψόμετρο 600 μέτρων.
Είχε κάτι μουρελάκια, αλλά κατά τ’ άλλα ήταν “κρανίου τόπος”.
Αρχισα, λοιπόν, για να ξεξίνω, να φυτεύω μαρούλια, πατζάρια, διάφορα λαχανικά.
Κάποια στιγμή που με “έδερνε” ο αέρας, σκεφθήκαμε με τον άνδρα μου να φτιάξουμε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι για να καθόμαστε να πίνουμε τον καφέ μας. Μετά σκεφθήκαμε ότι είναι καλύτερο να γίνει λίγο μεγαλύτερο, για να μπορούμε και να κοιμόμαστε εάν θέλουμε και τελικά κατέληξε μέσα σε 2,5 μήνες να φτιάξουμε ένα ξύλινο σπίτι 70τ.μ.
Το 2013 κλείσαμε τα μαγαζιά και περνούσαμε πολύ περισσότερο χρόνο σ’ αυτό το ξύλινο σπίτι, ενώ έρχονταν φίλοι και τους κάναμε τραπέζια και πάντα έφευγαν ενθουσιασμένοι με ένα καλάθι γεμάτο φρούτα, λαχανικά, γλυκό κρασί, ρακή, ό,τι είχαμε να τους δώσουμε.
Τότε ήταν που μία φίλη από τον Αγιο Νικόλαο, η οποία ασχολείται με τον τουρισμό, μού είπε ότι αυτό που έχω φτιάξει είναι τόσο όμορφο, που αξίζει να το αξιοποιήσω πιο οργανωμένα σε επαγγελματική βάση, για να κάνω, για παράδειγμα, μαθήματα μαγειρικής σε ξένους. Το σκέφτηκα και έγινε η αρχή”.
Έτσι, πριν 4 χρόνια δημιουργήθηκε η φάρμα “Neroulakia Farm”. (Αυτή ήταν η ονομασία της περιοχής, όπου υπήρχαν πηγές, για να ξεδιψάζουν τα ζώα), όπου σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο πράσινο και λουλούδια, οι επισκέπτες βιώνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία της κρητικής γαστρονομίας.
“Είμαι η οικοδέσποινα και τους προσφέρω ένα βασιλικό τραπέζι”
Η κα Ζαχαροπούλου αναφέρει: “Εδώ ο επισκέπτης δεν έρχεται να φάει σε μια στημένη ταβέρνα. Είμαι μια οικοδέσποινα, τούς υποδέχομαι στο σπίτι μου και τους προσφέρω ένα βασιλικό τραπέζι διακοσμημένο με υπέροχα λουλούδια, κρυστάλλινα ποτήρια και πορσελάνινα πιάτα. Έχουμε και ένα εκκλησάκι, όπου μπορούν να τελεστούν Γάμος ή Βάπτιση και στη φάρμα μας έχουμε τη δυνατότητα να υποδεχθούμε από 2 έως 60 άτομα”.
Ο,τι σερβίρεται στο τραπέζι καλλιεργείται και παράγεται στο αγρόκτημα. Κρασί, ρακή, βιολογικό λάδι, τυρί, γιαούρτι, γάλα (η οικογένεια έχει 25 κατσίκες και πρόβατα), τομάτες, μπάμιες, πιπεριές, φασολάκια, πατάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, κολοκύθες και ένα σωρό άλλα.
“Καλλιεργώ τα πάντα, ζυμώνω ψωμί, μαγειρεύω κρητική κουζίνα, αλλά λίγο πιο γκουρμέ, και νιώθω πολύ υπερήφανη γι’ αυτό που κάνω”, είπε η κα Ζαχαροπούλου, η οποία, φορώντας πάντα λευκά ρούχα -γιατί έτσι αισθάνεται όμορφα, όπως σχολίασε- προσφέρει ένα πλούσιο μενού πολλών πιάτων στους καλεσμένους της, που είναι κυρίως Ρώσοι και Ευρωπαίοι. “Τα πάντα είναι μαγειρεμένα στον ξυλόφουρνο. Τους προσφέρω χοχλιούς με ξινόχοντρο, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια στο πετιμέζι, ντολμαδάκια με ανθούς, ριζότο με αγγινάρες, αρνάκι ρολό με πατατούλες και βότανα, στιφάδο, χοιρινό πορτοκαλένιο”.
Το τραπέζι ολοκληρώνεται με σπιτικά γλυκά και οι επισκέπτες φεύγουν λέγοντας στην οικοδέσποινα: “Ένα κομάτι της καρδιάς μας έμεινε εδώ”.
“Αυτά τα λόγια”, σημειώνει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, “είναι η μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση, η μεγαλύτερη χαρά για εμένα.
Μια γεμάτη ζωή
“Αυτό που κάνω εδώ στην εξοχή, όπου ζούμε πλέον μόνιμα με τον άνδρα μου, με κάνει να νιώθω νέα. Κλείσαμε τα μαγαζιά. Και τι έγινε; Αυτή η ιστορία δεν μας πήγε πίσω κι αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Αισθάνομαι γεμάτη, δημιουργική και με κάνει ευτυχισμένη αυτή η νέα μας ζωή”.