H νέα πτέρυγα του Βενιζελείου

2.200 ασθενείς περιμένουν να περάσουν την πόρτα των χειρουργείων

διοικητής του Βενιζελείου Κώστας Τερζάκης
Ο κ. Κώστας Τερζάκης

Μέσα στον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα είναι σε πλήρη λειτουργία η νέα πτέρυγα του Βενιζελείου έκτασης 7.500τ.μ., ένα εμβληματικό έργο για τη δημόσια υγεία στην Κρήτη, όπου θα μεταφερθούν σημαντικά τμήματα και κλινικές αλλά και υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Ωστόσο και στο Βενιζέλειο υπάρχουν σημαντικές αναμονές στα χειρουργεία με μια λίστα που αριθμεί περίπου 2.200 επεμβάσεις.

Τι λέει στην “Π” ο διοικητής του Βενιζελείου Κώστας Τερζάκης, για τους 9 μήνες που βρίσκεται σε αυτή τη θέση αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν, με αυτά που έχουν γίνει ή σχεδιάζεται να γίνουν.

Ερωτ: Τι εικόνα υπάχει με τις αναμονές ασθενών για χειρουργεία και ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία  και πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Απ: Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο είναι ένας οργανισμός με υψηλή παραγωγικότητα και ζήτηση υπηρεσιών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα που πάρθηκαν στην πανδημία είχαν σαν συνέπεια τη σχετική επιμήκυνση των αναμονών κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων σε επίπεδο τακτικών εξωτερικών ιατρείων,  που όμως σε συνεργασία με την Ιατρική Υπηρεσία παρακολουθείται και βρίσκεται υπό  έλεγχο.

Η αναμονή των επισκέψεων σε τακτικά ιατρεία κυμαίνεται από δύο  ημέρες  μέχρι και 4 μήνες σε εξειδικευμένα ιατρεία, ενώ ο μέσος όρος αναμονής στο τμήμα Επειγόντων περιστατικών έχει μειωθεί αισθητά (περίπου 35 λεπτά).

 

H νέα πτέρυγα του Βενιζελείου
Σε αναμονή 2.200 χειρουργεία

Επίσης λόγω πανδημίας, αλλά και έλλειψης ιατρών ειδικότητας Αναισθησιολογίας, ο προγραμματισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έχει υποστεί καθυστερήσεις με αποτέλεσμα η λίστα μας να αριθμεί περί τις 2.200 επεμβάσεις. Καταβάλλεται όμως κάθε δυνατή προσπάθεια από την Υπουργική ηγεσία,  την Υγειονομική Περιφέρεια και το ιατρικό προσωπικό μας για επίσπευση των  χειρουργικών επεμβάσεων και μείωση της λίστας.

Ερωτ: Το Βενιζέλειο ήταν το δεύτερο νοσοκομείο με τις περισσότερες επεμβάσεις στη χώρα.

Τώρα, τι γίνεται στον τομέα αυτό;

Απ: Το νοσοκομείο παρά τις δυσμενείς εξελίξεις λόγω πανδημίας και έλλειψης αναισθησιολόγων συνεχίζει στον βαθμό των δυνατοτήτων του τη διενέργεια των χειρουργείων και εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στα πιο παραγωγικά της περιφέρειας με  πάνω από 4.500 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις σε τακτικά και έκτακτα περιστατικά το 9μηνο του 2020.

Για τους αναισθησιολόγους

Ερωτ: Είναι γνωστό και διαχρονικό το πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων. Πως το αντιμετωπίζετε;

Απ: Εκ των ενόντων,  με αναγκαστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων, δίνοντας προτεραιότητα στα έκτακτα και στα ογκολογικά περιστατικά. Δυστυχώς, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι όχι μόνο διαχρονική αλλά και πανελλήνια. Θα έπρεπε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός όχι μόνο για την κεντρική αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων αλλά ακόμη περισσότερο για την αποτροπή εμφάνισής τους.

Ερωτ: Με πόσο επιπλέον προσωπικό έχει ενισχυθεί το Βενιζέλειο;

Απ: Το νοσοκομείο μας έχει ενισχυθεί με επικουρικό ιατρικό προσωπικό καθώς έχουν προσληφθεί 11 ιατροί, έχουν  παραταθεί οι συμβάσεις 8 ιατρών και έχουν γίνει νέες προσλήψεις 3 ιατρών ανειδίκευτων. Επίσης έχουν προσληφθεί 92 άτομα επικουρικό, λοιπό προσωπικό Νοσηλευτικής, Ιατρικής, Τεχνικής και Διοικητικής Υπηρεσίας. Έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις 18 θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ και έχουν ξεκινήσει ήδη οι διορισμοί   των επιλεγέντων ιατρών.

Έχουν προκηρυχθεί 4 θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας και 1 θέση Παιδιατρικής Επιμ. Β για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Επίσης έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 20 νοσηλευτών/τριων  για τη λήψη της ειδικότητας «Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής». Ήδη έχουν υπογράψει σύμβαση 5 νοσηλεύτριες.

Ερωτ: Έχουν γίνει προμήθειες με νέο εξοπλισμό;

Απ: Αρκετά τμήματά μας έχουν ενισχυθεί με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τόσο μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων όσο και μέσω της διαδικασίας δωρεών και χορηγιών. Δράττομαι της ευκαιρίας μέσω αυτής της συνέντευξης να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά εκ μέρους της Διοίκησης και του προσωπικού όλους και όλες, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συλλόγους, επιχειρήσεις, ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, για τις σημαντικές προσφορές τους.

Παράλληλα θα ήθελα να επισημάνω όλες τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για ένταξη προμήθειας σύγχρονου εξοπλισμού, είτε για αντικατάσταση λόγω παλαιότητας είτε για ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, σε ΕΣΠΑ-ΕΤΠΑ 50 συνολικού προϋπολογισμού 3.197.500 ευρώ.

Ένα εμβληματικό έργο για την Κρήτη

Ερωτ: Πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο κτήριο του νοσοκομείου, τι πτέρυγες-κλινικές θα ανοίξουν και πόσο θα αποσυμφορηθεί η λειτουργία του υπάρχοντος;

Απ: Εκτιμούμε ότι αυτό θα έχει γίνει μέσα στον Νοέμβριο, σε μια έκταση 7.500 τ.μ.

Η ανέγερση της νέας πτέρυγας αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τη δημόσια υγεία στην Κρήτη και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά κλινικών και τμημάτων στη νέα πτέρυγα. Η Αιματολογική και Β’ Παθολογική κλινική έχουν μεταφερθεί στον δεύτερο όροφο και ήδη λειτουργούν, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η μεταφορά της Ογκολογικής και Α΄ Παθολογικής κλινικής.

Η αποσυμφόρηση του Παθολογικού Τομέα και οι σύγχρονες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών υπήρξαν διαχρονικά αιτήματα και πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους. Στους χώρους της παλαιάς πτέρυγας που θα εκκενωθούν θα αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες κλινικών τμημάτων που παραμένουν. Πρέπει όμως να σταθώ και στην παράδοση και μεταφορά των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου στο ισόγειο της νέας πτέρυγας, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και η οποία θα συμβάλει στην ανακούφιση του στεγαστικού προβλήματος των υπηρεσιών αυτών, που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά δυο χρόνια πριν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου.

Τι σχεδιάζουμε

Ερωτ: Τι σχεδιασμός υπάρχει για τους επόμενους μήνες;

Απ: Το προσεχές διάστημα στον σχεδιασμό της Διοίκησης είναι η ένταξη σε πηγή χρηματοδότησης της ανακαίνισης της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου, έργο το οποίο θα συμβάλει ακόμα περαιτέρω στην αναβάθμιση της ποιότητας των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών μας αλλά και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που είναι στη στοχοθεσία των κλινικών και τμημάτων αρκετά χρόνια τώρα, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη και λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής κλινικής μας.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση χωρίς προβλήματα της προμήθειας του προς ένταξη εξοπλισμού αποτελεί επίσης βασικό στόχο της Διοίκησης, καθώς αναμένεται σημαντική βελτίωση στη διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών μας, όπως για παράδειγμα με την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού λαπαροσκοπικής αίθουσας στο χειρουργείο. Σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση του ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου σε συνεργασία με την Υγειονομική περιφέρεια, αποτελεί στόχο μέγιστης προτεραιότητας για το Βενιζέλειο.