Στην 49η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια και τόνισε ότι οι εξαγωγές δεν είναι μόνο εμπορεύματα και υπηρεσίες αλλά οι πρεσβευτές μας στον κόσμο, που δείχνουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια», σημείωσε, «κινείται με ρυθμούς πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους». Μίλησε επίσης για μια θετική πορεία που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η πρόοδος στις εξαγωγές είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του εθνικού προϊόντος και το 2025 προβλέπεται να φτάσουν στο 5%.
«Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών έχουν φτάσει στο 50% του ΑΕΠ», είπε και τόνισε ότι είναι εφικτό να φτάσουμε στο 60% το 2027.
Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που δείχνει ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας αλλάζει.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέρισμα της αύξησης του εθνικού πλούτου επιστρέφει στην κοινωνία και συνδυάζει την ατομική προκοπή με τη συλλογική ευημερία.
«Οι μόνιμες αυξήσεις είναι οι μόνες που δίνουν απάντηση στην εισαγόμενη ακρίβεια»
«Με αυτές τις επιδόσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν σημαντικά μετά από ένα πολυετές πάγωμα» τόνισε και επανέλαβε ότι ο στόχος για 950 ευρώ κατώτατο μισθό και 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός. Επίσης, είπε ότι «η γενιά του brain drain επιστρέφει στη χώρα μας». «Η σταθερή πολιτική που ακολουθήσαμε για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει δικαιωθεί από τις ίδιες τις εξελίξεις. Οι μόνιμες αυξήσεις είναι οι μόνες που δίνουν απάντηση στην εισαγόμενη ακρίβεια. Οι έκτακτες περιστάσεις έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά η βελτίωση των αποδοχών του μέσου εισοδήματος θα είναι σταθερή και συνεχής. Μήνες τώρα υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις και η μάχη έχει κερδηθεί σε πεδία όπως τα τιμολόγια του ρεύματος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια επιμένει στα τρόφιμα, αλλά όπως είπε: «Έχουμε και διαρθρωτικά κενά και γι’ αυτό απέστειλα επιστολή για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχω ήδη συζητήσει με συναδέλφους μου. Δεν γίνεται πολυεθνικές εταιρείες να έχουν σημαντικά διαφορετικές τιμές ανά χώρα με βάση τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε. «Απαιτείται μια κεντρική ρύθμιση και μια πιο συνολική ματιά σε επίπεδο Κομισιόν. Θα τονώσει τη σωστή λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς και τις επιχειρήσεις».
«Χρειαζόμαστε», είπε ακόμα, «περισσότερες επενδύσεις, και αυτό το γκάζι των επενδύσεων μένει πατημένο και φέτος με άνοδο 9%».
«Παράνομη και προκλητική η στάση της νέας ηγεσίας των Σκοπίων»
Στάθηκε, επίσης, στις ενέργειες για τη διεθνή κατοχύρωση του εμπορικού σήματος: «Macedonia the Great».
«Είχα στηρίξει ένθερμα την πρωτοβουλία αυτή και είμαστε σε καλό δρόμο, να το κατοχυρώσουμε. Γίνεται επίκαιρο μετά τις τελευταίες προκλητικές παλινδρομήσεις των βόρειων γειτόνων μας. Τη διπλωματική μας αντίδραση πρέπει να πλαισιώσει και μια εμπορική αντεπίθεση, με πρώτη αιχμή την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της Μακεδονίας μας. Είναι γνωστό ότι η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και, μάλιστα, καταθέσαμε και πρόταση μομφής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που την ψήφισε. Προσέξτε: όχι γιατί δεν θέλαμε λύση στο ζήτημα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη συνθήκη παραχωρούσε εθνότητα – μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονές μας, ναρκοθετώντας με αυτό τον τρόπο το μέλλον. Από τότε, με μεγάλη εντιμότητα, πριν από τις εκλογές του 2019, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι, το οποίο θα ήταν πολιτικά, βραχυπρόθεσμα, πιο ωφέλιμο, προειδοποιήσαμε ότι η συμφωνία αυτή δεν θα έπρεπε να κυρωθεί, γιατί δεν θα μπορούσε να ανατραπεί. Ως νέα κυβέρνηση τιμήσαμε την εθνική υπογραφή σε μια διεθνή συμφωνία, που υπερισχύει κάθε νόμου. Βλέποντας την άνοδο του εθνικισμού στα Σκόπια, μείναμε επιφυλακτικοί στην κύρωση των μνημονίων που συνοδεύουν τη συμφωνία. Δυστυχώς, οι εξελίξεις δικαίωσαν αυτές μας τις επιφυλάξεις. Και η στάση της νέας προέδρου και των εκεί υποστηρικτών της, δυστυχώς και του εντολοδόχου πρωθυπουργού, είναι και παράνομη και προκλητική. Γι’ αυτό και η Ελλάδα την απορρίπτει και την επιστρέφει. Και το γειτονικό κράτος οφείλει να αντιληφθεί ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνά και από τη χώρα μας. Κι εκεί μπορεί να σταματήσει. Όπως και κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων θα πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της».
«Φτάσαμε στο σημείο εκείνοι που μας φόρτωσαν τη συμφωνία να μας ζητούν τώρα να κυρώσουμε τα μνημόνια. Και πότε; Την ώρα που τα Σκόπια την παραβαίνουν. Το εμπορικό σήμα της Μακεδονίας γίνεται ένα ισχυρό μέσο οικονομικής διπλωματίας.
Οι Έλληνες να ξεχωρίσουν τους αληθινούς πατριώτες του έργου και του αποτελέσματος από τους ψευτοπατριώτες του γλυκού νερού και τους εμπόρους των εθνικών αισθημάτων».
«Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά ούτε και να μηδενίζουμε»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν συντελεστεί επί διακυβέρνησής του τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στη φορολογία και στις υποδομές και τα έργα που γίνονται με καινούργιους δρόμους, όπως ο Ε65, σημαντικός για τη Μακεδονία, αλλά και στις επενδύσεις στα λιμάνια. «Οι εξαγωγές δεν σημαίνουν απλώς προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά η διάθεση του επιχειρηματία να αναλάβει ρίσκο, γιατί αισθάνεται ασφάλεια».
Έκανε, επίσης, αναφορά στο διεθνές κύρος της Ελλάδας και τόνισε ότι «επιχειρήσεις που επιβίωσαν στην κρίση ξέρουν πώς ήταν να σε κοιτούν στο εξωτερικό με στραβό μάτι. Η εικόνα αυτή, όμως, άλλαξε», σημείωσε.
Είπε ακόμα: «Δεν ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, πώς χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, αλλά τώρα ζούμε σε μια διαφορετική χώρα. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά ούτε και να μηδενίζουμε».
Πρόσθεσε ακόμα: «Γι’ αυτό προβάλλω την ανάγκη σταθερότητας και συνέχειας ενόψει των ευρωεκλογών ως σιγουριά και όχι ως στασιμότητα. Το αποτύπωμα αυτής της αναμέτρησης θα είναι πολιτικό. Από τη μια, η κάλπη θα κρίνει ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εκφράσει τις ελληνικές θέσεις στην ευρωβουλή».
Εν συνεχεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «Κόμματα επί πέντε χρόνια δεν έκαναν τίποτε άλλο στις Βρυξέλλες από το να δυσφημούν την πατρίδα τους. Και τώρα ακόμα δεν έχουν να πουν τίποτα».
Έπειτα αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου με την ίδρυση ενός κοινού ευρωομολόγου με δράσεις όπως μια κοινή αντιπυραυλική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη.
«Στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες, αλλά ψήφους ευθύνης»
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας την αναστάτωση και αβεβαιότητα που μπορεί να προκαλέσει μια εκλογική αντιπαράθεση «όχι γιατί θα αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά μπορεί να δώσει σε κάποιους την ευκαιρία να την αμφισβητήσουν. Δεν το λέω εγώ, αλλά οι ποικιλόμορφοι αντίπαλοί μας. Ο ένας, γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός πριν καν εκλεγεί βουλευτής, ο άλλος, επειδή αντί για τρίτος διεκδικεί να αναδειχθεί δεύτερος και πολλοί άλλοι, που θέλουν να εδραιωθούν ως ηγέτες πότε εμπορευόμενοι τον πατριωτισμό πότε ακόμα και την ίδια την πίστη. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από τις επιμέρους κομματικές σκοπιμότητες. Η Ευρώπη καλείται να ανακαλύψει τα επόμενα 5 χρόνια τον εαυτό της, με την Κίνα να εμφανίζεται ως αναπτυσσόμενη υπερδύναμη και την Ευρώπη να αναζητεί το δικό της στίγμα.
Να λοιπόν πώς η ευρωπαϊκή αναγκαιότητα συμβαδίζει με την εθνική προτεραιότητα. Συνεπώς, στις ευρωεκλογές η χώρα δεν χρειάζεται ψήφους αψήφιστες, αλλά ψήφους ευθύνης για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη».