Κ. Χατζηδάκης: «Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές στην εφορία»

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα «παγώσουν» τα επιτόκια στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα περσινά επίπεδα θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Το εκ νέου πάγωμα των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Αστείο το πρόγραμμα Κασσελάκη»

Ο υπουργός χαρακτήρισε δε, αστείο το πρόγραμμα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. «Τα υπερκέρδη που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι θα φορολογήσει, τα φορολογήσαμε και εμείς, και στις ηλεκτρικές εταιρείες, και στα διυλιστήρια, και από εκεί δώσαμε τις ενισχύσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα διάφορα pass κτλ. Το θέμα είναι να φορολογεί κανείς μέχρι εκεί που αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αν δεν το αντέχουν, θα μας χαιρετήσουν. Ο κ. Κασσελάκης έχει ένα πρόγραμμα που είναι, δυστυχώς, αστείο. Προφανώς είναι αστείο. Πχ. λέει ότι ‘’θα μειώσει τους φόρους των φυσικών προσώπων κατά 30%… Πόσοι είναι οι φόροι αυτοί; 12 δισ… Τι κόστος λέει ότι θα έχουμε; 140 εκατ. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια αστειότητα» ανέφερε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Κασσελάκης ζούσε αλλού την περασμένη δεκαετία, επομένως δικαιούται να λέει ό,τι λέει για την οικονομία, δεν δικαιολογούνται οι υπόλοιποι που ήταν εδώ, που ήμασταν όλοι εδώ, που ζήσαμε την άνευ προηγουμένου κρίση της περασμένης δεκαετίας. Η χώρα έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ κατά κεφαλήν. Πώς θα εξαφανιστεί το χάσμα από τη μια μέρα στην άλλη; Μόνο στα κινούμενα σχέδια αυτά τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους άλλους, και μέχρι στιγμής τους έχουμε. Ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, ήμασταν στο 62% του κοινοτικού μέσου όρου το 2020, σήμερα είμαστε στο 67%. Έχουμε τετραπλάσιους, πενταπλάσιους, ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι ενδεικτικό ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση και ότι θα συγκλίνουμε, και σιγά – σιγά πλησιάζουμε».

Η Ελλάδα, διευκρίνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν έχει μεταβληθεί σε παράδεισο με τη ΝΔ, αλλά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του Κασσελάκη σήμερα έχουμε κάνει βήματα μπροστά. 400.000 περίπου άνεργοι συμπολίτες μας έχουν βρει σήμερα εργασιακή προοπτική, ήταν η ανεργία στο 18% και σήμερα είναι στο 10%. Στις καταθέσεις βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ 150 δισεκ. ευρώ στις τράπεζες και τώρα είναι περίπου 200 δισεκ. ευρώ. Τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερες αποταμιεύσεις βρήκανε περισσότερα λεφτά στις τράπεζες. Στους μισθούς βρήκαμε κατώτατο μισθό 650 και έχει πάει 830. Αν βάλουμε μέσα και τον πληθωρισμό που προεξοφλείται για το 2024, σωρευτικά από το ’19 είναι 16,5 μονάδες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28 μονάδες.

Βάση δεδομένων για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Για τα ανασφάλιστα ΙΧ ο υπουργός δήλωσε ότι έχουμε φέρει ένα ν/σ, υπολογίζουμε ότι είναι 500.000. «Είναι κακό (το θέμα με τα ανασφάλιστα ΙΧ), γιατί κάποιοι πονηρούληδες που δεν πληρώνουν και κάποιοι που πληρώνουν και αισθάνονται κορόιδα, το κράτος χάνει λεφτά, αλλά και αν γίνει τρακάρισμα, ο άλλος αν είναι ανασφάλιστος την πατάς κι εσύ… Ερχόμαστε τώρα και συνεννοούμαστε με το υπουργείο Μεταφορών και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τις ασφαλιστικές εταιρείες, κάνουμε ενιαία βάση (δεδομένων), θα γίνεται ανταλλαγή στοιχείων, θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι κάθε έξι μήνες. Να πάνε όλοι να ασφαλιστούν, γιατί με τη διασταύρωση θα βρεθούν και θα υπάρχει καθεστώς ισονομίας για όλους».

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους έχουν κόκκινα δάνεια πάει καλά, ανακοίνωσε ακόμα ο Κωστής Χατζηδάκης. Φέτος έχουμε 25.000 αιτήσεις το πρώτο τετράμηνο για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ πέρυσι είχαμε 13.000, γιατί τον κάναμε οιονεί υποχρεωτικό για τους ευάλωτους το συμβιβασμό με τα funds, με τις τράπεζες τους servicers κλπ και γιατί έχουμε δώσει ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 3%.

 

Τι σημαίνει το «πάγωμα» των επιτοκίων

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αποτρέπεται η επιβάρυνση που έχει προκύψει μετά τη λήξη της προηγούμενης σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Γι αυτόν τον λόγο οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, για τις 12 δόσεις της ρύθμισης το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,37%, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,18% από 5,87%.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Αντίθετα με την πάγια ρύθμιση, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση δηλαδή που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Πηγή: skai.gr