ΙΤΑΛΙΚΟ ΒΕΤΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Πολλαπλά… ασθενής  η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, που εξελισσόταν και μετά τα μεσάνυχτα, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai. Αιτία ήταν η αρνητική στάση που κράτησαν χώρες μέλη, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση.

Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica. Τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος περίμενε συγκεκριμένες αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίούς ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπήρχε καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή. Η αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν άμεση, καθώς δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν τότε αφήστε το… θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ οφείλει να δράσει άμεσα και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου αφενός οι Βρυξέλλες να αντιπαρατάξουν ένα ισχυρό, όσο και πειστικό οικονομικό πακέτο βοήθειας και αφετέρου να επιβεβαιωθεί η αίσθηση πως η ΕΕ έχει την ικανότητα να δρα συλλογικά και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά μείζονες κρίσεις, όπως αυτή του κοροναϊού.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού επέμεναν πως η ενδεδειγμένη ευρωπαϊκή απάντηση θα ήταν η δημιουργία υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενός ειδικού ομολόγου, που θα διοχετεύσει ρευστότητα στις οικονομίες των κρατών – μελών της Ένωσης, ώστε να μετριαστούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, που ήδη γίνονται ορατές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ένωσης.