στη Βουλή

Ένα μεγάλο βήμα για τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού έκανε η Βουλή, ψηφίζοντας μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, αλλά και συνεχείς διαβουλεύσεις και συμβιβασμούς, το νομοσχέδιο με το οποίο δίνεται οι δυνατότητα στους ομογενείς μας να έχουν λόγο για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.

Η κυβερνητική νομοθετική πλειοψηφία που δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν από τον τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα δεκαετιών που έχουν θέσει οι συμπατριώτες μας με την ίδια ένταση σε όλες τις κυβερνήσεις.

Το νομοσχέδιο απέσπασε ρεκόρ ψήφων που ξεπέρασε τον νόμο της Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ που είχε ψηφιστεί από 255 βουλευτές. Έλαβε επί της αρχής 288 «ναι», πολύ περισσότερα από το συνταγματικό όριο των 200 που χρειάζεται για να ισχύσει. Η ίδια είναι και η εικόνα και για τις 24 διατάξεις που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές. Ψηφίστηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία από 288 έως 295 βουλευτές.

Εξαίρεση αποτέλεσε το άρθρο 4 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών να καθορίζει τη διαδικασία εγγραφής, αναστολής μεταγραφής ή διαγραφής της αίτησης το οποίο ψηφίστηκε από 206 βουλευτές, «Παρών» δήλωσαν 83 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επτά καταψήφισαν.

Το ΜεΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής. Υπερψήφισε όμως τα περισσότερα άρθρα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενος προφανώς μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με το σχετικό συνταγματικό άρθρο που έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση στο περιθώριο λόγω της απόφασης της να το καταψηφίσει.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπενθυμίσει ότι έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το νομοσχέδιο αυτό νομική σάρκα και οστά. «Είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ» σημείωσε και πρόβλεψε ότι θα επιτευχθεί μεγάλη διακομματική συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.