Μεγάλη πρόοδο καταγράφει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη της ισότητας των φύλων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2024, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναρριχηθεί από την 93η στην 73η θέση, με δείκτη ισότητας 0,714, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο δείκτη ισότητας των φύλων στο 75%, ενώ η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται στην 34η θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων ανάμεσα σε 40 χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα «DEIB & Ισότητα Φύλων: Πρόοδος και Προκλήσεις στον Χώρο Εργασίας» της ManpowerGroup σε 525 έλληνες εργοδότες, μόλις 24% των εργοδοτών δηλώνουν ότι οι εταιρικές τους πρωτοβουλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης σε όλους τους επαγγελματικούς ρόλους. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στους ρόλους ανώτατης διοίκησης (22%) και επαγγελματικών/τεχνικών ειδικοτήτων (27%), ενώ τα ποσοστά είναι ελαφρώς υψηλότερα στο middle-level management (29%) και στους front-line management ρόλους (31%).
Το μισθολογικό χάσμα παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς σύμφωνα με καταγραφές του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι γυναίκες στην Ελλάδα λαμβάνουν 16,5% χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες για ίση εργασία, ενώ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Επίσης, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), οι αποκλίσεις στους μισθούς ανδρών – γυναικών, υπέρ των πρώτων, κυμαίνονται σε 8,6%-40,5%.
«Βλέπουν» πρόοδο τα επόμενα δύο χρόνια
Παρά τις προκλήσεις, οι έλληνες εργοδότες εμφανίζονται αισιόδοξοι. Η έρευνα της ManpowerGroup διαπίστωσε ότι:
Το 45% των ελλήνων εργοδοτών εκτιμά ότι η ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί πλήρως στην εταιρεία τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Tο 29% δηλώνει ότι η ισότητα έχει ήδη επιτευχθεί.
Tο 44% αναφέρει ότι η επιχείρησή τους βρίσκεται «κοντά στην πλήρη ισότητα».
Μόλις το 4% θεωρεί ότι η επιχείρησή τους βρίσκεται πολύ μακριά από την ισότητα των φύλων.
Η ισότητα των φύλων περιλαμβάνει πτυχές όπως η ίση αμοιβή και οι δίκαιες ευκαιρίες για προαγωγή.
Τα «κλειδιά» της επιτυχίας
Η προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας, της συμπερίληψης και της αίσθησης του ανήκειν (DEIB) αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς η υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών οδηγεί σε πιο παραγωγικά, καινοτόμα και ανθεκτικά εργασιακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.
Εμπιστοσύνη και ευημερία
Παγκοσμίως, η εμπιστοσύνη μεταξύ των ομάδων θεωρείται ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία των πρωτοβουλιών DEIB με 42%, αλλά και στην Ελλάδα με ποσοστό 40%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη στο εργασιακό περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο ανάπτυξης.
Η υποστήριξη της ευημερίας των εργαζομένων καταλαμβάνει τη 2η θέση παγκοσμίως (40%), και στην Ελλάδα αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (37%).
Πολιτικές για ίσες ευκαιρίες & αναγνώριση προσπαθειών
Οι πολιτικές για ίσες ευκαιρίες εξέλιξης καταλαμβάνουν την 3η θέση παγκοσμίως (38%), και στην Ελλάδα με 35%.
Η αναγνώριση των εργαζομένων για τις προσπάθειες προώθησης της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης είναι 36% παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό βρίσκεται 4 μονάδες πιο κάτω (32%) στην 6η θέση, γεγονός που δείχνει μικρότερη έμφαση στην επιβράβευση αυτών των πρωτοβουλιών.
Υποστήριξη εργαζομένων
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 35% των εργοδοτών θεωρούν κρίσιμη τη στήριξη εργαζομένων που φροντίζουν παιδιά ή ηλικιωμένους, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο (34%).
Το mentoring και η εκπαίδευση σε διαφορετικά μοντέλα εργασίας υποστηρίζεται από 35% των εργοδοτών παγκοσμίως, αλλά 29% στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η χώρα υστερεί σε πρακτικές ανάπτυξης εργαζομένων μέσω mentoring.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Marine Tours, συνεργάτρια της ManpowerGroup στην Ελλάδα – μια εταιρεία που υποστηρίζει ενεργά τις γυναίκες μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης και ευέλικτων επιλογών εργασίας.
Μέτρηση πολιτικών και προαγωγές
Η παρακολούθηση των προαγωγών μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης είναι 34% παγκοσμίως, ενώ 33% στην Ελλάδα.
Η ανάλυση και η αντιμετώπιση προκλήσεων DEIB είναι 34% παγκοσμίως, αλλά μόνο 28% στην Ελλάδα, κάτι που υποδηλώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μετρούν ακόμα αποτελεσματικά τις ανισότητες στον χώρο εργασίας.
Η μέτρηση των πολιτικών ευελιξίας αγγίζει το 34% παγκοσμίως, αλλά στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 26%.
Ελεγχος πολιτικών DEIB
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 32% των εργοδοτών πραγματοποιεί ελέγχους στις πολιτικές DEI, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 29%.
Aπέχει ακόμη 134 χρόνια
Με τον τρέχοντα ρυθμό, η παγκόσμια ισότητα των φύλων θα χρειαστεί 134 χρόνια για να επιτευχθεί – τρία χρόνια περισσότερο από την εκτίμηση του 2023.
Η Ελλάδα σημείωσε αξιοσημείωτη βελτίωση στην πολιτική ενδυνάμωση, με άνοδο 24 θέσεων σε σχέση με το 2023, ενώ διατηρεί υψηλές επιδόσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εξειδίκευση των γυναικών. Ωστόσο, η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και σε ανώτερες ηγετικές θέσεις παραμένει περιορισμένη.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 78η θέση στη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, με τις γυναίκες να κατέχουν μόνο το 23% των βουλευτικών θέσεων και το 25% των υπουργικών θέσεων.
Πηγή: vima.gr