Ισχυρός «παίκτης», ακόμα και ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε αμέσως το στόχο του, να ηγηθεί μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Κατάφερε να διαψεύσει τις “Κασσάνδρες”, να ισχυροποιήσει κατά πολύ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωεκλογές του Μάϊου και κανείς δεν αμφισβητεί τη θέση του στην ηγεσία του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστό της τάξης του 23,76% , χθες ενίσχυσε τη δύναμή του και συγκέντρωσε περίπου 31,5% ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε λάβει 35,46%. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά μία προσπάθεια να συσπειρώσει δυνάμεις και από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ.
Το μήνυμα που θέλει να στείλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πλέον, είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη, μια χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος, απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης».
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο «τιμόνι» του κόμματος όταν βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κατάφερε να βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και να κερδίσει δύο φορές την εκλογική μάχη, τον Ιανουάριο και το Σεπτέμβριο του 2015. Ακόμα και στην ήττα, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «στρατηγική» αλλά μάλλον «διαχειρίσιμη», κανένα στέλεχος του κόμματος δεν τολμά να θέσει θέμα ηγεσίας. Χθες, τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νίκος Φίλης και Νίκος Παππάς.
«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τον άνθρωπο που συμβολίζει τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μειοψηφικό κόμμα. Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι θέμα που δεν θα μας απασχολήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο Νίκος Φίλης δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι προστιθέμενη αξία και κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη.
Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «ο Αλέξης Τσίπρας ηγήθηκε του κόμματος από τότε που ήμασταν στο 4% και χάρη στις πολιτικές του επιλογές φτάσαμε στη κυβέρνηση. Αυτό που ήθελαν οι αντίπαλοί μας, δεν συνέβη, δηλαδή η στρατηγική ήττα. Το αποτέλεσμα έχει χαρακτηριστικά μετα-μνημονιακής περιόδου».