«Εμβολιαστείτε, τώρα!» Αυτό λένε οι γιατροί, καθώς γεμίζουν οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων και η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το πάρτι των ιώσεων, της γρίπης και της covid-19, άρχισε για τα καλά και στο Ηράκλειο.
Αυτό φαίνεται από την αυξημένη προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και στην πληρότητα των πνευμονολογικών και παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων που φθάνει στο 100%.
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Καρακώστα ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή στο Βενιζέλειο οι συγκεκριμένες κλινικές είναι γεμάτες.
Επιπλέον, νοσηλεύονται 6 ασθενείς στην κλινική κόβιντ και 2 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι.
«Έχουμε πολλές ιώσεις, γρίπες και κοροναϊό, είναι φυσικό και αναμενόμενο» μας είπε ο κ. Διαμαντής Κοφτερίδης καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων, επισημαίνοντας ότι η κορύφωση θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες.
Ο γιατρός τόνισε ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι απαραίτητο για όλους και το εμβόλιο του κοροναϊού, είναι επιβεβλημένο για τους άνω των 60 ετών και τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι η προθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι πολύ περιορισμένη.
Ο ΕΟΔΥ έχει εκδόσει συστάσεις προς τους πολίτες και για τον εμβολιασμό και για την χρήση μάσκας.
Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), όταν έχουν συμπτώματα, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση όσων έχουν συμπτώματα, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
Αυξήθηκαν κατά 40% οι εισαγωγές στο νοσοκομείο
Για την αύξηση των ιώσεων αλλά και του κοροναϊού μίλησε η πρόεδρος του ΕΙΝΕΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία, αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων, έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», σημείωσε αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού.
Σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης ενώ έχει κάποιου είδους αδιαθεσία, είπε ότι, «αν έχεις μία αδιαθεσία, δεν πας να κάνεις κανένα εμβόλιο», συμβούλευσε όμως, «ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα, να το κάνουν», γιατί η κορύφωση θα συνεχιστεί.
Για τις ουρές στα φαρμακεία, σχολίασε πως «ήταν απίστευτες, όλοι είχαν κρούσματα στο περιβάλλον τους».
«Μετά από τρία χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζονται συστάσεις για τις μάσκες», είπε, η γιατρός. Για την έξαρση στα κρούσματα της Covid-19 μίλησε ο επίκουρος καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στο πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.
«Κάποιοι τον περνάνε ελαφριά τον κοροναϊό, αλλά σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός είναι πιθανό να το περάσουν με μια πιο βαριά εικόνα όπως με πυρετό ή με μια κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα που είναι η δύσπνοια (…) Υπάρχει βέβαια και το μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid το οποίο ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως. Είναι και αυτό κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει», τόνισε.
Αυξημένη η πιθανότητα εισαγωγής για τους ανεμβολίαστους
Αναφορικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού επισημαίνει «η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει πει και μιλάμε τώρα για την επικαιροποιημένη δόση, δηλαδή τη φετινή δόση η οποία αφορά τους άνω των 60 και τους ευάλωτους. Αυτοί λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να πάνε να την κάνουν, να βρουν και να κλείσουν ραντεβού. Διότι, αυτούς τους ανθρώπους, αν τους βρει covid-19, έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο.
Επίσης, νομίζω είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αν κάποιος ανήκει σε ευάλωτους, καλό είναι εάν έχει συμπτώματα να κάνει το τεστ και να αναζητήσει άμεσα την αντιική θεραπεία».