ο Μάθιου Νίμιτς στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά

«Ήρθε η ώρα να αδράξουμε την ευκαιρία και το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί»  είπε ο Μάθιου Νίμιτς αναφορικά με το ονοματολογικό του Σκοπιανού, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, μάλιστα, επιβεβαίωσε τις φήμες περί θετικής δυναμικής και δήλωσε πως υπάρχει θέληση και στις δύο πλευρές, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμες για την τελική έκβαση της υπόθεσης κρίνονται οι επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Κοτζιάς υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τον κ. Νίμιτς με ένα σχόλιο για τον καλό καιρό και τις Αλκυονίδες ημέρες, υπονοώντας ότι είναι μια καλή ημέρα για διαπραγμάτευση. «Εχουμε πάντα καλές συζητήσεις ακόμη και όταν έχει κακό καιρό» απάντησε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

«Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια είναι τα ζητήματα. Είναι ώρα των αποφάσεων και πιστεύω ότι βρισκόμαστε εκεί» τόνισε ο  ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υπουργό, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι  έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του πρόβληματος».

«Υπάρχουν διάφορα δύσκολα ζητήματα, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά υπάρχει βούληση και εδώ και πιστεύω επίσης και στα Σκόπια» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μία δυναμική». Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τις ελληνικές θέσεις δηλώνοντας «θετικός» ως προς αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, εξήγησε ότι έχει δώσει κάποιες ιδέες και στις δύο κυβερνήσεις, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε αυτές. «Υπήρξαν κάποιες διαρροές ορισμένων ιδεών, όμως δεν θεωρώ ότι πρέπει να λέω δημόσια αυτές τις ιδέες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας: «Και οι δύο κυβερνήσεις μπορεί να έχουν τις δικές τους ιδέες και μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ελπίζω, κάποιες από τις δικές μου.

Ποτέ δεν δίνω τελικές ιδέες, είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. «Σε ό,τι αφορά τις απόψεις μου πιστεύω ότι οι επόμενες είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Η αισιοδοξία

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυναμική για συμφωνία. “Είναι καιρός πια να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δύο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεση τους, έρχομαι στην Αθήνα και στα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία.

Πιστεύω πως υπάρχει τώρα μια δυναμική για την εξεύρεση λύσεων” ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Δύο είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή τοποθέτηση του ειδικού διαμεσολαβητή. Το πρώτο αφορά το καθαυτό ονοματολογικό. Δηλαδή ποιά από τα πέντε ονόματα που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες θα επαναφέρει στο τραπέζι.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά ήταν τα: Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας Republika Vardarska Makedonija /Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Κοτζιάς: “Ετοιμάζουμε σύμφωνο για λύση πακέτο”

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΥΠΕΞ στην ΕΡΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σύμφωνο που θα προβλέπει λύση-πακέτο για την ονομασία της ΠΓΔΜ το οποίο και θα καταθέσει εντός του Φεβρουαρίου.

Απορρίπτοντας το σχέδιο Νίμιτς για «σαλαμοποίηση» της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί άμεσα το όνομα και να μετατεθούν στο μέλλον άλλες εκκρεμότητες ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το σύμφωνο, που αρχικά θα κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια στα Σκόπια, θα περιέχει προτάσεις για το όνομα και κεφάλαια για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού  την θέση της ΠΓΔΜ και πρόγραμμα ανάπτυξης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.