Ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας

Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων, τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

“Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας», τόνισε.

Όπως ανακοίνωσε, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας ανέρχονται στις  2.490 ανέρχονται  καθώς είχαμε 27 νέα κρούσματα.

Την ίδια ώρα, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 130.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 48 άνθρωποι, εκ των οποίων το 88% έχει υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, 60 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ακόμη 762.000 ανέρρωσαν.

«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά» πρόσθεσε.

Είπε πως η χώρα μας είναι σε καλύτερο επίπεδο από άλλες, όσο αφορά στον αριθμό των θανάτων ενώ τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει καθολική καταγραφή τους. Έχουμε τα μοντέλα που μας επιτρέπουν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα, καλύτερα ακόμα και από προηγμένα κράτη.

Μίλησε για τις κατηγορίες ασθενών που είναι πιο ευάλωτοι και διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου: οι καρδιοπαθείς (19,4%), οι χρόνια αναπνευστικοί (εξαιρείται το άσθμα) 16,5%, οι ασθενείς με διαβήτη (14,8%), οι νεφροπαθείς (9,5%) και οι υπερτασικοί (11,6%).

Όσον αφορά στα παιδιά, εξακολουθεί να ισχύει ότι ο δευτερογενής δείκτης προσβολής, δηλαδή η πιθανότητα ότι μια λοίμωξη συμβαίνει μεταξύ ευαίσθητων ατόμων, που δεν έχουν ανοσία, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τους ενηλίκους. Συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός για τα παιδιά αντιστοιχεί στο 4/7% σε σχέση με το 11.7% για τους ενήλικες.

Η πιθανότητα λοίμωξης σε παιδιά είναι 0.26 φορές σε σχέση με αυτή που έχουν οι ενήλικες άνω των 60.

Ελπίδα από φάρμακο

Μίλησε, ακόμα, για ένα νέο  αντι-ιϊκό φάρμακο κατά του κοροναϊού.  Πρόκειται για το φάρμακο ερευνητών στο Emory, που φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τη βλάβη των πνευμόνων.

Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ποντίκια και σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, εν μέρει και επειδή μπορεί να λαμβάνεται και με τη μορφή χαπιού.

Προσοχή στα κλιματιστικά

Την αερογενή μετάδοση του κοροναϊού ενδέχεται, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν με μηχανικό τρόπο τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες. Γι’ αυτό και όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, εκδόθηκε ειδική εγκύκλιος για τη σωστή χρήση τους, όμως όπως τόνισε είναι σημαντικός πάντα ο αερισμός του σπιτιού και όχι να γίνεται συνεχής χρήση του κλιματιστικού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι κλιματιστικές μονάδες ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς. Ανάλογα με τον τύπο της μονάδας τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να διαφέρουν.