Στα όριά τους βρίσκονται ασθενείς και φαρμακοποιοί με τις συνεχείς ελλείψεις πάσης φύσεως φαρμάκων, ακόμη και σκευασμάτων για σοβαρές παθήσεις, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα όλων των κατηγοριών: Αντιδιαβητικά – ινσουλίνες, ψυχιατρικά φάρμακα, φάρμακα για το γαστρεντερικό, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και λοιπά καρδιολογικά, κολλύρια, φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα και πολλά άλλα.
«Αν μείνει ένας καρδιοπαθής ακόμη και δυο ημέρες χωρίς τα φάρμακά του γιατί δεν τα βρίσκει, βλάπτει την υγεία του» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε δυο περιπτώσεις καρκινοπαθών, παιδιού και ενήλικα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αναβάλουν πριν λίγο καιρό δυο φορές τις χημειοθεραπείες τους, γιατί αναζητούσαν τα φάρμακά τους που εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν σε έλλειψη και στο νοσοκομείο και δεν υπήρχαν ούτε στα φαρμακεία. Στην παραδοχή ότι υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος απέδωσε το πρόβλημα, εκτός από τις παράλληλες εξαγωγές, στις ελλείψεις πρώτων υλών, αλλά και στην ενεργειακή κρίση που έχει κάνει ασύμφορη για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως είπε, την παραγωγή φθηνών φαρμάκων.
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ελλείψεων. Αυτό θα γίνει με συνεχή επικαιροποίηση της λίστας των φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά και απαγορεύεται να εξαχθούν σε άλλες χώρες, αλλά και με στοχευμένες παρεμβάσεις για τα φάρμακα που πιθανόν αποσυρθούν από τις εταιρείες στην Ελλάδα, επειδή έχουν χαμηλότερη τιμή από το κόστος παραγωγής.