Mεγάλο ενδιαφέρον έχει το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών, σύμφωνα με αναφορά του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ).
Από τα στοιχεία που περιγράφονται, διαπιστώνεται ότι έξι στους 10 υποψηφίους, στο σύνολο των ελληνικών κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, είναι άνδρες, επιβεβαιώνοντας το γνωστό μοτίβο της υποεκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μόνα κόμματα στα οποία υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των δύο φύλων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η Νέα Αριστερά.
Ταυτόχρονα, πλειοψηφούν άνθρωποι ηλικίας κοντά στα 50 έτη, με πτυχίο πανεπιστημίου και επαγγέλματα όπως δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, γιατροί και δημοσιογράφοι. Επίσης, ένας στους πέντε υποψηφίους έχει εκλεγεί ξανά σε κάποια έδρα (ελληνικό κοινοβούλιο, δήμος, Ευρωβουλή) και ένας στους 9 έχει διοριστεί κάποια πολιτική θέση.
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης, λοιπόν, τo 58% των υποψηφίων είναι άνδρες και το 42% γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία για τους άνδρες είναι τα 53 έτη και για τις γυναίκες τα 50 έτη.
Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο των υποψηφίων, το 36% έχει τελειώσει Πανεπιστήμιο (χωρίς μεταπτυχιακό), το 22% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο και το 19% διδακτορικό.
Τα επικρατέστερα επαγγέλματα μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτά του δικηγόρου και του πανεπιστημιακού (8,4%), ενώ ακολουθούν εκείνα του γιατρού (7,8%), του δημοσιογράφου (7,5%) και του καλλιτέχνη (6,5%). Τέλος, το 18% των υποψήφιων έχει επανεκλεγεί σε προηγούμενες εκλογές (δημοτικές, εθνικές ή ευρωεκλογές), ενώ το 13% έχει διορισθεί σε κάποια πολιτική θέση.
Εξετάζοντας τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές ανά κόμμα, το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών υποψηφίων έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά (50%), ενώ το μικρότερο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, και Νίκη (38%).
Τη μεγαλύτερη μέση ηλικία έχουν οι υποψήφιοι της Νέας Αριστεράς (55,1 έτη) και της Ν.Δ. (54,4 έτη), ενώ τη μικρότερη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (48 έτη).
Το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με διδακτορικό έχει η Νέα Αριστερά (38%), το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων με πτυχίο και μεταπτυχιακό έχει το ΠΑΣΟΚ (38%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων μόνο με πτυχίο έχει το ΚΚΕ (62%).
Όσον αφορά τα επαγγέλματα που εκπροσωπούνται περισσότερο ανά κόμμα, έχουν ως εξής:
- Νέα Δημοκρατία: δημοσιογράφος, δικηγόρος, γιατρός.
- ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: δικηγόρος, γιατρός, δημοσιογράφος, πανεπιστημιακός, αθλητής/τρια, καλλιτέχνης.
- ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: πανεπιστημιακός, δικηγόρος, γιατρός, εκπαιδευτικός, ερευνητής/τρια.
- ΚΚΕ: δικηγόρος, δημοσιογράφος, γιατρός.
- Ελληνική Λύση: έμπορος, ιδιωτικός υπάλληλος, αγρότης/κτηνοτρόφος, γιατρός.
- Νέα Αριστερά: πανεπιστημιακός, δημοσιογράφος, ελεύθερος επαγγελματίας.
- Νίκη: γιατρός, δικηγόρος, αξιωματικός ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακός, εκπαιδευτικός, καλλιτέχνης.
- Πλεύση Ελευθερίας: καλλιτέχνης, αθλητής/τρια, νομικός, στέλεχος ΜΚΟ.