Σοβαρά κίνητρα για να παραμείνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στα νοσοκομεία όπως για παράδειγμα να μπορούν όχι μόνο να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα αλλά να κάνουν ιδιωτικά χειρουργεία μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, ζητά το μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών
του Βενιζελείου Γιώργος Κωστάκης,με αφορμή τις παραιτήσεις γιατρών για να ιδιωτεύσουν.
“Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, γιατί ο γιατρός θα πληρωθεί και θα φορολογηθεί αλλά και το νοσοκομείο θα πάρει τα λεφτά του. Γιατί να φεύγουν τα χρήματα εκτός νοσοκομείου” είπε ο κ. Κωστάκης επισημαίνοντας ότι δεν θα συνεχίσουμνε να έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας αν δεν υποστηριχθεί πραγματικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι γιατροί πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς και πρέπει να δοθούν αληθινά κίνητρα στους νέους επιστήμονες για να μην φύγουν στο εξωτερικό και να μην γυρίσουν την πλάτη στο ΕΣΥ.
Πολλές παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις αποδυναμώνουν το Βενιζέλειο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πριν λίγους μήνες υπέβαλε παραίτηση για να ιδιωτεύσει ο χειρουργός κ. Γιώργος Δελημπαλταδάκης.
Ο διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Γιάννης Λογοθέτης συνταξιοδοτήθηκε και η θητεία του, σύμφωνα με τη νομοθεσία, παρατάθηκε για έξι μήνες.
Ο διαβητολόγος Άγγελος Παππάς επίσης συνταξιοδοτήθηκε και θα ιδιωτεύσει, ενώ συνταξιοδοτήθηκε και ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής Νίκος Χόνδρος.
Την παραίτησή της υπέβαλε για να ιδιωτεύσει η αναισθησιολόγος Ειρήνη Χαϊνάκη, ενώ συνταξιοδοτείται και η Ουρανία Κουργεράκη, παθολόγος ΜΕΘ του νοσοκομείου.
“Πρόκειται για σημαντικές απώλειες” είπε ο κ. Κωστάκης επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς σοβαρή στήριξη το ΕΣΥ δεν πρόκειται να επιβιώσει. Υπενθυμίζεται ότι την άρση του ασυμβίβαστου για τους γιατρούς του ΕΣΥ ώστε να εργάζονται και ως ιδιώτες προανήγγειλε η Μίνα Γκάκα πριν λίγες μέρες από το βήμα της Βουλής. Όπως είπε, αυτό ισχύει στα περισσότερα συστήματα υγείας της Ευρώπης.
Όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναφορικά με την κατασκευή παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, «θα πρέπει να αρθούν οι διαφοροποιήσεις στους όρους με τους οποίους εργάζονται οι γιατροί σε ΕΣΥ, στρατό και πανεπιστήμια. Αποτελεί ύψιστης σημασίας το ζήτημα στελέχωσης των νοσοκομείων. Στο ΕΣΥ υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων. Υπάρχουν οι πανεπιστημιακοί, οι στρατιωτικοί και οι ιατροί του ΕΣΥ.
Οι πανεπιστημιακές θέσεις γίνονται ανάρπαστες γιατί οι πανεπιστημιακοί έχουν δικαίωμα άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος παράλληλα με το έργο τους μέσα στα νοσοκομεία. Το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι στρατιωτικοί». Και συνέχισε: «Πρέπει λοιπόν να προσφέρουμε τις ίδιες δυνατότητες σε όλους τους ιατρούς. Δυνατότητες που δίνονται σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να φεύγουν από την δική μας. Δίνοντας αυτές τις ευκαιρίες θα στελεχωθούν οι θέσεις των περιφερειακών νοσοκομείων. Δεν είναι καινοφανές αυτό, ισχύει στα περισσότερα συστήματα της Ευρώπης».