Είναι υπέρ ή κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών του Υπουργείου Υγείας που καταργούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς γενικής απασχόλησης και τους δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου;
Οι επικεφαλής των 4 παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στις επερχόμενες εκλογές, καταθέτουν την άποψή τους και την αιτιολογούν.
Α. Πατριανάκος: “Είμαστε υπέρ”
Ο επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Υγείας” Αλέξανδρος Πατριανάκος αναφέρει:
“Δεν έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο με ανάλογη πρόταση.
Ξεκινώντας από τη βασική μας αρχή πως τόσο οι ιατροί του κρατικού τομέα, όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπηρετούν την υγεία του πολίτη, πιστεύουμε πως ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας πρέπει να στηρίζεται εξίσου και στους δύο.
Η πανδημία έδειξε το δρόμο και οι εκφρασμένες θέσεις μας είναι οι εξής:
Τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να αποκτήσουν την ευθύνη διαχείρισης των πόρων και της αποδοτικότητας τους με στόχο και σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και την αξιόπιστη και αποτελεσματική περίθαλψη των συμπολιτών μας. Σ’ αυτή τη φάση στο αποδυναμωμένο ΕΣΥ, η αξιοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών με μερικής εργασίας απασχόληση στις δομές του ΕΣΥ, όπου απαιτείται, πιστεύουμε ότι αποτελεί αξιόπιστη πρακτική για τη βιωσιμότητα του Ε.Σ.Υ.
Αναθεώρηση της μισθολογικής κατάστασης των γιατρών του Ε.Σ.Υ.
Η προσμέτρηση των εφημεριών στις δομές του Ε.Σ.Υ. ως συντάξιμος χρόνος,
Η άμεση προκήρυξη και πλήρωση των θέσεων των επικουρικών ιατρών ,στα τμήματα που καλύπτονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας
Η αλλαγή της φορολογίας των απογευματινών ιατρείων, αποτελούν κίνητρα επιβράβευσης και αναγνώρισης των συναδέλφων του Ε.Σ.Υ.”.
Ανέστης Κιούλπαλης: “Είμαστε κάθετα αντίθετοι”
Ο Ανέστης Κιούλπαλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου “Ανατροπή” σημειώνει:
“Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές του Υπουργείου Υγείας που σκοπευουν να καταργήσουν τον θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δομής του ΕΣΥ και αφορά στον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων.
Η κατάργηση ενός τέτοιου κεντρικού δομικού στοιχείου απειλεί με κατάρρευση ολοκλήρου του οικοδομήματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δεν ειναι η πρώτη φορά που η ΝΔ επιχειρεί κάτι τέτοιο. Το 1992 ψηφίστηκε ο νόμος Σούρλα που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί γιατί σε μερικούς μήνες έγιναν εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση Α. Παπανδρέου τον κατάργησε αμέσως”.
Όπως σημειώνει ο ίδιος,
“οι γιατροί του ΕΣΥ δεν χρειάζονται άσκηση ιδιωτικού έργου, αλλα επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα προ μνημονίων επίπεδα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣΤΕ, και προσλήψεις γιατρών ώστε να πάψουν να παραπαίουν κλινικές και εργαστήρια.
Η επιχειρούμενη έξοδος των νοσοκομειακών γιατρών στο ιδιωτικό επάγγελμα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ελευθερο-επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι ήδη πλήττονται από τη φορολογία και το clawback, ενώ επικρέμανται και τα αποκαλούμενα «ποιοτικά κριτήρια», οδηγώντας σε απρόβλεπτες εντάσεις, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ για ελεύθερη αγορά.
Η δε υπόσχεση αυξημένων αποδοχών στους γιατρούς ΕΣΥ μέσω των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί φενάκη, αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν ακόμη και τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού”.
Κουναλάκης, Τσακουντάκης, Πατεράκης: “Ο λογαριασμός στην πολίτη”
Οι γιατροί Μανόλης Πατεράκης, Νίκος Τσακουντάκης και Δημήτρης Κουναλάκης, εκπροσωπούν την παράταξη “Γιατροί στην Πρώτη Γραμμή”, στην οποία θα ηγηθεί ο πρώτος σε ψήφους και αναφέρουν:
“Το Υπουργείο στο θέμα της απασχόλησης των γιατρών εμφανίζει δύο πρόσωπα. Από τη μία πλευρά ο υπουργός κ. Πλεύρης μας δήλωσε ότι δεν είναι σωστό ο ιδιώτης προσωπικός γιατρός να παρέχει έργο επί πληρωμή σε πολίτη της λίστας του, ακόμα κι όταν δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού στο δωρεάν ωράριό του (πράγμα που θα συμβεί αναπόφευκτα με τη σημερινή αναλογία των 2000 πολιτών/ιατρό).
Η αιτιολογία είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μεταφέρεται η περίθαλψη προς ραντεβού και ιατρεία που τελικά πληρώνει ο ασθενής. Όμως αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα και στο ΕΣΥ με τα απογευματινά ιατρεία· είναι κι αυτό κατακριτέο;”.
Και συνεχίζουν: “Και τώρα το Υπουργείο προτείνει να δημιουργούνται θέσεις στο ΕΣΥ που θα προκηρύσσονται και θα επαναπροκηρύσσονται ως μερικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να καλύψει θέσεις που χαρακτηρίζονται άγονες, συχνά γιατί απαιτούν και σπάνιες εξειδικεύσεις.
Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική πολιτεία απαξιώνει εδώ και χρόνια τον γιατρό με αποτέλεσμα οι θέσεις στο ΕΣΥ να μην είναι πλέον ελκυστικές. Και τώρα ακόμα αρνείται πχ να καταβάλει τα χρήματα που περιέκοψε από τους γιατρούς του ΕΣΥ, παρά τη δικαστική τους δικαίωση, ενώ οι συνθήκες εργασίας τους περιλαμβάνουν εξαντλητικές εφημερίες και υποστελέχωση.
Έρχεται λοιπόν αυτός ο νόμος και υπόσχεται ότι μπορεί ο γιατρός στο ΕΣΥ να βγάλει τα χρήματα που δεν του πληρώνει το κράτος από τους ασθενείς που θα προσέρχονται πλέον στο ιδιωτικό του ιατρείο. Προτείνουμε να δίνεται όντως μια τέτοια δυνατότητα στους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν σε θέσεις από τις οποίες απολύονται με τη λήξη της σύμβασής τους.
Αλλά πώς ένας μόνιμος γιατρός που εργάζεται πλήρες ωράριο και κάνει εφημερίες που ξεπερνούν το 48ωρο/εβδομάδα, θα μπορεί να εργάζεται και ιδιωτικά; Σε αυτή την περίπτωση με μαγικό τρόπο ο χρόνος θα επαρκεί και δεν στέλνουμε τους ασθενείς σε ιατρεία που τελικά πληρώνουν;”.
Βασίλης Κούδας: “Διαλύει ό,τι έχει απομείνει”
Τέλος, ο Βασίλης Κούδας, επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση” σημειώνει:
“Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ετοιμάζει η κυβέρνηση, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών στα προ του 2012 επίπεδα, τους προτρέπει να «βγουν στην πιάτσα» της αγοράς υγείας, όπου «το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό» για να βρουν πελατεία και να συμπληρώσουν το τσακισμένο εισόδημά τους.
Πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σαν λύση, οι νοσοκομειακοί γιατροί να τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο της δικής τους όσο και των ασθενών”.
Ο ίδιος επισημαίνει:
“Παράλληλα ανοίγει την πόρτα του άγριου ανταγωνισμού ανάμεσα στους μέχρι τώρα ιδιώτες και τους γιατρούς του ΕΣΥ, με ολέθριες συνέπειες για όλους και κυρίως για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για τη ΔΗΠΑΚ η υγεία είναι αγαθό και δικαίωμα και θα πρέπει να παρέχεται σε όλους δημόσια και δωρεάν με βάση τις ανάγκες τους, στο επίπεδο των επιστημονικών επιτευγμάτων της εποχής μας.
Για να γίνει αυτό απαιτείται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους γιατρούς που δουλεύουν σε αυτό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί, ένταξη των γιατρών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κατά τη γνώμη μας η παραπάνω θέση της ΔΗΠΑΚ είναι η μοναδική που υπερασπίζεται τα δικαιώματα γιατρών και ασθενών και θέτει προϋποθέσεις για ουσιαστική αναβάθμιση του συστήματος υγείας και είναι επίσης ένας σοβαρός λόγος για την υπερψήφισή της στις μεθαυριανές εκλογές του ΙΣΗ στις 16-17 Οκτώβριου”.