Η ζωή όπως δεν τη μάθαμε σε σχολεία και πανεπιστήμια
Ένα Γυμναστήριο Ζωής προσφέρει στους συμμετέχοντες των σεμιναρίων ο κ. Στρατάκης

Από μικρός ήθελε να εξερευνήσει τις άγνωστες πτυχές του εγκεφάλου και να ανακαλύψει τα μυστικά του, εξάλλου το μυαλό είναι το πιο δυνατό μας όπλο. Ο σύμβουλος εξέλιξης (Innovation Coach, Innobatics) κ. Μανόλης Στρατάκης παρομοιάζει τη ζωή με ένα παιχνίδι, «που έχει στόχους που πρέπει να επιτύχουμε, κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε, κρύβει παγίδες που πρέπει να προσέχουμε αλλά και θησαυρούς που βρίσκουμε αν ξέρουμε πού να ψάξουμε», τονίζει.

Ο κ. Στρατάκης μιλά στην «Π» για το “Γυμναστήριο Ζωής” που οραματίζεται να δημιουργήσει, στο οποίο θα μαθαίνει κανείς και θα εξασκεί όλα εκείνα που δεν έμαθε στο σχολείο, στο σπίτι ή στο πανεπιστήμιο.

Το ερχόμενο διήμερο σεμινάριο που οργανώνει έχει  θέμα «Οδικός χάρτης ζωής» το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου στο e- νοπωλείο (Wine – Store) στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου.

«Ο ανθρώπινος νους είναι το σημαντικότερο όπλο μας και καλό είναι να γνωρίζουμε

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Η συνέντευξη

​Τι αποκομίζει κανείς όταν παρακολουθεί τα σεμινάρια που οργανώνετε; Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που σας πλησίασαν αργότερα και σας εκμυστηρεύτηκαν πως τους βοηθήσατε στη ζωή τους;

«Τα θέματα των σεμιναρίων μας έχουν να κάνουν με την Υπεύθυνη Διαχείριση Ζωής. Μαθαίνουμε πώς λειτουργεί η ζωή, την οποία παρομοιάζουμε με ένα παιχνίδι που έχει στόχους που πρέπει να επιτύχουμε, κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε, κρύβει παγίδες που πρέπει να προσέχουμε αλλά και θησαυρούς που βρίσκουμε αν ξέρουμε πού να ψάξουμε. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν επικίνδυνοι εχθροί αλλά και ανέλπιστοι σύμμαχοι, τους οποίους μαθαίνουμε να εντοπίζουμε. Επίσης μαθαίνουμε όλα τα βασικά για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, που είναι το σημαντικότερο όπλο μας και καλό είναι να γνωρίζουμε πώς… δουλεύει!

Στόχος μας είναι να βοηθάμε τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν περισσότερο τον αυθεντικό τους εαυτό και την προσωπικότητά τους, να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία και να τα βελτιώσουν, να οξύνουν την αντίληψη και την κριτική τους ικανότητα, να βρουν τον σκοπό τους και να γεμίσουν τη ζωή τους με νόημα. Επίσης να αποκτήσουν ανθεκτικότητα, θωράκιση για τις κακοτοπιές και τις αναπόφευκτες δυσκολίες που φέρνει σε όλους η ζωή κάθε τόσο. Έτσι αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας, δημιουργούμε πιο στέρεες φιλικές και κοινωνικές σχέσεις, καταφέρνουμε να έχουμε ισορροπία στη ζωή μας, γινόμαστε πιο υπεύθυνοι πολίτες, καλύτεροι σύντροφοι, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι άνθρωποι.

Υπάρχουν αρκετές ιστορίες επιτυχίας που μπορώ να σκεφτώ, όμως η επιτυχία δεν έχει να κάνει με εμάς αλλά με τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Εμείς απλά παρέχουμε συγκεντρωμένη τη γνώση, το κατάλληλο περιβάλλον και βέβαια αρκετή ενθάρρυνση, αλλά ο καθένας μας είναι προσωπικά υπεύθυνος για τη ζωή του και την επιτυχία του. Εμείς ανάβουμε μερικές σπίθες και ελπίζουμε – ιδανικά όλοι – οι συμμετέχοντες να πάρουν… φωτιά!

Σκοπός μας είναι με τον καιρό να χτίσουμε ένα ευρύ υποστηρικτικό δίκτυο από ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και υψηλό επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης, έτσι ώστε ο καθένας να έχει κάτι να δώσει στους άλλους. Φτιάχνουμε ένα Γυμναστήριο Ζωής, στο οποίο θα μαθαίνουμε και θα εξασκούμε όλα εκείνα που δεν μάθαμε στο σχολείο, στο σπίτι ή στο πανεπιστήμιο. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης συνεργατών και άλλων υποστηρικτών που θα μοιραστούν το όραμα μας για το LifeGym και θα μας βοηθήσουν να το υλοποιήσουμε».

Τελικά, μπορούμε να επιτύχουμε όποιο στόχο και αν θέλουμε;

«Θα ήταν υπερβολικό να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε όποιο στόχο και αν βάλουμε. Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με κάποιες κλίσεις και ταλέντα που αργότερα στη ζωή τους καλλιεργούν και εξελίσσουν. Όμως ο κάθε άνθρωπος έχει έναν μοναδικό συνδυασμό χαρισμάτων και μια “ιερή” υποχρέωση να βρει τον καλύτερο τρόπο για να τα αξιοποιήσει. Άρα είναι σημαντικό να κατανοήσει πρώτα τον εαυτό του για να βρει την σωστή θέση του στη ζωή, δηλαδή τον σκοπό του. Όποιος βρίσκει τον σκοπό του, ζει μια ζωή γεμάτη νόημα και απολαμβάνει το κάθε της λεπτό!»

πώς... δουλεύει», λέει στην «Π» ο σύμβουλος εξέλιξης (Innovation Coach, Innobatics),

Ποιες είναι οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεστε;

«Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικίες (από 16 ετών και πάνω) εστιάζοντας βέβαια σε διαφορετικά σημεία ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι ηλικίες πάντως που μέχρι τώρα δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον είναι από 30 ως 50 ετών. Είναι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει τις δυσκολίες της ζωής και μπορούν να ταυτιστούν ευκολότερα. Εμείς προσπαθούμε να το ανοίξουμε και σε μικρότερες ηλικίες όπου θεωρούμε ότι έχει ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα, με την έννοια ότι οι νεότεροι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και η επένδυση σε αυτή τη γνώση θα έχει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση. Χαίρομαι πολύ όταν επικοινωνούν μαζί μου γονείς ή και απευθείας νεαρά παιδιά, συνήθως φοιτητές που ενδιαφέρονται όχι απλά να βρουν κάποια δουλειά, αλλά να βρουν την εργασία που τους ταιριάζει».

Η μέθοδός σας σχετίζεται με κάτι ανάλογο στο εξωτερικό; Είναι πρωτοπορία για τα δεδομένα της Ελλάδας.

«Εμείς δουλεύουμε με όχημα τις αρχές του Coaching, της Θετικής Ψυχολογίας και της Κοινής Λογικής. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους σκεπτόμενους που τους αρέσει να βελτιώνονται, να αναπτύσσονται και ταυτόχρονα να το απολαμβάνουν!

Θα ήμουν διστακτικός να χρησιμοποιήσω τη λέξη πρωτοπορία αν και δεν γνωρίζω κάποια παρόμοια προσπάθεια τουλάχιστο στην Ελλάδα. Όμως και στη χώρα μας γίνονται πολλά ενδιαφέροντα σεμινάρια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είναι μια κρίση περισσότερο αξιών παρά οικονομική. Ή μάλλον μια κρίση αξιών που προκάλεσε και την οικονομική. Εμείς συνιστούμε σε όλους να κάνουν όσα διαφορετικά σεμινάρια μπορούνε, να συμμετέχουν σε ομάδες, να διαβάζουν ό,τι σχετικό πέφτει στα χέρια τους, στο Ίντερνετ υπάρχει πληθώρα πολύ καλών άρθρων και φυσικά όποιος έχει τα κότσια να κάνει ψυχανάλυση θα γίνει ένας πολύ καλύτερος άνθρωπος. Κανένας δεν μετανιώνει για τα χρήματα που έχει δώσει στην προσωπική του ανάπτυξη!»

Εσάς, υπήρξε κάποιο κομβικό σημείο στη ζωή σας που αποφασίσατε να αλλάξετε ρότα;

«Το ενδιαφέρον με το παιχνίδι της ζωής είναι ότι σου δίνει την ευκαιρία – σε έναν βαθμό – να το διαμορφώσεις στα μέτρα σου. Όλοι έχουμε αυτή την επιλογή. Εγώ από μικρός είχα ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το πιο συναρπαστικό, πολύπλοκο και πανίσχυρο δημιούργημα που γνωρίζουμε, που έχει μέσα του ο καθένας μας. Στις σπουδές μου που ήταν πάνω στη Σχεδίαση Υπολογιστών επέλεξα να ασχοληθώ με την αρχιτεκτονική μικροεπεξεργαστών, πιο γνωστών ως ηλεκτρονικών εγκεφάλων. Μετέπειτα και για πολλά χρόνια ασχολήθηκα με όλες τις νέες τεχνολογίες που αναδύονταν συνεχώς και οι οποίες βέβαια ακόμα με ενθουσιάζουν. Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είδα κάποια τεχνολογία ανώτερη από αυτήν που έχουμε μέσα μας. Θεωρώ λοιπόν ότι ο εγκέφαλός μας είναι αρκετά υποτιμημένος και οι άνθρωποι έχουν πολύ περισσότερα να κερδίσουν με το να κάνουν μια καλή ενημέρωση λογισμικού του μυαλού τους από το να κατεβάσουν τα τελευταία apps στον υπολογιστή ή στο έξυπνο κινητό τους!».

Εάν ενδιαφέρεται κανείς να συμμετάσχει στο σεμινάριο, μπορεί να προχωρήσει σε  κράτηση θέσης ή να αποσπάσει περισσότερες πληροφορίες, με μήνυμα στο facebook ή email στο [email protected].