Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΛΕΜΟΝΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ “Π”
Η Αγγελική Λεμονή
Η επιλογή της να γίνει ηθοποιός    τής κόστισε πολλά… οικογενειακά  δράματα, όμως η υποκριτική κέρδισε μια χαμηλών τόνων σημαντική  θεατρίνα,  που για   κοντά τριάντα  χρόνια θήτευσε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  και   σε ομάδες, χωρίς να λείπει ο κινηματογράφος και η τηλεόραση.
Η Αγγελική Λεμονή  που  πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Ζωή… χαρισάμενη“ του Κώστα Τσιάνου,  όχι μόνο αποθεώθηκε από τους κριτικούς ως ένα “μοναδικό φαινόμενο εκφραστικής υποκριτικής, εσωτερικού, πλούσιου μεγαλείου συναισθημάτων“ αλλά απέσπασε το 1ο Βραβείο Ερμηνείας Γυναικείου Ρόλου στα “Κορφιάτικα  Βραβεία   2017“.
Μιλώντας στην ”Π” για τη συνεργασία της με τον Κώστα  Τσιάνο τονίζει ότι σ’ όλα τα χρόνια που υπάρχει στο θέατρο δεν είχε τύχει να δουλέψει  στενά στη σκηνή μ’ έναν τέτοιο ηθοποιό και σκηνοθέτη “Σπάνιος, δαιμόνιο ταλέντο, εκρηκτικός   με καταπληκτικές οδηγίες που σου ανοίγουν ακόμα περισσότερες πόρτες επάνω στη δουλειά σου”  αναφέρει.
Η συνεργασία αυτή είχε μια επιπλέον δυσκολία, αφού ο γνωστός σκηνοθέτης, που επίσης βραβεύτηκε για το έργο είναι ο συγγραφέας  της παραστασης. “Είναι πολύ δύσκολο επισημαίνει να πλησιάσεις αυτό ακριβώς που έχει οραματιστεί ο συγγραφέας και επειδή όλα είναι αλυσίδα, πρέπει να θυμάσαι ότι στοιχεία που σου δίνει για τον χαρακτήρα που δημιουργείς πρέπει να τα συνδυάσεις σωστά για να τον κάνεις να υφίσταται”.
Όταν τη ρωτάς αν η βράβευση εκτός από το αυτονόητο της χαράς προσφερε καλύτερες προτάσεις ή απολαβές,  η ίδια τονίζει ότι αυτά έρχονται όταν κάποιος ξέρει και πώς να τα χειριστεί. “Δεν μπορώ-επισημαίνει – να υπερηφανευτώ γι’ αυτό κι απο την άλλη δεν με αθωώνω για την ανικανότητα διαχείρισης. Δηλαδή αυτό δεν εννοούμε; Να ξέρω πώς να με πουλήσω; Όχι, δεν ξερω κι ίσως όσο εκνευρίζομαι με αυτά που καταλαβαίνω στη σιωπή μου να μην προλάβω να μάθω ή μπορεί και να μη θέλω…Έχω την τρέλα μου κι εγώ”.
Στη συνεντευξη στην”Π” η Αγγελική Λεμονή μιλά για την αληθινή ιστορία με τον Μάνο Χατζιδάκι, που υπάρχει στην παράσταση, για τα μαθήματα που της έδωσε η ηρωίδα της παράστασης, το τραγούδι αλλά και τους Κρητικούς.

 

“Η ηρωίδα μου, η Ζωή, μού έμαθε τη συμπόνοια. Όλοι μας κρίνουμε πολύ εύκολα τον άλλο”

 

-Συστήστε μας την ηρωίδα σας, τη Ζωή.

Η Ζωή είναι ένα παιδί που βρέθηκε σ’ ένα πανέρι στον στάβλο γύρω στα 1927. Σε κάθε στάδιο της ηλικίας της βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες δυσκολίες κι όμως καταφέρνει και τα βγάζει πέρα μια χαρά!

 

“Ο Κώστας Τσιάνος είναι σπάνιος, δαιμόνιο ταλέντο, εκρηκτικός, με καταπληκτικές οδηγίες που σου ανοίγουν ακόμα περισσότερες πόρτες επάνω στη δουλειά σου”

-Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Κώστα Τσιάνο;

Η μαθητεία στο θέατρο δεν τελειώνει ποτέ. Δεκαοχτώ χρόνια στο ΚΘΒΕ και άλλα έντεκα με ομάδες, κινηματογράφο και τηλεόραση δεν είχε τύχει να δουλέψω στενά στη σκηνή μ’ έναν ηθοποιό και σκηνοθέτη σαν τον Κώστα τον Τσιάνο. Σπάνιος, δαιμόνιο ταλέντο, εκρηκτικός, με καταπληκτικές οδηγίες που σου ανοίγουν ακόμα περισσότερες πόρτες επάνω στη δουλειά σου. Αυστηρός και σκληρός στις πρόβες για  να φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλει… Σε θέλει ολόκληρο, δοσμένο στη δουλειά σου κι όταν δεν είσαι, ξέρει να σε μαλώνει και να σε οδηγεί εκεί που πρέπει. Στην επιτυχία σου! Μεγάλο πράγμα!

Υπάρχει διαφορά για έναν ηθοποιό όταν ο σκηνοθέτης είναι και ο συγγραφέας του έργου;

Στην περίπτωση αυτή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας ξέρει απόλυτα πώς έχει φανταστεί τον ήρωά του και πρέπει να κολυμπήσεις σε δεδομένα νερά. Φαντάζει πιο εύκολο όταν ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, αλλά δεν είναι. Είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσεις αυτό ακριβώς που έχει οραματιστεί ο συγγραφέας και επειδή όλα είναι αλυσίδα πρέπει να θυμάσαι ό,τι στοιχεία σου δίνει για τον χαρακτήρα που δημιουργείς και να τα συνδυάσεις σωστά για να τον κάνεις να υφίσταται.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης, η ζωή της ηρωίδας είναι ενα μάθημα ζωής. Εσάς που τη ζωντανεύετε επί σκηνής ποιο ή ποια είναι τα μαθήματα ζωής που σας έδωσε;

Η συμπόνια. Όλοι μας κρίνουμε πολύ εύκολα, αυτόματα τον άλλον. Όχι λοιπόν, τον οποιοδήποτε άλλον δεν τον γνωρίζουμε, δεν τον ξέρουμε, γι’ αυτό καλό είναι να μη μιλάμε εύκολα και απερίσκεπτα για τον άλλον, δημιουργούμε μεγαλύτερες δυσκολίες… Στο τέλος όλοι μαζί πληρώνουμε τον λογαριασμό της ανοησίας!

-Πώς το έργο εμπλέκει μια αληθινή ιστορία με τον Μάνο Χατζηδάκι;

Η ιστορία είναι αληθινή… Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης φιλοξενήθηκε από τη ηρωίδα του έργου και τη φιλενάδα της τη Ζαφειρούλα. Δεν θα σας πω τίποτα άλλο, τα υπόλοιπα στη σκηνή. Πάντως από τα χείλη του η Ζωίτσα άκουσε την πιο γλυκειά κουβεντα!

– Πώς θα μας συστήνατε εσάς;

Μάλλον δεν είμαι κι από τους πιο εύκολους ανθρώπους…

-Ασχολείστε και με το τραγούδι;

Στα χρόνια της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων, τραγούδησα στην “Όμορφη νύχτα”, ιστορικό μαγαζί κατά πως αποδείχτηκε μέσα στα χρόνια. Ο Θωμάς ο Κοροβίνης έχει γράψει ένα βιβλίο γι’ αυτήν. Όμορφα χρόνια! Τραγουδούσα, λοιπόν, αλλά δεν ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Ήδη από την οικογένεια και η επιλογή του θεάτρου είχε κοστίσει πολύ! Πολλά δράματα!

H παράσταση κι εσείς προσωπικά αποσπάσατε βραβεία αλλά και διθυραμβικές κριτικές. Εκτός από το αυτονόητο της χαράς, τι άλλο προσφέρει, καλύτερες προτάσεις ή απολαβές;

Οι προτάσεις και οι απολαβές έρχονται όταν κάποιος ξέρει και πως να τα χειριστεί. Δεν μπορώ να υπερηφανευτώ γι‘ αυτό κι απο την άλλη δεν με αθωώνω για την ανικανότητα διαχείρισης, Δηλαδή αυτό δεν εννοούμε; Να ξέρω πώς να με πουλήσω; Όχι,δεν ξερω κι ίσως όσο εκνευρίζομαι με αυτά που καταλαβαίνω στη σιωπή μου να μην προλάβω να μάθω ή μπορεί και να μη θέλω… Έχω την τρέλα μου κι εγώ.

-Tα σόσιαλ μίντια παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στο να επικοινωνουν οι καλλιτέχνες την δουλειά τους… Εσείς τι νομίζετε;

Τα σοσιαλ μίντια χορεύουν με το δικό τους τρόπο. Κάνουν την δουλειά τους και κάνουμε τη δική μας. Άλλοτε λειτουργούν θετικά και αξιοκρατικά, όσο είναι δυνατόν, κι άλλοτε σε αφήνουν με απορία. Κι επειδή αυτή η ερώτηση είναι σε σχέση με την προηγούμενη, και στις δύο χωρούν πολλά λόγια.

“Είστε πολύ όμορφοι, γυναίκες κι άνδρες, έχετε δύναμη και μια κρυφή τρέλα στη ματιά. Θέλει χρόνο να σας γνωρίσει κανείς… Όμορφη Κρήτη!”

-Πώς βρίσκεται την Κρήτη και τους Κρητικούς;

Είστε πολύ όμορφοι, γυναίκες κι ανδρες, έχετε δύναμη και μια κρυφή τρέλα στη ματιά. Θέλει χρόνο να σας γνωρίσει κανείς… Όμορφη Κρήτη!

 

“Ζωή  χαρισάμενη” στο Ηράκλειο

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει το έργο του Κώστα Τσιάνου «Ζωή… χαρισάμενη!» στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν αύριο Τετάρτη 21, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, την Κυριακή 25 και τη Δευτέρα 26 του μήνα στις 7.30 το απόγευμα και την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 9 το βράδυ.

Σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Κώστας Τσιάνος, σκηνικό: το σχέδιο ο Κώστας Τσιάνος, το κατασκεύασε ο Χρήστος Καράκης, το ζωγράφισε ο Γιάννης Πέτρου, φωτισμοί: Μάκης Παπατριανταφύλλου, επιμέλεια κοστουμιών: Νικολλέτα Καϊση. Ο Νίκος Γεωργάκης επιμελήθηκε τον ήχο, φωτογραφίες: Βασίλης Αγγλόπουλος

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ και 8 ευρώ (φοιτητικό, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ 67%). Έναρξη ταμείου: Μιάμιση ώρα πριν από κάθε παράσταση. Πληροφορίες: Θεατρικός Σταθμός 2810243320 / γραφεία θεάτρου 2821044256-28210-23333.