Η Βουλή ψηφίζει εν μέσω έντασης για την πρόταση μομφής

Με εντάσεις, διαξιφισμούς, αποχωρήσεις και διαγραφές βουλευτών συνεχίστηκε, για δεύτερη μέρα χθες, η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη και την ψηφοφορία επί της προτάσεως, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μήνυμα Τσίπρα

“Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας στην παράταξη της Αριστεράς δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη”, υπογραμμίζει με ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η φράση αυτή που ειπώθηκε στην προχθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή, συνοδεύεται από σύντομο βίντεο μαζί με άλλα σχετικά αποσπάσματα της εν λόγω τοποθέτησής του.

Αποχώρησε το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτήν τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτήν την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο γγ της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη Βουλή.

Απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

Ξεκαθαρίζει το Ποτάμι

Τα σενάρια που ήθελαν τους βουλευτές του Ποταμιού να έχουν λάβει μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης διέψευσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Στο Ποτάμι δεν έχουμε λάβει κανένα μήνυμα που να μας λέει τι να κάνουμε στην ψηφοφορία του Σαββάτου» έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter ο επικεφαλής του κόμματος.

«Οπότε ή το ταχυδρομείο χάλασε ή κάποιοι διακινούν ψέματα. Αλλά για να σοβαρευτούμε, ποιός θα τολμούσε να υπαγορεύσει αποφάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού;» κατέληξε.

Εκατέρωθεν βολές

Ο  πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε δύο αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό που αφορούν στα γεγονότα του 1993 επισυνάπτοντας και σχετικά βίντεο.

Ειδικότερα γράφει: «Πώς περνούν τα χρόνια… Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεκανίκι του Σαμαρά. Η συνέχεια στη Βουλή… Για να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νέοι….»

Μέτρο, σωφροσύνη και μετριοπάθεια, συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ «πρόταση κακοπιστίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κίνηση τακτικής, προκειμένου να βγεί η ΝΔ από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει και η οποία (θέση) «οριοθετείται από την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, κατηγορώντας την ότι έφερε την συμφωνία με τα Σκόπια με αποκλειστικό γνώμονά της να διασπάσει τη ΝΔ και να σώσει τον κυβερνητικό της εταίρο, Πάνο Καμένο. Σκληρή κριτική άσκησε και στους ΑΝΕΛ, καλώντας τους να επιλέξουν σε ποια πλευρά της ιστορίας θα είναι με τη στάση τους στην πρόταση δυσπιστίας για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα δοθεί ποτέ στα Σκόπια το όνομα Μακεδονία ή παράγωγο του αν γίνει πρωθυπουργός, ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, για να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης.

Η πρόταση δυσπιστίας στόχο έχει να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη, στην οποία βασίζεται η κοινοπραξία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση».

«Ξεπούλημα της Μακεδονίας» και «οδυνηρό εθνικό συμβιβασμό» χαρακτήρισε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας, τη συμφωνία με την πΓΔΜ, που «η κυβέρνηση παρουσιάζει ως λύση».

«Ο λόγος που ψηφίζουμε την πρόταση μομφής δεν είναι ο ίδιος με αυτόν της ΝΔ, που είναι για να μην πάει ο κ. Τσίπρας στις Πρέσπες. Άλλωστε αυτό αφορά κυρίως τους ΑΝΕΛ. Αυτοί οι ψήφοι απαιτούνται για την πρόταση δυσπιστίας. Τον κ. Καμμένο που θέλει και την καρέκλα της εξουσίας ζεστή και τη στολή του μακεδονομάχου φρεσκοσιδερωμένη. Όμως αυτά μαζί δεν πάνε» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

Τη διαφωνία του για τη συμφωνία «που κοινοποίησε η κυβέρνηση και την αποδοχή του όρου “Μακεδονία”», εξέφρασε από βήματος της Βουλής, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος – ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

“Σλαβομακεδονικά” στη Βουλή

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης

Στα “σλαβομακεδονικά” μίλησε από την Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης στηρίζοντας τη συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ.

Συγκεκριμένα είπε: “Απευθυνόμενος στους βόρειους γείτονες θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα στη δική τους γλώσσα, στη νότιο σλαβική, όπως ορίζεται σαφέστατα στη συμφωνία. “Scupi sasedni, skupi Priateli, ot Republica Severna Makedonija kato predvizda dozovora vreme e da ostavim na zat vsitsko onova koeto ni razdelia, I da preminem v vzaimnoto pazbiratelstvo, satrydnitsestvo i liubov”.

Αυτό στα ελληνικά, στην αρχαία ελληνική μακεδονική γλώσσα θα πει: “Αγαπητοί γείτονες, όπως συμφωνήσαμε με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι καιρός να αφήσουμε πίσω όλα εκείνα τα οποία μας χώριζαν και να περάσουμε στην αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία και την αγάπη. Μαζί στο μέλλον”.