Τσίπρας - Μητσοτάκης

Με ψήφους 154 υπέρ και 143 κατά (3 απόντες) εγκρίθηκε χθες τη νύχτα από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019. Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης επικράτησαν υψηλοί τόνοι όχι μόνο για την οικονομία, αλλά για όλα τα θέματα, ακόμη και για την τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το 2019. Σήμερα ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό δημοσιονομικής επέκτασης μετά από 8 χρόνια λιτότητας. Τον πρώτο δικό μας προϋπολογισμό, δήλωσε. Και αναφέρθηκε διεξοδικά στις παροχές της κυβέρνησης για το 2019.

Για τα εθνικά ζητήματα είπε ότι ήρθε μια νέα τροπολογία στη Βουλή των Σκοπίων, που λέει ότι αυτό που καθορίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα “Αν ψηφιστεί θα βγείτε να πειτε ότι όσα λέγατε ήταν λόγια του αέρα;” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την Αλβανία τόνισε πως, αν δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Αλβανία, δεν θα υπάρξει και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Παραλάβαμε μια χώρα αμέσως μετά από μια πενταετία καταστροφής. Μετά από έναν οικονομικό όλεθρο. Μετά από έναν κοινωνικό Αρμαγεδώνα.

Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Η ΝΔ δεν ήταν στην κυβέρνηση όταν το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15%;  Εφαρμόσατε μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ. Κόψατε τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ και εκτοξεύσατε την ανεργία από το 11% στο 28%. Μειώσατε τον εθνικό μας πλούτο κατά το ένα τέταρτο.

Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;

Που έχετε πάρει αγκαλιά τον κο Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της καταστροφής και επαίρεστε για τα κατορθώματά του, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Από το 2010 ως και το 2014, η χώρα απώλεσε το 1/4 του εθνικού της πλούτου. Αν το απλώσουμε στην πενταετία, κατά μέσο όρο είχαμε ύφεση 5,5% για κάθε χρόνο. Από το 2015 ως και σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η χώρα στο τέλος του 2018 αναμένεται να συμπληρώσει δύο χρόνια θετικού ρυθμού μεγέθυνσης, με την ανάπτυξη να φτάνει πέρυσι στο 1,5%, φέτος πάνω από 2%, και ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται του χρόνου, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό.

Προσπαθείτε διαρκώς να φτιάξετε μια αντεστραμμένη εικόνα της πραγματικότητας για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα και να κατασκευάσετε επιχειρήματα.

Ο Μητσοτάκης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγογτας χαρακτηριστικά: “Καταψηφίζουμε” όχι μόνο τις επιμέρους προβλέψεις του προϋπολογισμού , αλλά μέσω αυτού συνολικά την Κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε την Kυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού”.

Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων, της βαριάς λιτότητας, των σκανδάλων και της διαπλοκής. Της απαράδεκτης κυβέρνησης που χειροτέρεψε τη ζωή των Ελλήνων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ό,τι αυτοί συμβολίζουν.

Για την επίθεση στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε από όταν ήσασταν ακόμα αντιπολίτευση Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να καταλήξουν σε βόμβες. Οσο ανοιχτή είναι η δημοκρατία μας σε διαφορετικές απόψεις τόσο αμείλικτη θα είναι με εκείνους που θα θελήσουν να τη φιμώσουν με βία.

Ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να κλείσει πριν τέσσερα χρόνια αν εσείς κ. Τσίπρα δεν προκαλούσατε εκλογές με την συνδρομή του κύριου Κουβέλη και της Χρυσής Αυγής» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Φώφη Γεννηματά

Τα «πυρά» της στην κυβέρνηση εκτόξευσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Επισήμανε, δε, ότι «δέκα παίρνετε, ένα δίνετε και εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα εννέα που παίρνετε από τον ελληνικό λαό».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε πως «η πραγματική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει έξοδο στις αγορές, παραγωγή πλεονασμάτων από την ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη» κάτι το οποίο δεν συμβαίνει».

Απευθυνόμενη, μάλιστα, προς τα κυβερνητικά έδρανα είπε πως «δεν καταφέρατε να οδηγήσετε τη χώρα στο ξέφωτο», ενώ υπογράμμισε πως «εξαθλιώνετε τη χώρα, έχετε φορέσει θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού», κάνοντας λόγο για έμμεσους φόρους που πλήττουν τους πιο αδύναμους.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Νέα Δημοκρατία ευθύνονται γι’ αυτό το κλίμα πόλωσης, μιλώντας για ανάγκη να μπει ένα τέλος.

 

Ο Κουτσούμπας

“Λέτε στον ελληνικό λαό ότι είναι μοιραίο να ζει όπως σήμερα για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Ότι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμη και πιο επώδυνα μέτρα” είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή.

“Στην ουσία λέτε στον λαό ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει, για να συνεχίσετε εσείς απρόσκοπτα, να στηρίζετε την ανάκαμψη των κερδών κάποιων επιχειρηματικών ομίλων” πρόσθεσε. Είπε ότι κοινός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η καλλιέργεια στον λαό της αναμονής και της μείωσης των απαιτήσεών του. “Όλοι ξέρουμε πλέον, από την ίδια μας την πείρα, ότι η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, σε κομμένους μισθούς και στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης” τόνισε.

O Θεοδωράκης

Για «βαρβαρολαγνεία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, με αφορμή, τα φαινόμενα ανομίας που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κυβερνητικά στελέχη -και γενικότερα οι πολιτικοί- να μετράνε τα λόγια τους και να μην στοχοποιούν, ΜΜΕ και πολιτικούς αντιπάλους.

«Ελπίζουμε να πάρετε απόφαση να σταματήσει το εμπάργκο που έχετε επιβάλει στον Σκάι και στη δημόσια τηλεόραση» είπε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την «κυβερνητική πολιτική των επιδομάτων αντί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων» καλώντας του πολίτες να δουν την «Ελλάδα αλλιώς» στις επερχόμενες εκλογές.

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα πορεία το 2019 και να μην κάνει όλα τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν αρκεί να χάσετε τις εκλογές. Πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δεν λαϊκίζουν και εξαπατούν» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο κ. Θοεδωράκης πρόσθεσε ότι είναι λάθος πολιτική η υπερφορολόγηση. «Είστε στυλοβάτες του κομματικού κράτους, των ελλειμμάτων και των χαριστικών πράξεων κι είναι βολικό ψέμα και λαϊκισμός ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι η χρεοκοπία της χώρας βασίζεται στις ελίτ» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης. Τέλος, τόνισε ότι αν συνεχιστεί αυτή η οικονομική πολιτική με τα υπερπλεονάσματα και την υπερφορολόγηση «δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο αλλά χρεοκοπία».

Ο Καμμένος

«Όταν έρθει το Σκοπιανό θα δούμε ποιος θα πάρει εθνική θέση και ποιος θα πάρει την ευθύνη» είπε από το βήμα της Βουλή ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δίνοντας έτσι έμμεση απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. “Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας.

Μια ημέρα που γίνεται πράξη μια δέσμευση απέναντι στο έθνος, απέναντι στους προγόνους μας αλλά και απέναντι στις πολιτικές μας δεσμεύσεις που αναλάβαμε πριν συγκροτήσουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, είπε αρχικά στην ομιλία του στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος.

«Ήταν μια δέσμευση που περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να φτάσουμε στη συζήτηση ενός προϋπολογισμού που δεν κατέχεται από μνημόνια, ενός προϋπολογισμού που δεν θα υποδεικνύεται από τους πιστωτές, ενός προϋπολογισμού που θα ανακτά την εθνική κυριαρχία της χώρας», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να υπογραμμίσει ότι “σήμερα γίνεται πράξη αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ενός ελεύθερου κράτους μετά από μια δεκαετή κρίση”.

“Δεν είναι μόνο η ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας”, επέμεινε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι αυτή τη χρονιά, αρχής γενομένης με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, η Ελλάδα πλέον είναι ελεύθερη να εκμεταλλευτεί τον εθνικό της πλούτο και ιδιαίτερα τον υποθαλάσσιο και υπόγειο πλούτο με συμφωνίες για το φυσικό αέριο που θα αλλάξουν εντελώς τη μορφή της χώρας.

 

Τσακαλώτος: “Τσαλακώθηκα αλλά δεν με νοιάζει”

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού αναφέρθηκε σε μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας, για να πει απευθυνόμενος στη ΝΔ ότι πολλά προβλήματα θα τα  βρει μπροστά της, όποια στρατηγική κι αν ακολουθήσει.

Συνέχισε απαντώντας σε σημεία των ομιλιών από την πλευρά της αντιπολίτευσης, παραθέτοντας σειρά στοιχείων για να πει μεταξύ άλλων ότι η παιδική φτώχεια μειώθηκε κατά 2,1 μονάδες. Εχουμε μειώσει και τον δείκτη των ανισοτήτων. Πάμε στο μέλλον. Να δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα της μη μείωσης των συντάξεων.  Αύξηση του εισοδήματος έχουν τα λαϊκά εισοδήματα.

«Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών» παραδέχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για να υποστηρίξει ότι άξιζε ο κόπος καθώς η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρώντας ότι τα μέτρα που εισηγήθηκε για την αύξηση της φορολογίας και εξακολουθούν να ισχύουν έχουν ξεχαστεί είπε ότι παρέμεινε στη θέση του παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιλέξει μια άλλη θέση «σιγουράτζα. Όπως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας». Υπογράμμισε δε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τον ίδιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες.

«Μας είπαν ότι είμαστε η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση και άρα είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός. Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα, αλλά δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός. Θα με ενοχλούσε αν μαζί με τη διαπραγματευτική ομάδα, τον κ. Χουλιαράκη, την κα Παπανάτσιου, τον κ. Αλεξιάδη, τον κ. Χαρίτση, κ. Λιάκο κα δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος κεφαλιού μας τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος συγκινημένος.