Η εικαστικός, κ. Θάλεια Κερούλη με δημοσιεύμα σε ιταλικά ΜΜΕ για τη δουλειά της
Η εικαστικός, κ. Θάλεια Κερούλη

Κατάγεται από το Μεταξοχώρι Μονοφατσίου, δημιουργεί στην Ιταλία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στη Λήμνο.

Η εικαστικός, κ. Θάλεια Κερούλη, μιλά στην «Π» για την πορεία της.

«Το Ηράκλειο είναι ο τόπος που αγαπώ συνδεδεμένος με τις ρίζες μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου.

Αν υπάρξουν οι σωστές προυποθέσεις φυσικά και θα ήθελα να επιστρέψω και να μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου στον τόπο μου», αναφέρει.

Η συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:

Από την Κρήτη, στην Ιταλία και τώρα στη Λήμνο. Εξηγήστε μας λίγο τα στάδια της καλλιτεχνικής σας πορείας.

«Το αποφασιστικό και καθοριστικό βήμα αποτελεί η εισαγωγή μου στη σχολή Καλών Τεχνών Νάπολη Ιταλίας. Εκεί πια ανοίγεται για μένα ο κόσμος της τέχνης. Η δουλειά μου  βραβεύτηκε στον εθνικό διαγωνισμό Τεχνών Ιταλίας και στο Φεστιβάλ Δημιουργίας στη Φλωρεντία το 2010.

Ακολουθεί η επιλογή μου ως καλλιτέχνης της χρονιάς με τα έργα μου “Spose bambine”για τη διεθνή Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών από την Corriere della Sera.

Συμμετείχα σε ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία που τράβηξαν το ενδιαφέρον σημαντικών κριτικών  τέχνης , οι οποίοι έγραψαν για τη δουλειά μου.

Δημοσιεύματα σε ιταλικά ΜΜΕ για τη δουλειά της Θάλειας Κερούλη
Δημοσιεύματα σε ιταλικά ΜΜΕ για τη δουλειά της Θάλειας Κερούλη

Μια συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο ,υπήρξε καθοριστική στην απόφαση μου να ζήσω και να δημιουργώ σ αυτον τον ήρεμο τόπο».

Ως Ηρακλειώτισσα, ποιες ήταν οι προσλαμβάνουσές σας; Επισκεπτόσασταν εκθέσεις, είχατε επαφή με τους ανθρώπους του πολιτισμού;

«Υπήρχε η εσωτερική καλλιτεχνική φλόγα, αλλά δεν μπορούσε να βρει την έκφραση της, γιατί οι προσλαβάνουσες από το περιβάλλον ήταν περιορισμένες. Οι μόνες έντονες μνήμες ως παιδί ήταν οι επισκέψεις μας στο μινωικό παλάτι και το αρχαιολογικό μουσείο».

Η εικαστικός, κ. Θάλεια Κερούλη καταπιάνεται  με τα κοινωνικά  θέματα και τη θέση του σύγχρονου ανθρώπου  μέσα  στην  κοινωνία  που ζει
Η εικαστικός, κ. Θάλεια Κερούλη καταπιάνεται με τα κοινωνικά θέματα και τη θέση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στην κοινωνία που ζει

Ποιοι είναι οι καλλιτεχνικοί σας στόχοι;

«Η δουλειά μου είναι ανθρωποκεντρική ,καταπιάνομαι με  τα κοινωνικά  θέματα και τη θέση του σύγχρονου ανθρώπου μέσα στην κοινωνία που ζει ,ως ατομική οντότητα και ως μέλος της».

Θα φανταζόσασταν τον εαυτό σας ξανά στο Ηράκλειο;

«Το Ηράκλειο είναι ο τόπος που αγαπώ συνδεδεμένος με τις ρίζες μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου.

Αν υπάρξουν οι σωστές προϋποθέσεις φυσικά και θα ήθελα να επιστρέψω και να μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τη δουλειά μου στον τόπο μου». Η Θάλεια Κερούλη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η καλλιτεχνική της εκπαίδευση ξεκίνησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νάπολης, εγγράφοντας στη ζωγραφική. Μετά από μια μακρά περίοδο εργασίας με χρώμα, το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ανακύκλωση χαρτιών, την επαναχρησιμοποίηση τους και την ανακάλυψή τους ως χρωματική μονάδα, θέματα που την απασχολούν είναι τα κοινωνικά προβλήματα, ο σύγχρονος άνθρωπος και η θέση του μέσα στην κοινωνία.

Το 2010 επιλέχτηκε έργο της στον εθνικό διαγωνισμό της Ιταλίας και την ίδια χρονιά στο “φεστιβάλ Creativita” της Φλωρεντίας. Το 2012 παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στο “Penguin Cafè”, στη Νάπολη για την οποία έγραψαν οι κριτικοί τέχνης Valerio Rivosecchi και ο Stefano De Stefano.

Το 2011 παρουσιάζει έργα της στην “Πινακοθήκη  Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης”, στη Λήμνο. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως  “Sguardi d’Oltremare” στη “Mostra d’Oltremare”, “Dialoghi” από τους “Rotary Club”. Το 2015 συμμετέχει στην ομαδική έκθεση “In Red”, Θεσσάλονικη Το 2016 εκθέτει “Spose Bambine” στη γκαλερί “Dondolandoarte”, Κρεμόνα, στην γκαλερί “BLL”, Πάρμα και στο “Caffé Freud”, Ρώμη, Ιταλία. Το 2019 παρουσιάζει ατομική έκθεση στο μουσείο PAN της Νάπολη, Ιταλία. Επίσης έχει συνεργαστεί με διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Thomas Kilpper, Peter Lodato και Γιώργο Σαπουντζής, οι οποίοι τη βοήθησαν στην ανάπτυξη του έργου της.

Η Θάλεια ζει και εργάζεται στη Λήμνο.