Οι ποινές των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής
Αν το δικαστήριο υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελέως, οι 7 πρώην βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης από 5 μέχρι 15 ετών

«Κανένα ελαφρυντικό για το διευθυντήριο» πρότεινε η εισαγγελέας

Σήμερα τελικά τα σπουδαία σε ό,τι αφορά τις ποινές των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τα όποια ελαφρυντικά αναγνωριστούν, εάν αναγνωριστούν, στους κατηγορούμενους.

Και χθες η διαδικασία στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ήταν εξαντλητική και επικεντρώθηκε στα ελαφρυντικά με την εισαγγελέα της έδρας κ. Αδαμαντία Οικονόμου να προτείνει τελικώς τη χορήγηση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου για όλους τους καταδικασθέντες για πλημμελήματα και για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη για εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Για τα πρωτοκλασάτα πολιτικά  στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση, πρότεινε να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Την απόρριψη των ελαφρυντικών πρότεινε και για καταδικασθέντες όπως τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, τους δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, τους καταδικασθέντες για την επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ανέφερε ότι «θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού  πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Να σημειωθεί ότι η προαναφερόμενη πρόταση διαμορφώθηκε κατά τη δευτερολογία της εισαγγελέως, η οποία και ήταν διαφοροποιημένη εν μέρει αφού είχαν προηγηθεί σφοδρές αντιδράσεις και έντονες αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η δευτερολογία της εισαγγελέως και η τελική της πρόταση σηματοδότησε νέο γύρο αγορεύσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα.

Την τελική απόφαση επί των ελαφρυντικών που θα καθορίσουν και το ύψος των ποινών θα λάβει η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη. Αν τελικά  αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με νέο κύκλο αγορεύσεων για το θέμα της έφεσης και του ανασταλτικού ή μη χαρακτήρα. Αφορά δηλαδή στο ποιοι από τους καταδικασθέντες θα επιστρέψουν στη φυλακή. Αυτό πιθανότατα να γίνει τη Δευτέρα.