Το χαρακτηριστικό, γυριστό, μουστάκι των Κρητικών φέτος θα φορεθεί πολύ και στο… διάστημα! Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η πρώτη αποστολή του Μανούσου, του Κρητικού αστροναύτη, στο διάστημα, και αυτό είναι μόνο η αρχή!
Ο εκπρόσωπος της επταμελούς ομάδας που βρίσκεται πίσω από αυτή την προσπάθεια, ο κ. Βασίλης Κόττας, μιλά στην «Π» για το όνειρό τους που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα, και με τη βοήθεια εταιρειών και πλήθος κόσμου που πίστεψε σε αυτό, θα γίνει πραγματικότητα.
«Από την αρχή δεν φιλοδοξούσαμε να είμαστε «ένα μπαλόνι που θα σκάσει», αλλά μία ομάδα νέων, η οποία θα εντρυφήσει, περαιτέρω, και θα καταφέρει, όπως πραγματοποιεί με το υφιστάμενο project, να καινοτομήσει», τονίζει.
Το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε στην «Π» έχει ως εξής:
Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας σας και πόσο κοντά βρίσκεστε σήμερα στην υλοποίησή του;
«Στόχος της ομάδας είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η αποστολή ενός καινοτόμου σκάφους στη στρατόσφαιρα μέσω ενός μετεωρολογικού μπαλονιού από την Κρήτη. Πλήρωμά του η φιγούρα του Κρητικού Αστροναύτη, του γνωστού Μανούσου, η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο βίντεο 360 μοιρών το οποίο θα καταγραφεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, θα λαμβάνουμε την πορεία του σκάφους σε πραγματικό χρόνο μέσω GPS καθώς και την κατεύθυνσή του μέσω επιταχυνσιόμετρου και γυροσκοπίου, που θα διατηρεί συνεχή τηλεπικοινωνία με τον δέκτη μας ενημερώνοντάς μας για την κατάσταση του σκάφους, όσο αυτό θα διεξάγει παράλληλα μετεωρολογικές μετρήσεις.
Η υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ προϋποθέτει εκτός από το κατασκευαστικό και προγραμματιστικό κομμάτι, την εύρεση του απαραιτήτου κεφαλαίου. Για αυτόν τον λόγο και αυτή τη στιγμή «τρέχει» μία crowdfunding καμπάνια, ένα είδος δωρεάς του κόσμου με ανάλογα βραβεία για την προσφορά τους από εμάς (http://bit.ly/SupportCretanAstronaut). Τέλος, ενώ σαν ομάδα είμαστε έτοιμοι εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, το γραφειοκρατικό στάδιο της έκδοσης άδειας πτήσεως συνετέλεσε στην αναβολή της πτήσης για τον Σεπτέμβριο».
Τι διαφορετικό έχετε να προτείνετε στον χώρο της αεροδιαστημικής;
«Η καινοτομία που έχουμε εισαγάγει λαμβάνει χώρα σε δύο επίπεδα. Η αποστολή στοχεύει στην κατασκευή μιας πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμης διάταξης τύπου HAB όπου όλα τα μέρη της διάταξης αλλά και το προγραμματιστικό μέρος σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκ του μηδενός από την ομάδα μας. Έτσι το στρατοσφαιρικό μπαλόνι σώζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μια φορές, μειώνοντας έτσι το κόστος τέτοιων αποστολών. Επιπλέον, προσθέτουμε 2 βαθμούς ελέγχου της πτήσης, διευκολύνοντας έτσι την ανεύρεση του σκάφους, καθώς ελαχιστοποιούμε την ακτίνα πιθανής προσγείωσης».
Από τη στιγμή που το σκάφος σας θα βρεθεί στο διάστημα, τι θα ακολουθήσει; Μακροχρόνια, τι σχέδια έχετε;
«Το σκάφος φτάνοντας στο ύψος των 30.000 μέτρων θα αρχίσει τη διαδικασία της πτώσης. Αυτό το στάδιο προϋποθέτει την απελευθέρωση του ηλίου, το οποίο βρίσκεται εντός του μπαλονιού, μέσω μίας βαλβίδας προγραμματισμένης να λειτουργήσει φτάνοντας σε μία ανάλογη ατμοσφαιρική πίεση. Το δύσκολο κομμάτι είναι ο εντοπισμός της πορείας που θα ακολουθήσει το σκάφος κατά την πτώση. Για αυτόν τον λόγο και έχει ενσωματωθεί μία συσκευή GPS. Τα σχέδια της ομάδας περιβάλλονται γύρω από τον χώρο της αεροδιαστημικής. Από την αρχή δεν φιλοδοξούσαμε να είμαστε «ένα μπαλόνι που θα σκάσει», αλλά μία ομάδα νέων, η οποία θα εντρυφήσει, περαιτέρω, και θα καταφέρει, όπως πραγματοποιεί με το υφιστάμενο project, να καινοτομήσει. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ήδη εξετάζονται πιο μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά και πιο κοστοβόρα, όπως μεγαλύτερης διάρκειας πτήσεις με το μπαλόνι ή ακόμα και πυραυλικού σκάφους. Εκτός αυτών των σχεδίων, σκοπός της ομάδας δεν είναι να μείνουμε, μόνο, τα επτά άτομα που είμαστε σήμερα, αλλά να επεκταθεί, εμπνέοντας νέους από διάφορους επιστημονικούς κλάδους με αγάπη για το διάστημα να επενδύσουν το χρόνο τους σε αυτό».
Η ομάδα σας από ποια μέλη αποτελείται και πώς αποφασίσατε να ενωθείτε;
Τα μέλη της ομάδας είναι επτά. Ο Αλέξανδρος Πουπάκης και ο Δημήτρης Θεοδοσίου στο κατασκευαστικό και προγραμματιστικό κομμάτι, εγώ, ο Βασίλης Κόττας και η Μαρία Μετοχιανάκη στον τομέα του Marketing και της Επικοινωνίας, ο Γιάννης Αντωνίου στον σχεδιαστικό και τέλος η Ολυμπία Κόκκα και ο Θάνος Παράσχος που έχουν αναλάβει την επίβλεψη και τον συντονισμό του πρότζεκτ. Ακολουθώντας τον σπάγκο της κοινής ιστορίας μεταξύ μας φτάνουμε στον Youth Entrepreneurship Club (YEC). Εκεί, ο καθένας μας έχοντας αναλάβει κάποιο ρόλο μέσα στον YEC, γνωριστήκαμε και αποφασίσαμε να επιδιώξουμε το πρωτοπόρο όνειρο για τα δεδομένα της Κρήτης».
Πόσο σας έχει στηρίξει ο κόσμος, από τη στιγμή που δημοσιοποιήσατε τον στόχο σας;
«Χωρίς τη βοήθεια του κόσμου και των εταιρειών που πίστεψαν σε εμάς, αμφιβάλλω αν θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας το project. Η αναζήτηση κεφαλαίου ξεκίνησε με την προσπάθεια επικοινωνίας με εταιρείες της Ελλάδας. Πρώτος αρωγός ήταν η Diageo Hellas, μία εταιρεία, η οποία πίστεψε εξ αρχής στο όνειρο μιας ομάδας νέων και επένδυσε σε αυτό. Ακολούθησαν οι εταιρείες Φωτεινάκης, Σκλαβενίτης και ΣΥΝΚΑ, με σημαντική συμβολή για την πλήρωση του απαραίτητου ποσού. Στη συνέχεια, αποφασίσαμε να τρέξουμε μία crowdfunding καμπάνια υποστήριξης, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να δει το έργο μας κι εφόσον το επιθυμεί να το υποστηρίξει. Κάποιος μπορεί να συμβάλλει και με το ελάχιστο ποσό των 10€ ή ακόμη και με μία κοινοποίηση της καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του. Φυσικά σε όλα τα ποσά της καμπάνιας υπάρχουν και τα αντίστοιχα rewards – ανταμοιβές όπως για παράδειγμα φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι του Μανούσου ή ακόμη και τον ίδιο τον Μανούσο σε μία συλλεκτική φιγούρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς εδώ: http://bit.ly/SupportCretanAstronaut»
Θα θέλατε να συνεχίσετε να εργάζεστε αυτόνομα ή ονειρεύεστε μία θέση σε οργανισμούς, όπως η NASA;
«Μία θέση στη NASA είναι ένα όνειρο, υποθέτω, για κάθε άτομο που αγαπάει το διάστημα. Εκτός όμως από τη NASA σημαντική συμβολή στον χώρο της αεροδιαστημικής έχει και η European Space Agency, ένας οργανισμός, ο οποίος έχει ήδη Έλληνες στο εργατικό δυναμικό του. Επιπλέον, με την πρόσφατη ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, αναγνωρίζεται, πλέον, η ανάγκη επένδυσης της χώρας μας στον χώρο του διαστήματος, αξιοποιώ-ντας τους Έλληνες επιστήμονες, εμάς δηλαδή. Επομένως, ενώ μία θέση στη NASA μπορεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερο προσωπικό βραβείο, θεωρώ οι ευκαιρίες για την επαγγελματική ενασχόληση με τον χώρο του διαστήματος μπορούν να υπάρξουν όχι και πολύ μακριά από το σπίτι μας».