Τη συμβολή της σε αυτό που τώρα βιώνει το ΠΑΣΟΚ, που οδηγείται σε εσωκομματικές κάλπες με έξι ικανά στελέχη, επικαλείται η Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας την «Π» για τη δική της υποψηφιότητα και όσα πιστεύει.
Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις κάλπες, που θα ξεπεράσει τις 300.000. Σύμφωνα με την ίδια, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πρέπει να είναι αυτό που λέμε πρωθυπουργήσιμος/η».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Γι’ αυτό λειτούργησα έτσι το βράδυ των ευρωεκλογών
-Την βραδιά των ευρωεκλογών και πριν καν το Υπουργείο Εσωτερικών δώσει την ασφαλή εκτίμησή του τελικού αποτελέσματος, εσείς πρώτη από τηλεοράσεως, θέσατε θέμα ηγεσίας. Θεωρείτε ότι κατά κάποιο τρόπο δρομολογήσατε τις εξελίξεις;
«Είναι γεγονός ότι η βραδιά των Ευρωεκλογών δεν ήταν μια εύκολη βραδιά, είτε άλλοι ήμασταν σε τηλεοπτικά πάνελ, είτε άλλοι δεν ήταν. Ήταν φανερό από την πρώτη ροή των αποτελεσμάτων, αλλά και την εκτίμηση που δεν άργησε και πολύ, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχαινε τους στόχους που η ηγεσία είχε θέσει: Την δεύτερη θέση και την γενναία αύξηση των ποσοστών μας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε τονίσει ότι αν δεν πιάσουμε αυτούς τους στόχους θα είναι πολιτική αποτυχία. Μάλιστα αυτό συνέβαινε την στιγμή που η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ έχαναν 1.350.000 ψήφους! Τότε ναι, τόλμησα και πήρα θέση ότι το αποτέλεσμα ήταν προβληματικό και ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για τα αίτια αυτού του εκλογικού αποτελέσματος και στην ερώτηση αν μέσα σ΄ αυτά συμπεριλαμβάνεται και η ηγεσία, απάντησα ευθέως ναι.
Ναι, ήμουν η πρώτη ανάμεσα και σε άλλα στελέχη που πήραν μια τέτοια θέση και διαπίστωσα στην συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ακολούθησε, ότι την ίδια άποψη είχε η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών σ΄αυτό το επίπεδο. Έτσι δρομολογήθηκαν οι εκλογές με πρόταση που έκανε ο Ν. Ανδρουλάκης στην Κ.Ε. που ακολούθησε και υιοθετήθηκε ομόφωνα, κίνηση που αποτελούσε μονόδρομο.
Πιστεύω ότι κάνοντας το χρέος μου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ να μιλάω καθαρά, ότι συνέβαλα σ΄αυτή την εξέλιξη».
-Στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ μπαίνετε έξι υποψήφιοι. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα καθορίσει την εκλογή του νέου προέδρου;
«Πιστεύω ή θέλω να πιστεύω ότι την εκλογή θα καθορίσουν η ορμή της κάθε υποψηφιότητας και η κρίση ότι μια υποψηφιότητα αναδεικνύει ότι υπάρχει σχέδιο για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσει τα ποσοστά του στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσα στο κλίμα της πολιτικής ρευστότητας που υπάρχει και πώς θα κάνει την πιο ισχυρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη.
Ότι θα το καθορίσουν η σαφήνεια της πολιτικής κατεύθυνσης και η καθαρότητα των πολιτικών προτάσεων. Σημειώνω ότι πιστεύω ή θέλω να πιστεύω, γιατί προφανώς καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι μηχανισμοί και τα κάθε μορφής συστήματα.
Γι’ αυτό καλώ σε μαζική συμμετοχή των ενεργών πολιτών που βλέπουν προς το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, σε συμμετοχή που θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ακόμα και πάνω από 300.000, σπάζοντας τους μηχανισμούς και κάνοντας πράξη η κοινωνία, οι κοινωνικές ομάδες που θέλουν μια νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ να επικρατήσουν, να βάλουν την σφραγίδα τους στην εκλογή».
-Συμφωνείτε με το αφήγημα που λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει μόνο πρόεδρο αλλά και τον επόμενο πρωθυπουργό ή είναι εντελώς πρώιμο να λέγεται κάτι τέτοιο;
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει από τις εκλογές με ηγεσία, σαφή προσανατολισμό και κατεύθυνση και να διατάξει τις δυνάμεις του γρήγορα ώστε να κάνει μια μεγάλη πορεία προς τον λαό, με σαφείς προτάσεις και πρόταση διακυβέρνησης, ώστε να δημιουργήσει ρεύμα ελπίδας και αλλαγής, ρεύμα ανατροπής των συσχετισμών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε στιγμή ότι η κοινωνία δεν περιμένει, ότι στην Πολιτική τα πάντα μπορούν να συμβούν από στιγμή σε στιγμή.
Έτσι κι αλλιώς θα έχουμε εκλογές το πολύ σε δυόμιση χρόνια. Ότι η Ν.Δ. φαίνεται να μην μπορεί, στην καλύτερη περίπτωση, να ξεφύγει από το ποσοστό των Ευρωεκλογών και ότι φθείρεται παραπέρα καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυντίθεται, διαλύεται, κατακρημνίζεται δημοσκοπικά. Οι ευθύνες επομένως του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες, ευθύνες να εκφράσει την κοινωνία και να είναι η επόμενη Κυβέρνηση. Επομένως ναι, ο νέος, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και εν δυνάμει πρωθυπουργός. Πρέπει εν ολίγοις να είναι αυτό που λέμε πρωθυπουργίσιμος / η».
-Το σχήμα που θα εκτοπίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι πρέπει να έχει για να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα;
«Να έχει σοβαρή αντιπολιτευτική πολιτική στηριγμένη σε προτάσεις σύγχρονες και ρεαλιστικές, ώστε να οικοδομεί χαρακτηριστικά κόμματος με υπεροχή, κόμμα με χαρακτηριστικά εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας, κόμμα με προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Να μπορεί να συσπειρώνει ευρεία τμήματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα να μπορεί να δημιουργεί μετακινήσεις στον χώρο του Κέντρου που αποτελούσε προνομιακό χώρο του κ. Μητσοτάκη. Να εκφράσει μεγάλο τμήμα αυτού του τεράστιου 60% που ήταν η αποχή στις πρόσφατες εκλογές και ταλαντεύεται, αναζητεί φορέα πολιτικής εκπροσώπησης. Αυτόν τον ρόλο πρέπει να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η επιταγή της συγκυρίας, το εθνικό και κομματικό χρέος μας».
«Η συγκυρία στον ΣΥΡΙΖΑ βοηθά ή δεν βοηθά τις συζητήσεις για την Κεντροαριστερά;
«Η άποψη μου είναι ότι αυτή η συζήτηση ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματική, χωρίς σαφές περιεχόμενο πολιτικά, προγραμματικά, αξιακά. Ήταν μια συζήτηση που αποπροσανατόλιζε το ΠΑΣΟΚ και του δημιουργούσε ζημιά. Τώρα πια αυτό είναι ακόμα πιο φανερό. Για ποια σύμπραξη ή για εκλογική συνεργασία μπορεί να μιλήσει κάποιος, όπως ορισμένοι και μέσα στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να σκέφτονταν. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ βρίσκεται στα όρια της πολιτικής επιβίωσης. Τώρα είναι η ώρα το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να εκφράσει το ίδιο ως δύναμη της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς και της Μεταρρύθμισης τις δυνάμεις που διψούν, που απαιτούν αλλαγή».
-Ζητάτε την ψήφο από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ποιά είναι η κεντρική ιδέα της πρότασης που καταθέτετε στο εκλογικό σώμα;
«Αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλες αλλαγές στην δομή, την λειτουργία, την δυνατότητα έκφρασης των μελών και φίλων του. Επεξεργασία και παραπέρα εμπλουτισμός των προτάσεών μας λαμβάνοντας υπόψη τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Δυναμική πορεία διεύρυνσης με δυνάμεις από τις παρυφές της Ν.Δ. μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Συστράτευση όλων των στελεχών μας ανεξάρτητα από το ποιον στήριξαν προεκλογικά και διάταξη μάχης».
-Τι πιστεύετε ότι ευθύνεται για τη «μαύρη τρύπα» του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, όπου και η δική σας εκλογική περιφέρεια;
«Καταρχήν τα μειωμένα ποσοστά στην Αττική σε σχέση με τον μέσο όρο των εκλογικών επιδόσεων δεν είναι κάτι που είδαμε στις Ευρωεκλογές. Το είδαμε στις Εθνικές εκλογές και δεν το συζητήσαμε ποτέ. Επί της ουσίας είναι ένα πρόβλημα σύνθετο που δεν αφορά στο σύνολο της Πολιτικής μας και πώς πείθεται η κοινωνία στο Λεκανοπέδιο.
Η Αττική δεν είναι άλλος ένας Νομός, είναι το 36% περίπου του εκλογικού σώματος, αν δε λάβουμε υπόψη ότι αντίστοιχο φαινόμενο βλέπουμε και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, μιλάμε για το 45% του εκλογικού σώματος. Επομένως μιλάμε για την μισή Ελλάδα. Αυτό οφείλεται σε σειρά από παράγοντες.
Για παράδειγμα σε περιοχές όπως Βόρεια και Νότια Προάστια ή και την Α Αθήνας πάντα υστερούσαμε συγκριτικά με την Ν.Δ., ακόμα και σε εποχές παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλες περιοχές όπως Δυτική Αθήνα και Β’ Πειραιώς που ήταν οχυρά μας, το ΠΑΣΟΚ έχασε το 80% των δυνάμεών του την προηγούμενη δεκαετία κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν παράλληλα αλλαγές στην κοινωνική δομή των μεγάλων αστικών κέντρων, νέα προβλήματα, που πρέπει να κάνουμε.
Καθήκον της νέας ηγεσίας είναι να μελετήσει σφαιρικά αυτό το φαινόμενο και να καθορίσει ένα σχέδιο παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την περίοδο αναδιατάσσεται το πολιτικό σκηνικό, τροποποιούνται οι συσχετισμοί. Τώρα πρέπει να δούμε ολοκληρωμένα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε».