αμπελώνας


Με καταστροφή κινδυνεύει ο κρητικός αμπελώνας


Απόσταξη κρίσης. Πράσινος τρύγος. Ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας και των παραγωγών.

Πρόκειται για έννοιες που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας κι αποτελούν επίσης σημαία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος και έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει όσα περνούν από το χέρι του, προκειμένου να ενισχύσει τους αμπελουργούς.

Την ίδια στιγμή όμως κι ενώ οι βαρύγδουπες εκφράσεις και δηλώσεις δίνουν την εντύπωση πως στον αγροτικό τομέα υλοποιείται κοσμογονία, οι οινοποιοί, που κατ’ εξοχήν ασχολούνται πλέον στην Κρήτη με το αμπελουργικό κόμματι, βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τον κλάδο, τα χρέη που υπάρχουν συνολικά έχουν πλέον γιγαντωθεί, οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ τα οινοποιεία πασχίζουν για την επιβίωσή τους. Τα ποσά της απόσταξης κρίσης θεωρούνται σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων. Όπως υποστηρίζουν οι οινοποιοί της Κρήτης μάλιστα, που κατά κανόνα διαθέτουν μικρές μονάδες, δεν μπορούν να δώσουν καμία ουσιαστική λύση. Αναγνωρίζουν βέβαια πως η απόσταξη κρίσης μπορεί να βοηθήσει τις μεγάλες μονάδες, όχι όμως και την πλειονότητα των μονάδων της Κρήτης που έχουν πολύ μεγάλα λειτουργικά έξοδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί οινοποιοί έχουν ακόμα στις δεξαμενές τους παραγωγή του 2019, στις αποθήκες τους κρασί από το 2018 και προσπαθούν να πιέσουν για την επόμενη ημέρα, αφού ο τρύγος του 2020 αρχίζει μέσα στον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους οινοποιούς πάντως, η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουν δει σε καμία περίπτωση με σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, αφού πέρα από τις εξαγγελίες δεν έχουν ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα και ειδικότερα σε αυτά των τόνων αδιάθετων ποσοτήτων, αλλά και των ζητημάτων χρεών προς τράπεζες και τρίτους. Την ίδια στιγμή αναφέρουν πως διαχρονικά ο «πράσινος τρύγος» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση έχει ως στόχο τον περιορισμό της παραγωγής μέσω τεχνητής μείωσής της, για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προϊόντος. Αντί γι’ αυτό όμως τονίζουν πως η κυβέρνηση προωθεί ένα μέτρο καθολικής καταστροφής παραγωγής που στην ουσία δεν βοηθά κανένα.

Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αγορά έντονα. Οι οινοποιοί δεν μπορούν να βρουν σημεία πώλησης ούτε καν στις κάβες, οι οποίες και δεν πωλούν. Οι περισσότερες αγορές του εξωτερικού παραμένουν κλειστές. Οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα εστιατόρια έχουν σχεδόν μηδενίσει τις παραγγελίες τους και την ίδια στιγμή όλα τα έξοδα συντήρησης των προϊόντων και της αγροτικής παραγωγής  παραμένουν ίδια και τα χρέη προς τρίτους συνεχώς αυξάνονται.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι οινοποιοί υποστηρίζουν πως δεν θα έχουν δυνατότητα καν να προχωρήσουν φέτος ούτε σε αγορές σταφυλιών όσοι αγοράζουν, ούτε και σε τρύγο όσοι στηρίζονται σε δικές τους φυτεύσεις αποκλειστικά. Ακόμα όμως, και να είχαν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, θα ήταν αμφίβολο τι θα συνέβαινε, αφού οι ποσότητες που μένουν αδιάθετες, ακόμα κι αν συνολικά αποσταχθούν μέσω της απόσταξης κρίσης, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ασφαλώς τα προβλήματα των οινοποιών έχουν αντανάκλαση και στους δεκάδες αμπελοκαλλιεργητές που θα βιώσουν τις παράπλευρες απώλειες. Όπως τονίζεται πάντως, αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική προσέγγιση στο πρόβλημα κι αν κυβέρνηση και Υπουργείο δεν αντιληφθούν το μέγεθος των ζητημάτων, ο κρητικός αμπελώνας, που με τεράστιο κόπο ακολούθησε μια δυναμική πορεία ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία, κινδυνεύει με καταστροφή.

Του Γιάννη Ζωράκη