Την καλοκαιρινή σεζόν κινείται στους χώρους των εστιατορίων των πεντάστερων ξενοδοχείων της Κρήτης και φροντίζει να φεύγουν ικανοποιημένοι και οι πιο απαιτητικοί πελάτες.
Τον χειμώνα μετακομίζει στο Γκστάαντ της Ελβετίας και καλωσορίζει πλούσιους και διάσημους γαλαζομαίματους ηθοποιούς, μέλη γνωστών εφοπλιστικών οικογενειών σε πολυτελή συγκροτήματα και κλειστά κλαμπ για τους λάτρεις του σκι.
Η μετρ Φωτεινή Ηλιάκη, η οποία ζει στο Ηράκλειο, μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες ανάμεσα σε δύο κόσμους πολύ διαφορετικούς που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και ταλέντο στην επικοινωνία.“Πριν 23 χρόνια τελείωσα τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και άρχισα να δουλεύω σε ξενοδοχεία της Κρήτης. Ένας φίλος μετρ, ο οποίος εργαζόταν στο “Kernos Beach”, μου είπε ότι κατά τη γνώμη του θα ήμουν κατάλληλη να εργαστώ στο εξωτερικό σε χειμερινά θέρετρα. Κάπως έτσι έγινε η αρχή”.
Την τελευταία εξαετία η Φ. Ηλιάκη προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μετρ στο αλά-καρτ εστιατόριο του ξενοδοχείου Cactus Royal και είναι ο άνθρωπος που σε ρόλο οικοδέσποινας υποδέχεται τους πελάτες, φροντίζει τις παραγγελίες τους και είναι πάντα σε ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστούν.
“Τη δουλειά μας για να την κάνεις καλά πρέπει να την αγαπάς. Απαιτούνται ευγένεια, συνέπεια, ομαδική δουλειά. Είναι σημαντικό να μην επαναπαύεσαι, να συνεργάζεσαι, να έχεις τα μάτια σου “πάνω” στον πελάτη και να αντιληφθείς τι χρειάζεται πριν καν το πει.
Μπορεί να θέλει λιγότερο ή περισσότερο ψημένο το κρέας του, λιγότερη ή περισσότερη σάλτσα στο φαγητό του. Ίσως θέλει να φάει κάτι άλλο. Η δουλειά σου είναι να είσαι σε ετοιμότητα για να τον ικανοποιήσεις και να φύγει ευχαριστημένος” αναφέρει συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με την κ. Ηλιάκη, οι πιο εύκολοι πελάτες είναι οι Γερμανοί οι οποίοι είναι και γενναιόδωροι στα φιλοδορήματα.
Λίγο… αμήχανοι στις παραγγελίες τους είναι οι Ρώσοι, ενώ πιο δύσκολοι αποδεικνύονται οι Ισραηλινοί που για θρησκευτικούς λόγους έχουν πολλές ιδιαιτερότητες στο φαγητό τους.
“Το θέμα είναι ο πελάτης να αισθανθεί καλά”.
Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει την αγένεια, η κ. Ηλιάκη απαντά: “Με ακόμη περισσότερη ευγένεια. Γίνομαι πιο ευγενική από ποτέ.
Στο τέλος και ο πιο ανικανοποίητος επισκέπτης φεύγει πολύ ευχαριστημένος.
Αυτός είναι ο σκοπός μας”.
Στα σαλόνια του Γκστααντ
Τα τελευταία 7 χρόνια, κάθε Δεκέμβριο, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Ελβετία. Το μεγαλύτερο διάστημα εργάστηκε στο συγκρότημα Grand Hotel Park του Γκστάαντ, ενώ πρόσφατα έκλεισε συμφωνία για να συνεργαστεί με ένα κλειστό κλαμπ όπου μέλη είναι πλούσιοι και διάσημοι που αγαπούν το σκι.
“Λόγω της δουλειάς μου έχω υποδεχθεί και γνωρίσει αρκετό κόσμο. Τις οικογένειες Γουλανδρή, Λαιμού, Βαρδινογιάννη, την οικογένεια του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, τον σχεδιαστή Βαλεντίνο, το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ και πάρα πολλούς άλλους.
Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι ήταν απλοί, ευγενικοί”.
Οι πελάτες αυτών των ξενοδοχείων, όπως σημειώνει, είναι πολύ απαιτητικοί στην ποιότητα του φαγητού τους. Αγαπημένο τους ορεκτικό είναι το χαβιάρι, τα φιλέτα, ο αστακός και τα χειροποίητα ζημαρικά ως κύρια πιάτα, τα ακριβά κρασιά και τα αποστάγματα. “Είχαμε πελάτη που άφηνε 5.000 φράγκα μπουρμπουάρ το μεσημέρι κι άλλα τόσα το βράδυ, ενώ ο λογαριασμός του είχε πολλά μηδενικά” σημειώνει.
Στο ερώτημα ποια εμπειρία δεν μπορεί να ξεχάσει από την δουλειά της ανέφερε:
“Μια πελάτισσα ξόδεψε εκατομμύρια για να γιορτάσει για λίγες ώρες τα γενέθλια της 16χρονης κόρης της. Θέμα του πάρτι ήταν το σαφάρι στη ζούγκλα και στο ξενοδοχείο είχαν μεταφερθεί δεκάδες ταρριχευμένα ζώα, τίγρεις, λιοντάρια και πολλά άλλα, μαζί με εξωτικά φυτά για να προστεθούν στο σκηνικό”.
Η κ. Φωτεινή Ηλιάκη συνεχίζει λέγοντας:
“Έχω δει τον πλούτο και πώς τον σκορπάνε πολλοί από εκείνους που τον διαθέτουν”. Ο κόσμος αυτός είναι διαφορετικός.
Με τα χρήματα ό,τι θέλει το έχει”.
Οσο για την ίδια που ζει στον δικό μας κόσμο, όταν δεν περιποιείται εφοπλιστές, πλούσιους και διάσημους φροντίζει τα 5 εγγονάκια της.
“Παντρεύτηκα πολύ μικρή, χώρισα πολύ νέα, έχω 2 παιδιά και 5 εγγόνια.
Αυτό που θέλω σαν κλασική Ελληνίδα μαμά και γιαγιά είναι να τους στηρίζω οικονομικά. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χειμώνα παίρνω το αεροπλάνο για την Ελβετία”.