Δεν έχει τέλος η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ με τους επίδοξους αρχηγούς να συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους ενώ ο Χάρης Δούκας – μόλις έξι μήνες που ανέλαβε δήμαρχος – δηλώνει εμμέσως αλλά σαφώς ότι θα διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του Κινήματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο να βάλει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση!
Ο δήμαρχος εξέπληξε πάντως με τη βιασύνη του. Με μία συνέντευξη, που αποτελεί σαφή παρέμβαση και «δήλωση παρουσίας» στις διεργασίες που εξελίσσονται ήδη στο ΠΑΣΟΚ και αφορούν και στο θέμα της ηγεσίας, ο Χάρης Δούκας στέλνει μήνυμα ότι θα διεκδικήσει ρόλο.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στην επόμενη μέρα σημειώνοντας πως «το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μήνυμα ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις».
Ο (μόλις έξι μήνες) δήμαρχος Αθηναίων ήταν σαφής πως το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ήταν από τους νικητές των εκλογών. Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ «δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση». Και υπογράμμισε με νόημα πως «το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα “κάντε επιτέλους κάτι” έρχεται από παντού».
Ο κ. Δούκας ζήτησε να δοθεί ο λόγος στη βάση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αφετηρία της επανεκκίνησης θα πρέπει να είναι η άμεση μαζική προσφυγή στον κόσμο του κόμματος. Στο ίδιο πνεύμα, επισήμανε πως οι τελικοί σχηματισμοί δεν θα πρέπει να προκύψουν από κομματικά γραφεία ή από διαβουλεύσεις μηχανισμών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει να δείχνει το καταστατικό του κόμματος για την εκλογή αρχηγού από την βάση, ωστόσο δέχεται και εισηγήσεις για κάλπες τον Ιούλιο ή ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Στην Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να έρθει στη 2η θέση, η οποία ήταν και ο μεγάλος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη.
Οι αμφισβητίες του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένουν στην άποψή τους και τονίζουν ότι η δυναμική του κόμματος έχει πιάσει «ταβάνι» και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν γρήγορες αλλαγές, ενώ παράλληλα κατηγορούν στην ηγεσία του κόμματος ότι λαμβάνει τις αποφάσεις με μια μικρή ομάδα πέριξ του προέδρου και ότι το κόμμα υστερεί στη συλλογική του λειτουργία. Καθοριστική για τις εξελίξεις θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.