Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν

Στηρίζει και έμπρακτα την Ελλάδα, παρά την αρχική δυσαρέσκεια της στο θέμα αγοράς φρεγατών η Γαλλία.

Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, με τον Γάλλο ομόλογο του Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν.

Η ελληνική πλευρά απέσπασε τη στήριξη της Γαλλίας με την Ελλάδα να επισημαίνει, ότι η Γαλλία εγκαίρως έχει αντιληφθεί ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σοβαρά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, με κυρίαρχο ζήτημα την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

«Ευχαρίστησα τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους ευρωπαίους συναδέλφους μου» ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει:

«Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός».

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε παράλληλα «θερμά και από την καρδιά του», τον κ. Λε Ντριάν, για τη θερμή φιλοξενία, «και μάλιστα τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό».

Ιδιαίτερα σημαντικό για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι  και το γεγονός ότι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκε και στο Συμβούλιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Νίκος Δένδιας ανέλυσε με λεπτομέρειες στους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τόνισε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.