Η επόμενη ημέρα της διαγραφής Σαμαρά – Όλα τα σενάρια

Η κίνηση του πρωθυπουργού να θέσει εκτός του κυβερνώντος κόμματος τον Μεσσήνιο πολιτικό, μετά από μία παρατεταμένη περίοδο διαρκούς αμφισβήτησης και…απογύμνωσης κεντρικών οικονομικών, κοινωνικών και εθνικών στρατηγικών του Μεγάρου Μαξίμου ανοίγει νέα σελίδα για την οδό Πειραιώς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κρίσιμη καμπή για τη…γαλάζια διακυβέρνηση, η οποία περπατάει στον πέμπτο χρόνο της, εκπέμπει με τη διαγραφή-ορόσημο στα χρονικά της παράταξης ένα σαφές μήνυμα, όπως σχολιάζουν στελέχη. Ότι κανένας δε μπορεί να υπονομεύσει την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη σταθερότητα που εκπέμπει για τη χώρα η κοινοβουλευτική της δύναμη. Ωστόσο, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία των πολλαπλών εσωτερικών προκλήσεων, με σημείο αναφοράς τα θέματα της καθημερινότητας, υπό το πρίσμα του εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η έξοδος του κ. Σαμαρά μπορεί να αποτελέσει αφορμή, για να ανακατευτεί η…τράπουλα στην αποκαλούμενη και δεξιά πολυκατοικία και, μάλιστα, σε ένα momentum συνεχούς δημοσκοπικής ανόδου κομμάτων, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Τα σενάρια

Κοινή συνισταμένη των δημόσιων τοποθετήσεων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, είναι ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και ότι η αμφισβήτηση δε μπορούσε να γίνεται πλέον δεκτή. “Δε μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο…Ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μία συνέντευξη αυτού του τύπου αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο. Ένα έθνος για να γίνει σπουδαίο, πρέπει να έχει και πειθαρχία. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων…Στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων”, ανέφερε (ΕΡΤ) ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. “Υπήρχε μία κλιμάκωση και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα…στράβωνε ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε. Με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα. Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μία μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση”, σημείωσε (Σκάι) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

“Πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν. Αλλά όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά, υπάρχει διαφοροποίηση…Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό”, επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται απόλυτα εμφανές στις συζητήσεις με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά την προώθηση της στρατηγικής και των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας πίσω τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εβδομαδιαία ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη απουσίαζε ηχηρά κάθε αναφορά στο θέμα του κ. Σαμαρά, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού να προτάσσουν τα ζητήματα της καθημερινότητας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας. “Είναι αυτονόητο ότι στην κυβέρνηση υπάρχει και συνοχή και σταθερότητα”, σχολιάζουν στο Capital.gr γαλάζια στελέχη, ενώ πλείστα ερωτήματα περιμένουν την απάντησή τους. Ερωτήματα πολιτικά, όπως, για παράδειγμα, τι θα πράξει η Ηρώδου Αττικού 19 με τις φωνές που συνεχίζουν να ζητούν…δεξιά στροφή και επιστροφή στις ρίζες της Νέας Δημοκρατίας. Ερωτήματα με…άρωμα σεναρίων. Όπως, για παράδειγμα, πόσο πιθανή μπορεί να θεωρείται μία κίνηση προς την κατεύθυνση μίας πρόωρης εθνικής κάλπης.

-Στο πρώτο ερώτημα, αυτό της δεξιάς στροφής, απαντήσεις, όπως σχολιάζουν αξιωματούχοι, έχει δώσει ήδη ο πρωθυπουργός. Με σημείο αναφοράς την ομιλία του στη γενέθλια εκδήλωση της κυβερνητικής παράταξης στην οδό Ρηγίλλης. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι η στρατηγική της συνεχούς διεύρυνσης (αυτή που μας οδήγησε σε συνεχείς νίκες και αυτοδυναμίες από το 2019 μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν γαλάζιοι) θα συνεχιστεί. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει εκφράσει την άποψή του. Για ένα κόμμα που δε θα βρίσκεται…στριμωγμένο ανάμεσα σε τείχη, αλλά θα διευρύνει συνεχώς το αποτύπωμά του τόσο προς το Κέντρο, όσο και προς τα δεξιά. “Η ζωή αποδεικνύει ότι όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους. Το 2016 πήρα μία εντολή από όλους σας: να ανανεώσω το κόμμα μας, να το κάνω πιο ευρύχωρο, καθώς στην πολιτική τα κενά καλύπτονται γρήγορα. Και βέβαια, να το θέσω στην καρδιά ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες. Έτσι και έγινε. Και αυτό το φιλελεύθερο μέτωπο επικράτησε τελικά σε όλες τις μάχες που δώσαμε, στις τελευταίες μάλιστα με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες”, έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης.

-Στο δεύτερο ερώτημα, αυτό μίας κίνησης του πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση των πρόωρων εκλογών, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να παραπέμπουν στις συνεχείς αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση και της δεύτερης…γαλάζιας τετραετίας. “Ο πρωθυπουργός σημειώνει, σε κάθε ευκαιρία, ότι δε θα θυσιάσει τη σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ούτε θα την τοποθετήσει στο ζύγι μικροκομματικών συσχετισμών. Έχουμε σχέδιο. Το εφαρμόζουμε. Και θα κριθούμε για αυτό το 2027”, αναφέρουν στο Capital.gr γαλάζιοι παράγοντες.

Τα ερωτήματα, πάντως, δεν αφορούν μόνο την κυβερνητική πλευρά. Αλλά και την πορεία που θα χαράξει και θα ακολουθήσει ο…περισσότερο απελευθερωμένος πλέον Αντώνης Σαμαράς. Το πρώτο ερώτημα είναι, λοιπόν, τι στάση θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και πόσο επιθετικά θα…βγει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη διαγραφή του. Πρώτο κρας τεστ; Θα είναι αυτό της συζήτησης και της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2025. Ακόμα ένα ερώτημα προς απάντηση είναι κατά πόσο ο Μεσσήνιος πολιτικός θα θελήσει, μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις του, να…πριμοδοτήσει κόμματα στις παρυφές της λαϊκής Δεξιάς. “Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη διαγραφή του, ενώ προς υποστήριξή του έσπευσαν η Αφροδίτη Λατινοπούλου, αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος “Νίκη”, Δημήτρης Νατσιός.

Νερό στο μύλο της σεναριολογίας, πάντως, ακόμη και για την ίδρυση ενός νέου φορέα από την πλευρά του κ. Σαμαρά έριξε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του, Νίκος Τσιούτσιας. Δεν αποκλείω τίποτα για το μέλλον του κ. Σαμαρά, είπε, ερωτηθείς (Mega) εάν ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει δικό του κόμμα. “Ο κ. Σαμαράς δε θα μείνει αμέτοχος και σιωπηλός”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: capital