Οι πολίτες φαίνεται ότι κουράστηκαν από τα πολλά εμβόλια και έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Αυτό τουλάχιστον δείχνει, μέχρι τώρα, η μειωμένη προσέλευση του κόσμου στα φαρμακεία και δη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς.
Το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλη Σκουντάκη, ο οποίος μας είπε ότι υπάρχει ένα κλίμα κατά των εμβολίων και ο κόσμος δείχνει να έχει κουραστεί από τους συνεχείς εμβολιασμούς κατά της covid-19.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, πρέπει να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης γιατί σε περίπτωση επιδημίας, είναι από τους πρώτους που θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εξαγγελία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, αναφορικά με την κατάργηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται τα εμβόλια από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.
«Ο κόσμος έχει όντως υποστεί εμβολιαστική κόπωση», είπε στην “Π” ο γενικός γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ και μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Νίκος Τσακουντάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εμβόλιο γίνεται χωρίς συνταγή γιατρού κι αυτό έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην προσπάθεια που γίνεται, αφού το «μπαλάκι» της απόφασης πηγαίνει στον ασθενή κι όχι στον γιατρό του.
«Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγογράφηση δείχνει για άλλη μια φορά ότι κάποιοι δεν έχουν διδαχθεί από το γεγονός ότι κάθε μαζικός εμβολιασμός για να επιτύχει, χρειάζεται να στηριχτεί από ένα οργανωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», είπε ο κ. Τσακουντάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, προφανώς και οι ηλικιωμένοι πρέπει να φροντίσουν να εμβολιαστούν άμεσα γιατί σε ενδεχόμενη επιδημία γρίπης, η υγεία τους θα βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Η βαριά νόσηση απο γρίπη είναι ένα «κλικ» πιο κάτω απο τη νοσηρότητα και την θνησιμότητα του κοροναϊού, είπε ο γιατρός.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
* Έγκυες γυναίκες: Μετά τον εμβολιασμό τους εφοδιάζουν κατάλληλα όχι μόνο το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.
* Όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους. Οι περισσότεροι θάνατοι που έχουν σημειωθεί αφορούσαν κυρίως αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Μάλιστα σε κάποιο ποσοστό, υπήρξαν περιστατικά που ανάρρωσαν αλλά εμφάνισαν μειωμένη λειτουργική ικανότητα.
* Ασθενείς με νεφρικές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άσθμα, μειωμένη ανοσολογική απόκριση.
* Επαγγελματίες υγείας, λόγω της συχνής επαφής τους με άτομα που νοσούν αλλά και για να αναδείξουν με τη συμμετοχή τους τη σημασία του εμβολιασμού.