Έκθεση του Università Cattolica del Sacro Cuore του Μιλάνου δίνει τα εύσημα στη χώρα μας για την οικονομική της ανάκαμψη.
Η ιταλική οικονομική εφημερίδα Italia Oggi επικαλέστηκε έκθεση του Ειδικού Παρατηρητηρίου του Universita Cattolica, με θέμα «την κατάσταση της οικονομικής υγείας ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» και έκανε θετική αναφορά στην ελληνική οικονομία!
Αναφερόμενη στη χώρα μας, η συγκεκριμένη έκθεση έχει τίτλο στο θέμα της
«Η Ελλάδα τα πάει καλύτερα από την Ιταλία» και υπογραμμίζει:
«Γεγονός είναι ότι η Ιταλία έχει κολλήσει με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έπρεπε να ήταν παράλληλες με το Pnrr και αντ’ αυτού δεν φαίνονται, τόσο που ακόμη και η Ελλάδα, που στο παρελθόν χτυπήθηκε από την ΕΕ για να επιβάλει λιτότητα, φαίνεται να έχει κάνει τα καθήκοντά της καλύτερα από την Ιταλία.
Το «Παρατηρητήριο» του «Καθολικού Πανεπιστημίου» προσφέρει μια ωμή ανάλυση όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα:
«Από τον Μάιο η απόδοση των δεκαετών ομολόγων που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία έχει πέσει κάτω από αυτή των παρόμοιων ομολόγων από την Ιταλική Δημοκρατία κατά περίπου 40-50 μονάδες βάσης.
Πίσω από αυτά τα δεδομένα υπάρχει μια οικονομική επίδοση που εδώ και μερικά χρόνια ήταν καλύτερη από αυτή της Ιταλίας όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, την ταχύτητα στη μείωση των ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά, την ικανότητα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και την αξιοπιστία της κρατικής δράσης.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια μετά την κρίση χρέους είχαν μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος τα πρώτα χρόνια, αλλά αποφέρουν θετικά αποτελέσματα τα πιο πρόσφατα χρόνια.
Μετρούν και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες (η εξουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η πλειοψηφική εκλογική μεταρρύθμιση) και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους κατέχει ο ESM και δεν κυκλοφορεί στην αγορά».
Πίσω από αυτά τα δεδομένα υπάρχει μια οικονομική επίδοση που εδώ και μερικά χρόνια ήταν καλύτερη από αυτή της Ιταλίας
«Στην Ελλάδα», καταλήγει στην έκθεση που επιμελήθηκαν οι Giampaolo Galli, Ilaria Maroccia και Isotta Valpreda, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία δεν εμφανίζονται (αδυναμία δαπανών, διάθεση της νέας κυβέρνησης να τροποποιήσει εγκεκριμένα σχέδια, έλλειψη ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις).
Προς το παρόν, το ελληνικό Pnrr (Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) φαίνεται να είναι… καλά στην υγεία του και η άποψη αυτή φαίνεται να επικρατεί μεταξύ των φορέων ότι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται σε αυτό (67), ξεκινώντας με τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και τη μείωση της φοροδιαφυγής, θα εφαρμοστούν».
Η έκθεση του ιταλικού πανεπιστημίου, που αναδημοσίευσε η Italia Oggi, προσέθεσε: «Η Ελλάδα υπερτερεί της Ιταλίας, όσον αφορά τη συνολική καμπύλη, όσον αφορά τα επιτόκια».
Πίσω από αυτά τα δεδομένα βρίσκεται η απόδοση της συνολικής οικονομίας, η οποία, εδώ και αρκετά χρόνια, συγκρίνεται ευνοϊκά με την Ιταλία ως προς την αύξηση του ΑΕΠ, της μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών, της ελκυστικότητας των ξένων επενδύσεων και της αξιοπιστίας της κυβερνητικής δράσης».