Το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου η Ελλάδα θα κλίνει το γόνυ και θ’ αποχαιρετήσει τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.
Με ανακοίνωση της οικογένειας, η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 17:00 στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Για το τελευταίο αντίο, η σορός θα βρίσκεται στο Παρεκκλήσι της Μητροπόλεως από τις 12:00 το μεσημέρι της ίδιας μέρας και μέχρι τις 16:00. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παπάγου.
Η οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου απάντησε αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, να ταφεί ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στην πόλη που γεννήθηκε και που τόσο αγάπησε. Ο ίδιος είχε εκφράσει αυτή την επιθυμια.
“Η απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου” επισημαίνει ο προέδρος της ΠΕΔ Κρήτης, π. υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Κουράκης, “συγκινεί όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα εμάς τους Κρητικούς, αφού κρητικές ήταν οι ρίζες του”. Στη δήλωση τονίζει μεταξύ άλλων:
“Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ακούμπησε την ψυχή των Ελλήνων, με τα δικά του μουσικά ηχοχρώματα και στίχους όπως το “Ζαβαρακατρανέμια”, τα “Μαλαματένια λόγια”, κ.α.
Σήμερα που περνά στην αιωνιότητα, τον συντροφεύει η γενική αναγνώριση του τεράστιου “μεγέθους” του.
Με “παραπονεμένα λόγια” αποχαιρετούμε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους”.
Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρετά με ανακοίνωσή του τον σημαντικό Έλληνα δημιουργό Γιάννη Μαρκόπουλο, που ταξίδεψε για τη γειτονιά των αγγέλων.
“Ο Γιάννης Μαρκόπουλος” -τονίζεται-”έδωσε νέα πνοή στη Τέχνη με το έργο του, προτείνοντας εμφατικά την «Επιστροφή στις Ρίζες» και στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην αναζήτηση της ενότητα του ανθρώπου με το φυσικό και το κοινωνικό του περιβάλλον.
Δημιούργησε ένα τεράστιο έργο που εκτείνεται από το έντεχνο τραγούδι έως τις συνθέσεις για συμφωνική ορχήστρα και από την κινηματογραφική και θεατρική μουσική έως την όπερα και τα ορατόρια, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Ελληνική Μουσική Σκηνή.
Τα τραγούδια του θα συνεχίζουν να συγκινούν την τωρινή και τις επόμενες γενιές Ελλήνων, καταγεγραμμένα στο συλλογικό ασυνείδητο”.