Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιθάκη

Με ένα διάγγελμα γεμάτο συμβολισμούς, με αναφορές σε μνηστήρες και Συμπληγάδες και ισχυριζόμενος ότι η αντίστροφη πορεία ξεκίνησε με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε από την Ιθάκη για την έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων και, όπως ήταν φυσικό, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα.

Μια μέρα ιστορική.

Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν.

Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμά της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της» τόνισε.

«Η Ιθάκη είναι μόνο  η αρχή» τόνισε  στο διάγγελμά του  ο πρωθυπουργός

Είπε ότι αφήσαμε πίσω μας τις Συμπληγάδες και ανέφερε ότι από το 2010 μέσα σε πέντε χρόνια συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης.

«Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. 3 στους 10 έμειναν άνεργοι. 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δισ. Η βία και η καταστολή έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας.

Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια» περιέγραψε.

Υποστήριξε πως όλα άλλαξαν όταν, πριν από τριάμισι χρόνια ο λαός πήρε μια ιστορική απόφαση, «να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια. Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους».

Τόνισε πως «δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει.

Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,   τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,  την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε  το νησί του Οδυσσέα για να  μιλήσει στους Έλληνες
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε

Σημείωσε πως «νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας.

Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι.

Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια.

Όσοι έφτιαξαν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων.

Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου.

Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους.

Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει.

Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων».

Ο πρωθυπουργός, τέλος, σημείωσε ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα για τη νέα εποχή της πατρίδας μας.

Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας.

Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

 

ο Κ. Μητσοτάκης
το νησί του Οδυσσέα για να

Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη για τους συμβολισμούς

Θλίψη και οργή προκαλεί ο ψεύτικος συμβολισμός της Ιθάκης, ήταν η απάντηση στο διάγγελμα από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ζητεί πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας ότι «δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας» αναφέρει συμπληρώνοντας πως μετά το τρίτο «αχρείαστο» μνημόνιο Τσίπρα αρχίζει ένα τέταρτο, άτυπο μνημόνιο.

Ακολούθως, ανατρέχει στο παρελθόν σημειώνοντας  πως ο κ. Τσίπρας «έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Αντ’ αυτού, υπέγραψε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο που μας στοίχισε πάνω από 100 δισ.  Και τώρα αρχίζει το τέταρτο άτυπο μνημόνιο. Με λιτότητα διαρκείας. Νέες μειώσεις συντάξεων. Αυξήσεις φόρων και εισφορών. Εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Και πολύ αυστηρή επιτήρηση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού από την Ιθάκη «νέα σημερινή παράσταση που προκαλεί μόνο θλίψη και οργή. Δεν συνεχίζει μόνο να λέει ψέματα. Ακόμη και σήμερα, που θα έπρεπε να πρυτανεύει η αυτογνωσία και η ενότητα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, επιμένει να διχάζει τους Έλληνες. Σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα, όπως έκανε το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Τότε που, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ακούγαμε τις διαβεβαιώσεις των υπουργών του ότι όλα έβαιναν καλώς, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες συνάνθρωποί μας καίγονταν στο Μάτι».

Ασκώντας κριτική για τη διαχείριση της τραγωδίας αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας ακόμη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για την πρωτοφανή αυτή τραγωδία, έστω από ντροπή ή φιλότιμο. Ό,τι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία. Για αυτό, σε μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ».

Αναφερόμενος, δε, στις θετικές δηλώσεις από τον διεθνή χώρο εκτιμά ότι «σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η ανακούφιση κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει και νέες δεσμεύσεις χωρίς όμως να ζητάει άλλα δανεικά. Το πρόβλημα πλέον είναι μόνον δικό μας και όχι δικό τους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει τη βασική πολιτική του θέση ότι «δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση που επιμένει δογματικά στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών. Και δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων αν δεν αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανταγωνιστική παιδεία και ασφάλεια για όλους».

Κλείνοντας, επανέλαβε το αίτημά του για πολιτική αλλαγή: «Ποιος πιστεύει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει η σημερινή παρέα του Μαξίμου; Κανείς. Εξαπάτησαν, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη. Η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Αξίζουμε καλύτερα. Ενωμένοι, με αλληλεγγύη, με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά».

 

Ο Πάνος Καμμένος, το πληκτρολόγιο και το σποτ

Ο Πάνος Καμμένος, το πληκτρολόγιο και το σποτ
μιλήσει στους Έλληνες
Τη συμβολή των ΑΝΕΛ στην έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θέλησε να υπογραμμίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με μία ανάρτησή του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με το προεκλογικό σποτ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου ο ίδιος εξηγεί στον μικρό Αλέξη τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει για να μην βγει το τρένο από τις ράγες. «Η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων.

Η Ελλάδα παίρνει πίσω την εθνική της κυριαρχία και αυτό χάρη και στους Ανεξάρτητους Έλληνες», σημειώνει ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «κυβερνούμε τέσσερα χρόνια και βγάζουμε την Ελλάδα ισχυρή από τη λαίλαπα, με πολλά θύματα, αλλά όρθια».

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα «σε όσους δεν άντεξαν, όσους λύγισαν, όσους με λάθη μας πικράναμε» προαναγγέλλοντας «ένα μεγάλο δημοκρατικό ανοιχτό συνέδριο» με στόχο οι ΑΝΕΛ να γίνουν πλέον «αυτοδύναμο κίνημα εξουσίας».

Παράλληλα,  σε δηλώσεις του μετά την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι σήμερα η Ελλάδα εξέρχεται των μνημονίων, το οποίο ήταν και ο πρώτος στόχος της κυβερνητικής συνεργασίας των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να εκπληρωθούν άλλοι δυο στόχοι, εκ των οποίων ο ένας είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών στη διαπλοκή και τη διαφθορά και ο δεύτερος είναι η ανάπτυξη. Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι αυτοί οι δύο στόχοι πρέπει να επιτευχθούν από την παρούσα κυβέρνηση της οποίας η θητεία θα λήξει είτε με το πέρας της συνταγματικής εντολής, είτε εάν χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για εθνικά θέματα, εκτιμώντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναμένονται εξελίξεις πριν τον Μάιο του 2019.

Ο κ. Καμμένος προέβη σε σύντομο απολογισμό της πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την ίδρυσή τους έως σήμερα, ενώ απηύθυνε πρόσκληση επανασυσπείρωσης με το κόμμα σε όσα στελέχη του απομακρύνθηκαν από αυτό υπό το βάρος πιέσεων.

 

Η “έξοδος” μέσα από τον ξένο Τύπο

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια απασχόλησε τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.  «Σε μια ιδιαίτερα συμβολική επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε σήμερα στην Ιθάκη – το θρυλικό νησί του Οδυσσέα, που πέρασε δέκα χρόνια προσπαθώντας να επιστρέψει στην οικογένειά του μετά την πολιορκία της Τροίας» γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

«Μιλώντας σε ντόπιους αξιωματούχους στο νησί, πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τσίπρας συνέκρινε τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας με τις περιπέτειες του Οδυσσέα» σημειώνεται. «Η Ελλάδα εγκαταλείπει επισήμως την προστασία της Ευρωζώνης, στέκεται πλέον και πάλι στα πόδια της και πρέπει να χρηματοδοτηθεί μόνη της» γράφει η γερμανική Die Welt, τονίζοντας ότι διεθνείς επενδυτές έχουν συμφωνήσει θετικά και οι ανησυχίες τους να δανείσουν χρήματα στη χώρα είναι συγκριτικά χαμηλές.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, εκφώνησε σήμερα (σ.σ. χθες) ομιλία από την Ιθάκη, σύμβολο του μακροχρόνιου ταξιδιού του Οδυσσέα, για να σηματοδοτήσει την πρώτη ημέρα της νέας εποχής της χώρας του, απαλλαγμένης από τα διεθνή σχέδια διάσωσης” μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Ελλάδα ανακτά το δικαίωμα να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της, είπε σήμερα (σ.σ. χθες) ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρετίζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, σε διάγγελμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Ιθάκη, σύμβολο του πολύχρονου ταξιδιού του Οδυσσέα», γράφει η γαλλική Le Figaro.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την έξοδο της χώρας του από το τελευταίο πλάνο βοήθειας και τα εννιά χρόνια κρίσης χρέους, με κάποιες αναφορές από τη μυθολογία», γράφει η γαλλική La Tribune. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σημερινό (σ.σ. χθες) του διάγγελμα από το νησί της Ιθάκης, παραλλήλισε την εποχή της διάσωσης της Ελλάδας του ευρώ με την αλλοτινή περιπέτεια του Οδυσσέα» γράφει η αυστριακή Vorarlberg.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Λευτέρης Αυγενάκης
«Σε μια μόνο φράση μπορώ να συμφωνήσω μαζί του.

Τι απαντούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ποικίλες αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε χθες το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

«Χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία για το πώς είναι οργανωμένος αυτός ο τόπος, πώς λειτουργούν οι θεσμοί, το κράτος, η σχέση του κράτους με την οικονομία. Ένα σχέδιο ανάταξης το οποίο θέλει, ξέρει και μπορεί να εφαρμόσει μόνο η Νέα Δημοκρατία»,  ανέφερε από το Ηράκλειο ο γραμματέας ΠΕ της ΝΔ Λ. Αυγενάκης.

Απομονωμένο και μακριά από τον λαό, ξεκομμένο από την κοινωνία και την πραγματικότητα, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο κ. Αυγενάκης τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας: «Προέβη σε ένα ανούσιο, διχαστικό διάγγελμα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ρίχνοντας τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεχνώντας προφανώς πως δεν απευθύνεται σε λωτοφάγους. Είπε μάλιστα πως, μετά από οκτώ και πλέον χρόνια στη μονάδα εντατικής θεραπείας, θα έπρεπε ο ασθενής να είναι πιο υγιής από πριν».

Για φαντασίωση του πρωθυπουργού ότι είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, ενώ είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες», μίλησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά,.

Σε αυστηρό τόνο η κ. Γεννηματά ανέφερε για τον κ. Τσίπρα ότι: «Μίλησε σήμερα για “ημέρα λύτρωσης”, αλλά είναι ο ελληνικός λαός που πληρώνει τα δυσβάσταχτα λύτρα.

«Τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, θύμισε ο πρωθυπουργός με το σημερινό του διάγγελμα, προσπαθώντας να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα, δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν και ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με κάποια ψίχουλα» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Επικοινωνιακή προπαγάνδα με έναν διχαστικό λόγο χωρίς όριο. Το τεχνητό success story του κ. Τσίπρα δεν πείθει πλέον κανέναν», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του.

Οι μέρες αυτές θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν πράγματι μια νέα αρχή, αλλά αυτό θα προϋπόθετε ειλικρίνεια και σοβαρότητα, στοιχεία ασύμβατα με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, τονίζει το Ποτάμι.

Με τη φράση «η πραγματικότητα είναι πιο ζοφερή από αυτή που παρουσιάζουν οι κυβερνώντες» σχολίασε, μεταξύ άλλων, το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη για την έξοδο από τα μνημόνια, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

 

Απομακρύνεται ξανά ο ανασχηματισμός

Με τη φράση «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου», ανώτατη κυβερνητική πηγή, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης στην Ιθάκη, φάνηκε να απομακρύνει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού από την παρούσα εβδομάδα, δείχνοντας να μεταθέτει τη συζήτηση κατά την επόμενη εβδομάδα και έπειτα.

Η ίδια πηγή, μεταξύ άλλων, σημείωνε ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κινούνται ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο στις αγορές.

Σε σχετική ερώτηση, η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα ο οποίος ερωτηθείς για τα σενάρια που τον θέλουν να απομακρύνεται από τη θέση του για να μπει στην κυβέρνηση και να τον διαδέχεται ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε ότι είναι εκλεγμένος από την κομματική βάση.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον Real FM, απάντησε ότι «δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά» και σημείωσε: «Είμαι ο γραμματέας του κόμματος, εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου. Τη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία που από σήμερα είναι πραγματικότητα. Τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συσπείρωσης που δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της διαπλοκής και της διαφθοράς που ευθύνεται για την κατάσταση που έφτασε η χώρα».

Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι έχει «καταρρεύσει το πολιτικό του αφήγημα» και παρατήρησε πως θα αποτύχει για άλλη μια φορά στις προβλέψεις του, καθώς «τα μέτρα για τις συντάξεις δεν είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων».

Σε ερώτηση σχετικά με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Ρήγας απάντησε ότι «ο κ. Στουρνάρας δεν λειτουργεί ως θεματοφύλακας της ελληνικής οικονομίας. Προσπαθεί να υπερασπίσει τις λάθος επιλογές του ως υπουργός Οικονομικών. Ενδιαφέρεται για την προσωπική του δικαίωση και όχι για τη στήριξη της προσπάθειας ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».