Μετά την πανδημία ο πόλεμος “τορπιλίζει” τον τουρισμό
Μετά την πανδημία ο πόλεμος “τορπιλίζει” τον τουρισμό

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι παράγοντες του τουρισμού μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και συνιστούν ψυχραιμία.

“Ο κλάδος μας πρωτίστως θλίβεται γιατί πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι” είπε στην “Π” ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός έρχεται δεύτερος.

Όπως σημείωσε, είναι λογικό να υπάρχει τώρα ένα “μούδιασμα” στην πορεία των κρατήσεων γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να σκέφτεται τις διακοπές του βλέποντας τανκς και βόμβες να σκοτώνουν αθώους.

Προσέθεσε ότι η ρωσική αγορά, που φέτος περιμένουμε ότι θα πάει καλά μοιάζει τώρα χαμένη.  Φέτος περιμέναμε στην Κρήτη 300.000 Ρώσους και 100.000 Ουκρανούς. “Χρειάζεται ψυχραιμία” είπε ο κ. Βλατάκης, σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

“Είμαστε σε αναμονή, το 30%-40% των ξενοδοχείων ανοίγει στις αρχές Απριλίου, στο Πάσχα των Καθολικών και ευελπιστούμε ότι ο πόλεμος σύντομα θα τελειώσει…”.

Τα πρώτα τσάρτερ

Σύμφωνα με τον αεριλιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα, η πρώτη πτήση τσάρτερ έχει προγραμματιστεί για τις 6 Μαρτίου από το Αμβούργο, οι προγραμματισμένες για τις 9 Μαρτίου πτήσεις της Aeroflot ασφαλώς δεν θα γίνουν και στις 25 Μαρτίου αρχίζουν οι πτήσεις της Lufthansa.

Αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούνται ακυρώσεις τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα, αλλά δυνητικά μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα η παρούσα κατάσταση.

Οπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, “προφανώς και φοβίζει τον οποιοδήποτε η κατάσταση στην Ουκρανία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε δύσκολη συνθήκη”.

Το μεγάλο ζήτημα για τα ξενοδοχεία της χώρας είναι αύξηση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους.

“Οτιδήποτε γίνει ή δεν γίνει στην Ουκρανία από εδώ και πέρα, το πληρώνει ήδη η Ελλάδα και η ξενοδοχειακή βιομηχανία της και θα το πληρώσει και στο μέλλον”, υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός αναφερόμενος στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Βέβαια εκτιμά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά όλους.

Εστιάζοντας στις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα, η παρούσα σύρραξη είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις όποιες ροές είχαν προγραμματιστεί από Ρωσία και Ουκρανία για φέτος. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ροές από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν ήταν μεγάλες.

“Ούτε στις καλύτερες χρονιές δεν έφτασαν το 1 εκατομμύριο οι επισκέπτες απο τη Ρωσία στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Βασιλικός προσθέτοντας ότι με την πτώση της τουρκικής λύρας ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα πάνε Τουρκία φέτος οι Ρώσοι”. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται σε κάποιους ξενοδόχους που έχουν αποκλειστικά συμβόλαια με Ρώσους, τονίζει ο κ. Βασιλικός, αλλά εκφράζει την πίστη του ότι αυτοί θα έχουν τον χρόνο να αναδιαρθώσουν τις αγορές που θα απευθυνθούν για να προσελκύσουν πελάτες.