Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί πολλές περιοχές της χώρας με το πρόβλημα της λειψυδρίας συνεχώς να διογκώνεται, ενώ η κλιματική κρίση και ο υπερτουρισμός δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.
Τα «καμπανάκια» δεν ήταν δυνατό να μην φτάσουν και στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια και με τον περισσότερο πληθυσμό.
Για το θέμα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, σημειώνοντας ότι ενεργοποιούνται συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για πηγές και γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας βόρεια της Πάρνηθας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης γίνεται άντληση και από τα αποθέματα της Υλίκης.
Όπως τόνισε ο κ. Σαχίνης, η ΕΥΔΑΠ παρακολουθεί από κοντά το πρόβλημα με την λειψυδρία αλλά για την ώρα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση. Έχουμε κάνει, είπε, από καιρό μια καμπάνια με συστάσεις στον κόσμο και για την ώρα περιμένουμε την εθελούσια ανταπόκριση του.
Πότε θα μπούμε στο «κόκκινο»
Αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τότε θα μπούμε στο κόκκινο τώρα είμαστε ακόμη στο κίτρινο ούτε καν στο πορτοκαλί.
Σύμφωνα με τον κύριο Σαχίνη τα τελευταία δύο χρόνια, η έλλειψη βροχών έχει περιορίσει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα. Στην περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδράμει ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό και η αφαλάτωση.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης της τιμής στα τιμολόγια κατανάλωσης.
«Μπαλάκι» και στους πολίτες
Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ο κ. Σαχίνης ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σπαταλά νερό.
Το μπαλάκι προς τους πολίτες πέταξε με ευγενικό τρόπο και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, ο οποίος ανέφερε (Ρ/Σ «ΣΚΑΪ 100,3») ότι «απαιτείται και από τους κάτοικους της Αττικής να ευαισθητοποιηθούν – να μην χρησιμοποιούν το πόσιμο νερό για πλύσιμο μπαλκονιών η αυτοκίνητου – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους». Ο κ. Στεργίου, ωστόσο, επισήμανε ότι η Υπηρεσία είναι προετοιμασμένη για όλες τις πιθανές εκδοχές.