Η κ. Αθηνά Καρπούζη
Η κ. Αθηνά Καρπούζη είναι γενική γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος "Ιπποκράτης" και αν. Συντονίστρια Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤοΠΦΥ) Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Επίσης είναι αν. Συντονίστρια Εκπαίδευσης Ειδικευόμενων Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, επόπτης Κινητών Ομάδων Υγείας Ειδικού Σκοπού ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Περιφερειακό Συμπόσιο οργανώνει στην Κρήτη ο “Ιπποκράτης”

Τον σημαντικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μέσα στην πανδημία έρχεται να αναδείξει η Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος, “ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ”, που σε πείσμα των καιρών διοργανώνει το Περιφερειακό Συμπόσιο Κρήτης 23-25 Οκτωβρίου 2020 στο Ηράκλειο, στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis.

Η  υβριδική αυτή μορφή του Συμποσίου (φυσική παρουσία περιορισμένου αριθμού συνέδρων και διαδικτυακή παρακολούθηση από τους περισσότερους) θα δώσει τη δυνατότητα παρακολούθησης σε μεγάλο αριθμό συνέδρων από όλη την Ελλάδα.

«Τώρα τον καιρό της πανδημίας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  καλείται να αναλάβει  δράση σε δύο άξονες.

Τα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς  και τα μέτρα αναστολής του ιού, χωρίς όμως να παραβλέπει ποτέ τη διαχείριση οξέων και χρόνιων νοσημάτων της κοινότητας, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη γενικότερη υγεία του πληθυσμού και τη μελλοντική βιωσιμότητα του υγειονομικού συστήματος» τονίσει σε συνέντευξή της στην “Π” η κ. Αθηνά  Καρπούζη, η οποία είναι γενική γραμματέας της Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος “Ιπποκράτης” και αν. συντονίστρια Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΤοΠΦΥ) Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

-Ποιο το προσδοκώμενο όφελος από το Συμπόσιό σας για τους επαγγελματίες υγείας, κυρία Καρπούζη;

– Δουλεύοντας με υπευθυνότητα και συνέπεια στον δρόμο της ποιοτικής, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για την αναβάθμιση της ειδικότητας της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, η διαμόρφωση ενός επιστημονικού προγράμματος με πολυδιάστατη θεματολογία στόχο έχει να δώσει την ευκαιρία στους γενικούς/οικογενειακούς ιατρούς και στους Ιατρούς που δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ να συζητήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς, να αναζητήσουν συνεργασίες, να ενημερωθούν, να μάθουν και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους στις τελευταίες εξελίξεις.

Ο αντίκτυπος

-Ζούμε σε μια εποχή ιδιαιτέρων συνθηκών λόγω της πανδημίας, με τα πρωτόγνωρα μέτρα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως lockdown, χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τήρηση αποστάσεων, χρήση μέτρων προστασίας.

Στο Συμπόσιό σας γίνεται λόγος για τα προβλήματα αυτής της νέας πραγματικότητας; Ποιός πιστεύετε θα είναι ο αντίκτυπος του Συμποσίου αυτού στην τοπική κοινωνία;

Αυτή η νέα πραγματικότητα έχει αναδείξει πολλαπλές ανάγκες, σε διαφορετικά επίπεδα. Η πανδημία επηρεάζει την «ΥΓΕΙΑ», την κατάσταση αυτή δηλαδή της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας (και όχι μόνο την απουσία ασθένειας ή αναπηρίας).

Σαφώς και είναι μια εκδήλωση επιστημονικής ιατρικής  εταιρείας, φροντίζοντας όμως εκτός από επαγγελματίες υγείας να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του Συμποσίου και τοπικοί φορείς, προκειμένου να συζητήσουν τις ανάγκες που ανέδειξε ο κοροναϊός και η πανδημία.

Αναλογιζόμενοι το φορτίο που καλούνται να επωμιστούν τα υγειονομικά συστήματα όσο εξελίσσεται η πανδημία, είναι φανερό ότι η πίεση που δέχεται  η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πίεση που δέχεται η κάθε τοπική κοινωνία είναι υψηλής έντασης και όγκου και απαιτεί τη συστράτευση όλων των λειτουργών της, καθώς και την αγαστή συνεργασία πολλών φορέων.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση λοιπόν αναμένεται να είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/10, στις 18:00, με συνομιλητές την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τον Ιατρικό Συλλογο Ηρακλείου, την Περιφέρεια, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την Εταιρεία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδος για όλα αυτά που προαναφέρατε, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνύφανσης όλων των συνιστωσών.

-Τι είναι αυτό που πιστεύετε πως κάνει ιδιαίτερο το εν λόγω Συμπόσιο;

Το εν λόγω Συμπόσιο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες υγείας, της ΠΦΥ, που ασχολούνται με τα καθημερινά κλινικά προβλήματα του πληθυσμού ευθύνης τους, των ατόμων που προσέρχονται για αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και φροντίδας στα ιατρεία τους και την επίλυσή τους μέσω της ιδιαίτερης σχέσης που αναπτύσσεται με τους ασθενείς ή λήπτες των υπηρεσιών υγείας.

Αναδεικνύεται ο ρόλος του γιατρού της ΠΦΥ, η ιδιαίτερη σχέση του γιατρού-θεραπευτή με το άτομο, την οικογένεια, την κοινότητα που χαρακτηρίζεται από την άμεση προσβασιμότητα, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την επίλυση των περισσότερων προβλημάτων υγείας στο πλαίσιο της ολιστικής και προσωποποιημένης φροντίδας καθώς και την εξυπηρέτηση του βιο-ψυχο-κοινωνικού μοντέλου που ισχυροποιεί τους δεσμούς και οδηγεί σε αυτό που λέμε «σχέσεις ζωής».

Και όλο αυτό, στο πλαίσιο της Συν-Διαχείρισης και Διασύνδεσης με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, με επαγγελματίες υγείας φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια τη σημαντικότητα της διεπιστημονικής ομάδας υγείας.

Ο ρόλος του γενικού γιατρού

– Πιστεύετε ότι η κοινωνία της Κρήτης, και η ευρύτερη ελληνική κοινωνία, έχει αντιληφθεί το ρόλο του γενικού οικογενειακού γιατρού, τον ρόλο του ιατρού της ΠΦΥ και της ομάδας;

– Έχουν γίνει μακροχρόνιες προσπάθειες ενημέρωσης και τρόπον τινά ευαισθητοποίησης του κοινού για τον ρόλο των διάφορων μονάδων και ομάδων  παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είτε αυτά είναι Κέντρα Υγείας με τα Περιφερειακά τους Ιατρεία, είτε είναι Κεντρα Υγείας Αστικού Τύπου, είτε είναι οι ΤοΜΥ, είτε πρόκειται για ιδιώτες οικογενειακούς ιατρούς και ιατρούς της ΠΦΥ.

Ένας λόγος παραπάνω τώρα, εν καιρώ πανδημίας, η ΠΦΥ καλείται να αναλάβει  δράση σε δύο άξονες. Τα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς  και τα μέτρα  αναστολής του ιού, χωρίς όμως να παραβλέπει ποτέ τη διαχείριση οξέων και χρόνιων νοσημάτων της κοινότητας, κάτι που θα  είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη γενικότερη υγεία του πληθυσμού και τη μελλοντική βιωσιμότητα του υγειονομικού συστήματος.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι είμαστε δίπλα του, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες που ανακύπτουν, σε μια προσπάθεια πρόληψης, προαγωγής υγείας, διαχείρισης οξέων καταστάσεων αλλά και χρόνιων νοσημάτων, διαχείρισης των διαταραχών συναισθήματος (αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη) λόγω της ανασφάλειας και της απόγνωσης του πληθυσμού, προστασίας και θωράκισης των ευπαθών ομάδων σε συνθήκες πρωτόγνωρες, όπως η πανδημία.