Η ανόθευτη Ελλάδα της δεκαετίας του ΄50 μέσα από 100 φωτογραφίες

Άνθρωποι που χαμογελάνε πάνω σε ένα καΐκι, γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές, άνδρες σε ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους να συζητούν, με φόντο το επιβατηγό πλοίο «Αιγαίον». Αρχαία μνημεία, χριστιανικοί ναοί και ελαιώνες.

Αυτές είναι μερικές από τις ξεχωριστές φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe που αποθανάτισε, από το 1954 και έπειτα, με το φακό του όλα όσα νοηματοδοτούσαν και νοηματοδοτούν την Ελλάδα.

Από την Δευτέρα 27 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Τουρισμού διοργανώνει στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων».

Η έκθεση αποτελείται από περίπου 100 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες και επιλεγμένες από τον ίδιο τον δημιουργό με διάθεση να αποτυπωθούν οι διαφορετικές πτυχές της Ελλάδας, το φως, η γη, η θάλασσα, οι άνθρωποι.

Η γνωριμία του Robert McCabe με την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη-αναφέρει το  elculture.gr- υπήρξε καθοριστική ώστε η αρχική πρωτόλεια ιδέα να φτάσει να υλοποιηθεί. Για πρώτη φορά ένας κρατικός φορέας αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να τιμήσει έναν σπουδαίο φωτογράφο, έναν φιλέλληνα που μέσα από το φακό του μας πρόσφερε απλόχερα ένα ταξίδι με διαχρονικές φωτογραφίες, έναν πολιτιστικό θησαυρό που οι επισκέπτες της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά.

 

 

Με τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης, το υπουργείο τουρισμού αποτυπώνει, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας και το φωτογραφικό βλέμμα του Robert McCabe, τη δυναμική σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, την οποία το υπουργείο τουρισμού και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αφουγκράζονται απόλυτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση φιλοξενείται στο εμβληματικότερο σημείο αυτής της «δυναμικής σχέσης», στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία.

Ο Robert McCabe γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934. Δύο χρόνια αργότερα ο πατέρας του άρχισε να εργάζεται στη New York Daily Mirror και η οικογένεια μετακόμισε στα προάστια της Νέας Υόρκης. Η εφημερίδα αυτή ήταν μία από τις πρώτες εικονογραφημένες στη Νέα Υόρκη, πράγμα που συνετέλεσε στο να ενδιαφερθεί ο McCabe από νωρίς για τη φωτογραφία.

SCAN_ 003

Το καλοκαίρι του 1954, σε ηλικία 21 ετών, ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του όπου παρέμειναν για αρκετούς μήνες. Ο νεαρός Robert βρέθηκε σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της και ο τουρισμός ήταν στα σπάργανα. Είχε, όμως, την ανάγκη να ανακαλύψει και να καταγράψει έναν άγνωστο για κείνον τρόπο ζωής, σε μια εκπληκτικά όμορφη γωνιά του κόσμου. Από τότε, δεν σταμάτησε ποτέ να επιστρέφει στη χώρα μας και να την αποτυπώνει με το φακό του.

 

Οι φωτογραφίες του McCabe μας υπενθυμίζουν την έννοια της φιλοξενίας, την αναπαράγουν στα μάτια μας από προηγούμενες δεκαετίες. Έλληνες και ξένοι γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η λέξη, η «φιλοξενία» υπάρχει ακόμα στον τουρισμό και την υπηρετούμε, την προσφέρουμε. Ο προορισμός Ελλάδα διατηρεί την αυθεντικότητά του παρά τις πολλαπλές αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων.

Ο φωτογραφικός του φακός απεικονίζει την Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από τον μόχθο και τα περιορισμένα μέσα, αλλά αναδεικνύει επίσης τις προοπτικές της και την προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον.