Ο Γιώργος Σισαμάκης περιγράφει πώς πρέπει να είναι η ισχυρή ταυτότητα του Ηρακλείου
Ο Γιώργος Σισαμάκης περιγράφει πώς πρέπει να είναι η ισχυρή ταυτότητα του Ηρακλείου

 «Το μεγάλο στοίχημα για το Ηράκλειο είναι να παγιώσει ταυτότητα τόπου με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, με υψηλή ποιότητα ζωής και αστική ανθεκτικότητα, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων, τις επιθυμίες των επισκεπτών και τις οικονομικές φιλοδοξίες του παραγωγικού δυναμικού».

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέξη Καλοκαιρινού «Δικαίωμα στην Πόλη» Γιώργος Σισαμάκης. Ο ίδιος σημειώνει ότι η  έλλειψη προσωπικού αλλά και οι περιορισμένοι πόροι θέτουν όρια στην ταχύτητα ανταπόκρισης, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει, είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη μια και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και τη διαβούλευση στη λήψη αποφάσεων από την άλλη.

-Απέχουμε λίγα 24ώρα από την κρίσιμη αναμέτρηση της κάλπης των δημοτικών εκλογών. Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο προκειμένου να τον πείσετε να σας ψηφίσει, κύριε Σισαμάκη;

-Από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έως σήμερα καλώ τον κόσμο ν’ αξιολογήσει το έργο μου και τη θητεία μου ως Αντιδημάρχου, ν’ αξιολογήσει εκείνα που οι συνεργάτες μου και εγώ καταφέραμε να υλοποιήσουμε στον Δήμο Ηρακλείου. Δύο εκ των αρμοδιοτήτων μου στην τρέχουσα δημοτική περίοδο ήταν ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και ο Τουρισμός, δύο τομείς στους οποίους ο Δήμος Ηρακλείου με συγκεκριμένα δεδομένα αποδεικνύεται ότι έχει κάνει άλματα κατακτώντας ευρωπαϊκή αναγνώριση ως “έξυπνη πόλη” και βιώσιμος τουριστικός προορισμός.

Συγκεκριμένα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό το Ηράκλειο αναγνωρίζεται ως μια από τις ισχυρότερες ψηφιακά πόλεις στην Ευρώπη και συμμετέχει ύστερα από αξιολόγηση στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Intelligent Cities Challenge.

Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου κατέχει ιδιόκτητο Data Center με cloud υπηρεσίες, 90 χιλιόμετρα δίκτυο οπτικών ινών με διασύνδεση δημόσιων υπηρεσιών και σχολείων, 225 σημεία δημόσιας δωρεάν σύνδεσης στο διαδίκτυο και υποδομές διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) με συλλογή, οπτικοποίηση και ελεύθερη διανομή αστικών δεδομένων μέσω της ηλεκτρονικής πύλης smartcity.heraklion.gr.

Μέσα από τα έργα που υλοποιήσαμε βελτιώσαμε την καθημερινότητα του δημότη Ηρακλείου καθώς ο Δήμος Ηρακλείου πλέον διαθέτει  91 ψηφιακές υπηρεσίες όπου ο δημότης έχει πρόσβαση εξ αποστάσεως, χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή του στις υπηρεσίες του Δήμου, κάναμε πράξη την ανοιχτή διακυβέρνηση (ευρετήριο αποφάσεων συλλογικών οργάνων, ενημέρωση υλοποίησης προϋπολογισμού, συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου), διαθέτουμε ψηφιακή δανειστική βιβλιοθήκη και ψηφιακό κανάλι πολιτισμού.

Επιπλέον, έχουμε δρομολογήσει και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της ψηφιακής μετάβασης με εγκεκριμένα έργα 9,5 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και εθνικά κεφάλαια.

Για την ισχυροποίηση του Ηρακλείου ως βιώσιμου τουριστικούπροορισμού συνεχίζουμε στρατηγικά να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις σε 4 βασικούς Άξονες- προτεραιότητες: Δίνουμε έμφαση στη Βιωσιμότητα, Αειφορία και Προσβασιμότητα, στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ. Επενδύουμε στον Τουρισμό Ειδικού Ενδιαφέροντος και θέλουμε το Ηράκλειο να είναι “έξυπνος” προορισμός.

Τα αποτελέσματα ήδη είναι ορατά από τις επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος που γίνονται στην πόλη και την επέκταση του χρονικού διαστήματος της πληρότητας των ξενοδοχείων.

-Κύριε Σισαμάκη, ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για το Ηράκλειο τα επόμενα χρόνια;

-Το μεγάλο στοίχημα για το Ηράκλειο είναι να παγιώσει ταυτότητα Τόπου με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, με υψηλή ποιότητα ζωής και αστική ανθεκτικότητα, ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων, τις επιθυμίες των επισκεπτών και τις οικονομικές φιλοδοξίες του παραγωγικού δυναμικού. Καταλαβαίνετε, κυρία Δαφερμάκη, ότι βάζοντας ως στοίχημα την υψηλή ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, βάζουμε στο επίκεντρο τα θέματα της καθημερινότητας συνδυαστικά με την αναπτυξιακή πολιτική που καλείται να εφαρμόσει ο Δήμος Ηρακλείου.

Αντλώντας δύναμη και εμπειρία από τις θετικές αλλαγές της τελευταίας εικοσαετίας, τώρα είμαστε έτοιμοι για ένα άλμα προς το μέλλον, με νέους στόχους και προτεραιότητες για ένα Ηράκλειο-κέντρο προοδευτικού εκσυγχρονισμού και δημιουργίας, με ένα ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό και χρονικά προσδιορισμένους στόχους.

Ο Πολιτισμός του νησιού μας, ο Τουρισμός και η Αγροδιατροφή  είναι οι ισχυροί κλάδοι της οικονομίας μας, ενώ η δυνατότητα παραγωγής ΑΠΕ και εφαρμογών νέων τεχνολογιών, υποβοηθούμενη από την ύπαρξη μιας πολυπληθούς κοινότητας ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενισχύει την τοπική οικονομία και κοινωνία της γνώσης.

-Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις για το Ηράκλειο της επόμενης δεκαπενταετίας;

-Ο Δήμος Ηρακλείου είναι αναγκαίο να δρομολογήσει και να επιλύσει θέματα που αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση του οράματος και του αναπτυξιακού σχεδίου που έχουμε για την πόλη μας. Η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλης, η υιοθέτηση ρυθμιστικού σχεδίου ανάπτυξης με την χωροταξική, πολεοδομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της ανατολικής πλευράς της πόλης μετά την  παύση λειτουργίας του αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκης” είναι η βάση προκειμένου να δημιουργήσουμε το Ηράκλειο του 2040.

Πρόκληση, αναπτυξιακό έργο και δίκαιο αίτημα των Κρητικών αποτελεί ο ΒΟΑΚ, ένας ΒΟΑΚ όμως που δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες της πόλης και για αυτό διεκδικούμε την υπογειοποίησή του στο τμήμα του Ηρακλείου.

-Είπατε νωρίτερα, κύριε Σισαμάκη, ότι η υψηλή ποιότητα ζωής συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα στον Δήμο Ηρακλείου. Αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο πώς λύνονται;

Τα ζητήματα καθημερινότητας είναι ένας τομέας πολιτικής ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας.

Η έλλειψη προσωπικού αλλά και οι περιορισμένοι πόροι θέτουν όρια στην ταχύτητα ανταπόκρισης. Όμως είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη μια και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια και τη διαβούλευση στη λήψη αποφάσεων από την άλλη.

Αυτό θα το πετύχουμε αξιοποιώντας καλύτερα το προσωπικό του Δήμου, βάσει των δυνατοτήτων και των προσόντων του, και αναδιατάσσοντας ορισμένες διοικητικές δομές. Επίσης, θα αξιοποιήσουμε τις δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις -δύο σημαντικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την πόλη μας. Δηλαδή, αναφέρομαι στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΗΡΑΚΛΕΙΟ Μ.Α.Ε.», σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών και τη μελέτη και επίβλεψη αναπτυξιακών έργων, και στη ΔΕΠΤΑΗ, στον τομέα  των συντηρήσεων δημόσιων χώρων και δημοτικών υποδομών.

Ενώ, ταυτόχρονα, οι αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των δημοτών μας δεν θα λαμβάνονται στο πόδι και με «μυστικισμό». Θα είναι προϊόν διαλόγου στη βάση εξυπηρέτησης των αναγκών των πολλών και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων σε αυτή την πόλη, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων σε κάθε επίπεδο.