Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, τα «Στρατάκια»

Τα τραγούδια και η μουσική τους ξεσηκώνουν,συγκινούν  και εμψυχώνουν είτε πρόκειται για μουσικές σκηνές  είτε για ένα από τα πολλά γλέντια στο νησί  και όχι μόνο  αφού η φήμη τους έχει ξεπεράσει  εδώ και πολύ καιρό τα στενά όρια της Κρήτης.

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης, τα «Στρατάκια» όπως τους αποκαλούν έχουν μια ξεχωριστή  αλληλοεπίδρασή   με το κοινό  που τους ακολουθεί φανατικά αφού  με τη ματιά και τη φρεσκάδα τους πετυχαίνουν να φέρνουν την παράδοση στο σήμερα.

Τα δύο αδέλφια από τη Ρογδιά  επέστρεψαν στο χώρο της δισκογραφίας με μια πρωτότυπη πρόταση, πιο μακριά από τα κλασικά κι αγαπημένα μονοπάτια τους.Πρόκειται για  έντεκα ξεχωριστές συνθέσεις υπό τον τίτλο «Κόρη αδάμαστη»  που τους εμπιστεύτηκε ο σπουδαίος συνθέτης  Λουκάς Θάνος, ο οποίος μελοποίησε την ομώνυμη ποιητική συλλογή του Πάνου Δημητρόπουλου.

«Είναι μια διαφορετική μουσική πρόταση -λένε μιλώντας στην «Π» ο  Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης -σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μουσικές μας παραγωγές, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό και λογικό, μιας και οι συνθέσεις δεν είναι δικές μας, συμπεριλαμβάνουν στοιχεία και χαρακτηριστικά του συνθέτη, πλαισιωμένες από την ποίηση. Παρ’ όλα αυτά, προσεγγίσαμε τα κομμάτια με τη δική μας προσωπική έκφραση και άποψη, φέρνοντάς τα όσο γίνεται προς εμάς».

Με αφορμή τη νέα δισκογραφική αυτή δουλειά ο Γιώργος και ο Νίκος μιλούν ακόμα για τα παιδικά τους χρόνια,τις συνεργασίες τους ,τον Ψαραντώνη,τον Αρχάγγελο της Κρήτης ,το πως είναι να συνεργάζεσαι με τον αδελφό σου και το καινούριο τραγούδι που ερμηνεύουν στο «Σασμό».

«Το μυστικό είναι ο τρόπος που συζητάς, είναι και ο τρόπος που αγαπάς»

-Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια στη Ροδιά;

Ήταν ξέγνοιαστα, με γέλια, χωρατά και αστεία. Μεγαλώσαμε στα σοκάκια, στις στέρνες, στις αλάνες και στην πλατεία του χωριού παίζοντας με ελεύθερη τη σκέψη λογής λογής παιχνίδια που δυστυχώς δεν παίζουν τα παιδιά της σημερινής εποχής. Πήραμε μαθήματα ζωής που μετατράπηκαν σε αξίες και τις διατηρούμε όπως μπορούμε πάντα.

-Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική;

Γιώργος: Από μικρά παιδιά ξεκινήσαμε. Ήμουν 9 ετών όταν ζήτησα από τον πατέρα μου να μου αγοράσει μια λύρα και λίγο αργότερα, προκειμένου να μου κάνει μουσική παρέα, πήρε και στον Νίκο μας ένα μαντολίνο, που εν συνεχεία έγινε λαούτο.

-Τα παιδικά όνειρα είχαν να κάνουν πάντα με τη μουσική;

Το μόνο σίγουρο είναι, πως αυτό που μας συμβαίνει σήμερα δεν το είχαμε φανταστεί ούτε στα παιδικά μας όνειρα. Δεν ξέρουμε αν επιλέξαμε τη μουσική εμείς ή αν μας επέλεξε η μουσική τελικά. Ως παιδιά όμως την αναζητήσαμε και ο πατέρας μας ήταν ο καθοδηγητής μας, χωρίς ο ίδιος στην πραγματικότητα να γνωρίζει μουσική, και είναι στιγμές που πραγματικά θα θέλαμε να ήταν στη ζωή για να καμαρώσει την επιμονή του.

Αυτομάτως καλείσαι να γίνεις ταυτόχρονα προστάτης του επαγγέλματός σου και του αίματός σου

-Πώς είναι ο πιο άμεσος συνεργάτης σας να είναι ο αδερφός σας;

Έχει μεγαλύτερη ευθύνη από το να ήταν άλλος συνεργάτης. Αυτομάτως καλείσαι να γίνεις ταυτόχρονα προστάτης του επαγγέλματός σου και του αίματός σου. Σίγουρα έχει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας, αλλά όταν κυριαρχεί η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και για τον αδελφό σου, τότε μπαίνεις στη διαδικασία των αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών για το πώς θα κινηθείς και πώς θα προστατευτείς από τις δυσκολίες και τις όποιες πιέσεις προκύψουν.

Από την άλλη, η οικογενειακή συνεργασία σου χαρίζει και έναν παραπάνω βαθμό ελευθερίας, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να εκφράσεις τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τους προβληματισμούς με τον αδελφό σου, γιατί σε αυτή τη διαδικασία έχεις «τριφτεί» από μικρός και γνωρίζεις καλά πώς να τον προσεγγίσεις και να συνδεθείς, πώς να συμμαχήσεις και να παλέψετε παρέα. Είμαστε δυο διαφορετικοί χαρακτήρες, όμως ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρωνόμαστε και προχωράμε αποκτώντας εμπειρίες και μαθαίνοντας από τα λάθη μας.

-Υπήρξε κάποια καλλιτεχνική διαφωνία που πήγε να κλονίσει τη συνεργασία σας;

Δυσκολίες, διαφωνίες και εντάσεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Και δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν αδέλφια που να μην έχουν. Το μυστικό όμως σε αυτού του είδους τις αδελφικές συνεργασίες είναι ο τρόπος που συζητάς, είναι ο τρόπος που επικοινωνείς, είναι ο τρόπος που αγαπάς. Είναι το κοινό όραμα για την κοινή πορεία και οι στόχοι που θέτετε παρέα. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει καλλιτεχνική διαφωνία, αλλά το πόσο αφήνουμε την όποια καλλιτεχνική διαφωνία να επηρεάσει τη σχέση και την επικοινωνία μας – κι εμείς απλά δεν την αφήνουμε.

Ξεπερνάμε με υπομονή τα όποια θέματα, ζούμε τις στιγμές, παίρνουμε και δίνουμε αγάπη στον κόσμο που μας ακολουθεί, γεμίζουμε με ευθύνη όταν αναγνωρίζεται από το κοινό αυτό που υπηρετούμε και φροντίζουμε να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι που έχουμε ο ένας τον άλλον και που οι δυο μαζί γινόμαστε κάτι άλλο, ξεχωριστό απ’ ό,τι είναι ο καθένας μόνος του.

 

Γιώργος: Νιώθω ευλογημένος που η «Kόρη Aδάμαστη» «προσγειώθηκε στις πλάτες μας», τις δικές μου και του αδελφού μου

Νίκος: Η «Κόρη Αδάμαστη» δάμασε τον εσωτερικό μου μουσικό κόσμο

 

«Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ερμηνεύσουμε ελεύθερη ποίηση και ζήσαμε μια μοναδική,  πρωτόγνωρη εμπειρία»

-Επιστροφή στη δισκογραφία με μια πρωτότυπη πρόταση. Τι μας προτείνετε με την «Κόρη Αδάμαστη»;

Πράγματι μια πρωτότυπη πρόταση, μιας και οι συνθέσεις είναι του ξεχωριστού και ιδιαίτερου Λουκά Θάνου και η ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου από την ομότιτλη ποιητική συλλογή του.

Με την «Κόρη Αδάμαστη», που κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου από τη Northern Pinwheel – Voreios Anemomylos Record Company, παρουσιάζονται 11 αλληγορικά τραγούδια που επί της ουσίας μιλάνε για τη χώρα μας με βαθύ στοχασμό και ουσιαστικό νόημα.

Κι ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση σε παραπέμπουν σε μια παλιά Ελλάδα, συνάμα αντικατοπτρίζουν την Ελλάδα του σήμερα, αγγίζοντας τα προβλήματα και τα όνειρά της.

-Πόσο και πού διαφέρει αυτή η μουσική πρόταση από τα γνωστά έως τώρα μουσικά μονοπάτια σας;

Είναι μια διαφορετική μουσική πρόταση σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μουσικές μας παραγωγές, γεγονός απόλυτα φυσιολογικό και λογικό, μιας και οι συνθέσεις δεν είναι δικές μας, συμπεριλαμβάνουν στοιχεία και χαρακτηριστικά του συνθέτη, πλαισιωμένες από την ποίηση.

Παρ’ όλα αυτά, προσεγγίσαμε τα κομμάτια με τη δική μας προσωπική έκφραση και άποψη, φέρνοντάς τα όσο γίνεται προς εμάς. Ο ακροατής θα διακρίνει μια διαφορετικότητα και ταυτόχρονα μια αποπνέουσα φυσική διαχρονικότητα να διακατέχει το κάθε κομμάτι, αλλά και όλη τη δισκογραφική δουλειά συνολικά.

-Τί είναι η «Κόρη Αδάμαστη» για τον Γιώργο και τί για τον Νίκο;

Γιώργος: Είναι ένα μουσικό έργο με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία τόσο για το νόημά του όσο και για τους απίστευτα δημιουργικούς και υπέροχους συντελεστές. Προσωπικά νιώθω ευλογημένος που «προσγειώθηκε στις πλάτες μας», τις δικές μου και του αδελφού μου, μιας και η «Kόρη Aδάμαστη» εκτός από τον συμπαγή και ουσιαστικό ποιητικό λόγο, που ενσωματώνει πνευματικά πολλούς ιστορικούς αιώνες, έχει τη μουσική υπογραφή του Λουκά Θάνου, που έχει μελοποιήσει τόσους κορυφαίους ποιητές και έχει αποθεωθεί ερμηνευτικά από εξίσου σπουδαίους ερμηνευτές, όπως ο αθάνατος Νίκος Ξυλούρης.

Νίκος: Για μένα, εκτός από τα όσα προανάφερε ο αδελφός μου, η «Κόρη Αδάμαστη» δάμασε τον εσωτερικό μου μουσικό κόσμο ακόμα περισσότερο και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπήρξα άξιος της εμπιστοσύνης του Λουκά Θάνου να ενορχηστρώσω τις 11 συνθέσεις του. Είναι ένα σημαντικό και ιδιαίτερο για μένα σημείο στη ζωή μου.

-Πώς ήταν η συνεργασία με τον συνθέτη Λουκά Θάνο;

Η αψεγάδιαστη συμπεριφορά του και η ευγενής του στάση απέναντί μας, μας έκανε να νιώσουμε οικεία και άνετα από την αρχή, σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Η πατρική προσέγγισή του, ο ειλικρινής λόγος του και ο σεβασμός προς το πρόσωπό μας που πλαισίωσε τη συμπεριφορά του απέναντί μας ήταν αρκετά, πέρα από τη σπουδαιότητά του ως συνθέτη, για μια άψογη και συνάμα ουσιαστική και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον συνεργασία.

-Πώς ήταν η επαφή με τον ποιητικό λόγο του Πάνου Δημητρόπουλου;

Ο ποιητικός λόγος του Πάνου Δημητρόπουλου ήταν αυτός που στην ουσία μας βοήθησε να ερμηνεύσουμε τις 11 συνθέσεις του Λουκά Θάνου. Βγαλμένος από μια αρχαία Ελλάδα, παντρεμένος με το σήμερα, μεστός και καθάριος, με βαθυστόχαστα και ουσιαστικά μηνύματα, που μας ταξίδεψαν σε μία άλλη εποχή. Είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ερμηνεύσουμε ελεύθερη ποίηση και ζήσαμε μια μοναδική, πρωτόγνωρη εμπειρία.

-Αγαπήσατε κάποιο τραγούδι παραπάνω που σας μίλησε ιδιαίτερα στην ψυχή;

Αγαπήσαμε ανεξαιρέτως όλα τα τραγούδια αυτής της δουλειάς, γιατί το κάθε ένα αφήνει το δικό του αποτύπωμα και προσδίδει στο σύνολο κάτι διαφορετικό, πραγματικά δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο. Αγαπήσαμε όλη την «Κόρη Αδάμαστη» όπου το ένα τραγούδι-ποίημα είναι συνέχεια του επόμενου και όλα μαζί, ως ένα σώμα , άγγιξαν την ψυχή μας.

 

«Κάθε χρόνος που διανύουμε  είναι και ένας σταθμός»

-Περιμένατε την επιτυχία που έκαναν «τα Στρατάκια», όπως σας αποκαλούν;

Αρχικά ξεκινήσαμε χωρίς πυξίδα και σχέδιο. Έτσι απλά αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε και να εξωτερικεύσουμε τις εσωτερικές μας μουσικές ανησυχίες, με αλήθεια και ειλικρίνεια, και σαφώς είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε αυτό που κάνουμε όπως το κάνουμε, και επιπλέον χαρούμενοι που όλο αυτό συμβαίνει να έχει βρει λιμάνι σε ένα μερίδιο του κόσμου.

Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει κοινό που αγκάλιασε με αγάπη αυτό που κάνουμε, αυτομάτως γεμίσαμε με ευθύνη και ανδρωθήκαμε με δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με σοβαρότητα, προσοχή, αγάπη και σεβασμό τόσο ως προς τους εαυτούς μας όσο και ως προς τον κόσμο.

-Αποφασίζετε τα πάντα από κοινού ή έχετε κάποιους τομείς που ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις;

Σε όλους σχεδόν τους τομείς αποφασίζουμε από κοινού. Συζητάμε και αναλύουμε τις καταστάσεις και τις θεματικές ενότητες της δουλειάς μας, και αναλόγως κρίνουμε και συναποφασίζουμε τις κινήσεις μας. Υπάρχουν βέβαια και επιμέρους τομείς που ο καθένας μας ασχολείται αποκλειστικά, αλλά κι αυτούς εντέλει τους συζητάμε μαζί, γιατί εκτιμάμε ο ένας τη γνώμη του άλλου. Ο καθένας μας είναι μια ξεχωριστή μονάδα και από κοινού μετουσιωνόμαστε σε κάτι άλλο.

Είναι αυτή η ελευθερία σκέψεων και επιλογών που μοιράζουμε αναμεταξύ μας, που μας επιτρέπει να συντονιζόμαστε για το κοινό καλό και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Ποιοί είναι οι σταθμοί στην καριέρα σας;

Κάθε χρόνος που διανύσαμε και διανύουμε είναι και ένας σταθμός. Γνωρίζουμε και εμπνεόμαστε από σημαντικούς ανθρώπους που συναντάμε στο διάβα της ζωής μας, μαθαίνουμε από την πορεία μας και τα λάθη μας και προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των καιρών, χωρίς να αλλοιώνουμε την ταυτότητά μας. Στην ουσία είμαστε εμείς οι ίδιοι σταθμοί, όταν με αγάπη και σεβασμό σταθμίζουμε την πορεία μας σε αυτήν τη ζωή.

-Ποιές συνεργασίες ξεχωρίζετε;

Στο διάβα της πορείας μας όλα αυτά τα χρόνια έχουν προκύψει διάφορες συνεργασίες με ξεχωριστούς δημιουργούς και προσωπικότητες, και η κάθε μία τους είχε τη σημαντικότητά της. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, θαρρείς πως η μία οδηγούσε στην άλλη με μαθηματικό τρόπο, εφοδιάζοντάς μας με σημαντικά καλλιτεχνικά όπλα, γνώση και εμπειρία, που χρόνο με τον χρόνο μας ωριμάζουν.

Αν τις αναφέρουμε μία προς μία σίγουρα κάποια θα αδικήσουμε, οπότε θα σταθούμε και πάλι στην πρόσφατη συνεργασία μας, για την οποία είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς και ευλογημένοι: την «Κόρη Αδάμαστη», τον συνθέτη Λουκά Θάνο και τον ποιητή Πάνο Δημητρόπουλο, που πρόσθεσαν στην καλλιτεχνική μας φαρέτρα νέα εφόδια και όνειρα. Μόνο ευγνωμοσύνη και σεβασμό αισθανόμαστε γι’ αυτήν τη σύμπραξη και τους ευχαριστούμε δημοσίως για την τιμή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Νίκος: Με τον Ψαραντώνη στην ουσία, ακόμα «μαζί του» είμαι, κι ας μην είμαι

Πως έγινε …ο «Σασμός»

-Πώς ήταν η μαθητεία και η συνεργασία με τον Ψαραντώνη;

Νίκος: Σε ηλικία 11 ετών βρέθηκα δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Ψαραντώνη, όπου και παρέμεινα μέχρι την ενηλικίωσή μου. Στην ουσία ακόμα «μαζί του» είμαι, κι ας μην είμαι. Μαζί του γαλουχήθηκα και ανδρώθηκα, αποκτώντας σημαντικά εφόδια για τη ζωή μου τόσο μουσικά όσο και σε βαθύτερο επίπεδο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των αξιών μου. Τον ευχαριστώ κι άλλη μια φορά δημόσια για όσα μαθήματα ζωής μου έχει δώσει και είμαι ευγνώμων που ήρθαν έτσι όπως ήρθαν οι καταστάσεις στη ζωή μου.

-Πώς προέκυψε η συνεργασία για το τραγούδι στον «Σασμό»;

Ήμασταν προσωπική επιλογή του συνθέτη Νίκου Τερζή και του τραγουδοποιού-στιχουργού Γιάννη Κότσιρα, οι οποίοι, αναζητώντας κατάλληλους ερμηνευτές για το συγκεκριμένο τραγούδι, μας προσέγγισαν, το ακούσαμε, είδαμε ότι μπορούμε να το υποστηρίξουμε και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε αυτή η συνεργασία. Τους ευχαριστούμε και από εδώ για την τιμή και χαρά που μας έδωσαν, αλλά κυρίως για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό μας.

-Αν κάποιος που δεν γνωρίζει το νησί μας σας ζητούσε να του γνωρίσετε την αυθεντική Κρήτη, πού θα τον πηγαίνατε;

Το ερώτημα είναι πού να τον πρωτοπάμε! Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος με υπέροχες ομορφιές απ’ άκρη σ’ άκρη – από τα βουνά, τα φαράγγια και τις θάλασσες ως τους ανθρώπους, τον πολιτισμό, τα χωριά και τις πόλεις της. Δεν θα ήμασταν αντικειμενικοί αν αναφερόμασταν σε συγκεκριμένους τόπους, γιατί χωρίς υπερβολή τα σημεία είναι άπειρα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σε οποιονδήποτε διαβάζει αυτή τη στήλη είναι ότι αξίζει να επισκεφθεί το νησί του Μίνωα και του Δία, και σίγουρα θα φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

-Θα σας δούμε καθόλου στο νησί; Τι σχεδιάζετε;

Η βάση μας είναι το νησί της Κρήτης και αυτό δεν αλλάζει. Από εδώ ξεκινήσαμε, εδώ ριζώσαμε και δεν το παραβλέπουμε ποτέ. Σίγουρα μας προσκαλούν σε πολλά μέρη εκτός Κρήτης και με χαρά τα επισκεπτόμαστε για να μοιραστούμε τις μουσικές μας ανησυχίες με ένα διευρυμένο κοινό, αλλά εξίσου αναμφισβήτητο είναι ότι δεν λησμονούμε το νησί μας, τα πανηγύρια και τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Η αγάπη μας για τον τόπο μας είναι συνυφασμένη με την αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Ό,τι φύτρωσε μέσα μας καλλιεργήθηκε στον τόπο μας.

 

Η δουλειά αυτή είχε έντονη την εικόνα του Αρχάγγελου της Κρήτης

-Η συνεργασία αυτή είχε έντονη την εικόνα του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη. Τι ακριβώς έγινε;

Πραγματικά είχε έντονη την εικόνα του Αρχάγγελου της Κρήτης μας, μιας και η συνάντηση με τον συνθέτη και η πρώτη επαφή μας με το συγκεκριμένο μουσικό έργο έγινε στον χώρο του συνθέτη, στον ίδιο χώρο δηλαδή που πραγματοποιήθηκαν οι πρόβες με τον Νίκο Ξυλούρη την τότε εποχή για την έκδοση του δίσκου «Σάλπισμα», στην οποία ερμηνεύει κορυφαίους Έλληνες ποιητές, όπως ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Κώστας Βάρναλης κ.ά.

Καθίσαμε αρκετές ώρες με τον Λουκά Θάνο και μας εξιστόρησε γεγονότα και στιγμές από τη γνωριμία του με τον Νίκο Ξυλούρη μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου τους, αλλά και γενικότερα ιστορίες συγκινητικές για τη μεταξύ τους συνεργασία. Αισθανθήκαμε δέος και ένα ρίγος συγκίνησης να διαπερνά τις ψυχές μας και ταυτόχρονα αντιληφθήκαμε το βάρος της ευθύνης γι’ αυτή τη δουλειά, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως η φωνή του Νίκου Ξυλούρη είναι αναντικατάστατη.