Δημόσιο στη θεωρία και όχι στην πράξη είναι πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.
Τα νοσοκομεία ετοιμάζονται να λειτουργήσουν και στην Κρήτη τα απογευματινά χειρουργεία με την επιβάρυνση του ίδιου του ασθενούς που θα πληρώνει από 300 έως 2.000 ευρώ.
Οι τιμές στα γενόσημα φάρμακα αυξήθηκαν κατά 3 ευρώ ανά κουτί και αυτή η αύξηση που επιβαρύνεται ο ασθενής αφορά σε 1.700 σκευάσματα.
Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν τώρα να βάλουν ξανά οι ασφαλισμένοι, καθώς η κυβέρνηση φέρνει νέο χαράτσι – 3 ευρώ για απεικονιστικές και 1 ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις.
Πριν λίγες ημέρες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε μέτρα για τη δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται η αναφορά πως στο θέμα του προσωπικού γιατρού, ο πολίτης μπορεί να επιλέξει ιδιώτη γιατρό, τον οποίο όμως θα πληρώνει με δικά του χρήματα.
Αδυναμία χρήσης υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους για 1 στους πέντε Έλληνες τον τελευταίο χρόνο, καταγράφει η νέα πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας αφενός προκύπτει ότι το κόστος είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόσβαση στην υγεία και, επομένως, στα φάρμακα: οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.
Το 14% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1 στους 7, δηλώνουν ότι ξόδεψαν περισσότερο από 1.000 ευρώ.
Ακόμα, το 22% δήλωσαν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας που χρειάζονταν λόγω του υψηλού κόστους, που δεν ήταν σε θέση να καλύψουν.