Βουλή

Πίσω έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με το ζήτημα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής, μετά από τις φωνές αντίδρασης της αντιπολίτευσης, η οποία τον παρουσίαζε ως «εκβιαζόμενο».  Η επιστολή έφθασε στον πρόεδρο της Βουλής μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, κατά την οποία ο Νίκος Βούτσης ετοιμαζόταν να παρουσιάσει μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να διασωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες που διαλύονταν.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε έκπληκτος για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση και καταγγέλλει πως ορισμένοι επιχειρηματολογούν και «παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο».

«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης» αναφέρεται στην επιστολή του πρωθυπουργού.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με τα κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο αλλά χάνουν στην πορεία τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν Κοινοβουλευτική ομάδα.

Αποκαλύπτει ότι εξέφρασε τον προβληματισμό του αυτό στον Νίκο Βούτση, ο οποίος ορθώς ανέλαβε πρωτοβουλία για να βρεθεί συναίνεση προκειμένου να αλλάξει αυτή η ανορθολογική κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση για τις ομάδες υπό διάλυση, πυρά εξαπέλυσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Πάνος Καμμένος.

Μετά από την επιστολή Τσίπρα ωστόσο και τις εξελίξεις, τα πνεύματα οξύνθηκαν κατά τη χθεσινή απογευματινή συνεδρίαση, με την αντιπολίτευση να ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να αναγνώσει αναλυτικά την επιστολή. Ο πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε να θέσει το θέμα σε συζήτηση, λέγοντας ότι «δεν προτίθεμαι να κάνω καμία αλλαγή στον κανονισμό, άρα δεν τίθεται θέμα να παρουσιάσω την επιστολή».

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής στη νομοθετική εξουσία.  Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κ. Μαυριάς, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στον οποίο ο Τσίπρας προέτρεψε τον Βούτση να απευθυνθεί για να ζητήσει γνωμοδότηση.

Η αντιπολίτευση επιμένει παράλληλα σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και σε υπόγειες διαδρομές που έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.