Να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα για τη συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά τους δύο αξιωματικούς του Έβρου, για τους οποίους ισχυρίζεται ότι μπήκαν στα σύνορά τους κατά… 253 μέτρα.
Αυτό είναι το κλίμα που βγαίνει από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων στην ενημέρωση που έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές που ήταν παρόντες, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο, ενώ βουλευτές που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως η υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον έναν χρόνο.
Πάντως ο στόχος είναι: Ενεργοποίηση των διεθνών συμμαχιών για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς να αποκλείεται καμία διπλωματική πρωτοβουλία, όπως αποφάσισε το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρτογραφήθηκε η διαμορφωθείσα κατάσταση και διαπιστώθηκε πως είναι ανοικτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία για την επίλυση του θέματος. Η Αθήνα δεν θέλει η εμπλοκή με τους Έλληνες στρατιωτικούς να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό θέμα, ωστόσο εξετάζει όλες τις δυνατότητες στο διπλωματικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. όπου δεν αποκλείεται να τεθεί το ζήτημα, εφόσον η Άγκυρα δεν το έχει λύσει έως τότε.
«Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου.
Επίσης ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Η Μογκερίνι
Την αλληλεγγύη των χωρών – μελών της Ε.Ε στην Ελλάδα και την ελπίδα να υπάρξει ταχεία και θετική επίλυση στο ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, εξέφρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και οι 27 υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο, για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, πόσω δε μάλλον μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε που ενημερώθηκαν, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα με ταχύ και θετικό τρόπο.
Η Φώφη
«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας ασφαλείς» ανέφερε, σε δήλωσή της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να χρησιμοποιεί το περιστατικό ως μέσο πίεσης προς τη χώρα μας. Να διασύρει το στράτευμα».
Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι πρόκειται για θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, καλώντας την κυβέρνηση να μην υποβαθμίσει το ζήτημα. «Η Τουρκία έχει επιλέξει πολιτική έντασης απέναντι στη χώρα μας. Απαιτείται ψυχραιμία, αλλά και εγρήγορση και αποφασιστικότητα» κατέληξε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Κατεπείγουσα ερώτηση προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω υπόθεση λαμβάνει κρίσιμες διαστάσεις, καθώς δεν επιλύθηκε άμεσα δια της διοικητικής οδού, όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν για άμεση επιστροφή των Ελλήνων, δοθέντος ότι η υπόθεση αφορά Κράτος Μέλος της Ε.Ε. και ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και να πληροφορηθεί εάν η εξέλιξη της υπόθεσης συνάδει με τις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας, που καλείται να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.