Στο περίμενε… για μια 10ετία για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των ενστάσεων και των αντιρρήσεων που έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της συγκρότησης των δασικών χαρτών, αφού οι δύο επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για το νομό Ηρακλείου είναι αντικειμενικά αδύνατο να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο δουλειάς των 10 χιλιάδων αιτήσεων τον οποίο καλούνται να εξετάσουν. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ότι οι χιλιάδες πολίτες που έχουν καταθέσει τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις τους θα είναι εγκλωβισμένοι σε μια αφόρητη ομηρία, αφού μέχρι να πάρουν απάντηση δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν το ακίνητο τους, να το μεταβιβάσουν να το πουλήσουν ή να εκδώσουν οικοδομική άδεια.
Πρόκειται για ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα που χτίζεται πάνω στην παραδοξότητα που ζούμε, η σύνταξη του δασολογίου να έπεται της σύνταξης του κτηματολογίου και την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός (δασικές υπηρεσίες, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι κλπ) να μην έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την προσπάθεια της σύνταξης των δασικών χαρτών λόγω έλλειψης προσωπικού.
Στο Ηράκλειο έχουν κατατεθεί περίπου 10 χιλιάδες αντιρρήσεις και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να συνεδριάζουν οι επιτροπές που έχουν αναλάβει να τις εξετάσουν.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Ταβερναράκης οι δέκα χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για να ελεγθούν στο σύνολο τους θα χρειαστεί μια δεκαετία σύμφωνα με τον ίδιο, αφού οι ρυθμοί εξέτασης των ενστάσεων προβλέπεται να είναι εξαιρετικά αργοί, επειδή ο αριθμός των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί είναι δραματικά χαμηλός. Οι επιτροπές είναι τριμελείς αποτελούνται από ένα δικηγόρο μέλος του δικηγορικού συλλόγου, από ένα μέλος του ΤΕΕ ΤΑΚ και ένα δασολόγο.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι δασικές υπηρεσίες, όπως και όλο το δημόσιο, είναι απαξιωμένο δεν γίνονται προσλήψεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη των επιτροπών αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι δασολόγοι. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι το υπουργείο δεν πρέπει να επέμβει να βρει δασονόμους από άλλες περιοχές ή από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.
Ο κ. Ταβερναράκης σημειώνει ότι τόσο το κτηματολόγιο όσο και οι δασικοί χάρτες είναι δύο αναπτυξιακά εργαλεία στα χέρια όχι μόνο των μηχανικών και του κράτους, αλλά κυρίως των πολιτών και για τη χώρα συνολικά που οφείλει να έχει συγκροτήσει ένα ψηφιακό χάρτη και να κάνει τη μετάβαση της σε ένα άλλο επίπεδο παροχής υπηρεσιών όχι μετά από δέκα χρόνια, αλλά τώρα…
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι δύο επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για να διαχειριστούν το βάρος των ενστάσεων και των αντιρρήσεων στο Ηράκλειο, είναι ξεκάθαρο ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν με ταχύτητα στη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας γι αυτό και η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι ότι θα πρέπει να δρομολογηθεί η συγκρότηση τουλάχιστον οκτώ επιτροπών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί, είναι οι επιτροπές που θα ελέγχουν τις ενστάσεις να συνεδριάζουν μέχρι τέσσερις φορές το μήνα και σε κάθε συνεδρίαση να εξετάζουν 25 αντιρρήσεις.
Αυτό το πλαίσιο αποτυπώνει τα μεγέθη της βασανιστικής αργοπορίας στην εξέταση των ενστάσεων που όπως τονίζει ο κ. Ταβερναράκης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σε αντίθετη περίπτωση εάν οι δύο επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί επιχειρηθεί να αυξήσουν τον αριθμό εξέτασης των αντιρρήσεων, είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορεί να γίνει ουσιαστική αξιολόγηση των υποθέσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, να την πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και γενικότερα να την αξιοποιήσουν και είναι απολύτως εγκλωβισμένοι σε ένα καθεστώς ομηρίας σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση της περιουσίας τους.
Στο μεταξύ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητά την παράταση των προθεσμιών άσκησης αντιρρήσεων τονίζοντας ότι απροσδιόριστος αριθμός πολιτών της Κρήτης, κινδυνεύει να απολέσει τα εμπράγματα δικαιώματα του επί των χαρακτηρισμένων ως δασών ή δασικών εκτάσεων, ακόμη και αν προσφύγει στις χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΠΕΔ τέλος Ιουλίου 2022, έληξαν άρον- άρον οι προθεσμίες άσκησης αντιρρήσεων, έτσι, μεγάλος αριθμός, μικροϊδιοκτητών κυρίως δεν κατάφερε να ανταποκριθεί λόγω κόστους αλλά και άγνοιας των προθεσμιών και των διαδικασιών, ή λόγω της απουσίας του από την Κρήτη και τη χώρα.
Όπως υποστηρίζει είναι κομβικό να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που δεν κατάφεραν να καταθέσουν ενστάσεις, για οικονομικούς κυρίως λόγους, άγνοιας ή και ανωτέρας βίας, να ασκήσουν τα δικαιώματα τους αυτά, να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους. Αν δεν δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την άσκηση αντιρρήσεων, χιλιάδες πολίτες ιδιοκτήτες μικρών ιδιοκτησιών θα απολέσουν τα δικαιώματα τους επ΄ αυτών ή θα υποχρεωθούν εν τέλει, να ζητήσουν δικαστική προστασία με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, τη λειτουργία των δικαστηρίων και τη σύνταξη του δασολογίου και του κτηματολογίου.