απεργία

Σε  24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ενώ οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προχωρούν σε στάση εργασίας. Πρόκειται για τη συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 11:00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

Παράλληλα, την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας αποφάσισαν δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο». Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει, επίσης, εικοσιτετράωρη απεργία.

Στο Ηράκλειο θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ελευθερίας, από το ΠΑΜΕ.

«Σιγούν» τα ΜΜΕ

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι,  από τις 6 σήμερα το πρωί ως τις 6 αύριο το πρωί δε θα μεταδοθούν τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ αύριο δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) τονίζει πως «στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι (μέλη και μη μέλη) σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου, διαδικτυακά μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΠΗΝ αντιτίθεται στις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο ενός μόνο κατ’ όνομα “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου.

Ένα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που ενισχύει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προωθώντας τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση προς όφελος των εργοδοτών, ενώ πλήττει ταυτόχρονα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και προβλέπει επικράτηση επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών».

Σε κάλεσμα στη σημερινή κινητοποίηση, η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων, παράταξη του ΕΚΗ, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ένα χρόνο μετά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των όρων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο γυρίζει τα εργασιακά δικαιώματα πίσω ολοταχώς, στην περίοδο 2010 – 2014, όταν καταργούσαν τις βασικές αρχές των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μετά την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και της συνευθύνης αρχικού εργοδότη – εργολάβου, η κυβέρνηση εναρμονιζόμενη πλήρως με τις προτάσεις ΣΕΒ – ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».