Έντονες αντιδράσεις και διαδικασίες εξπρές προκαλεί η ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Έντονες αντιδράσεις και διαδικασίες εξπρές προκαλεί η ψήφιση του σχεδίου νόμου

Στόχο να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης του σχεδίου νόμου για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις έχουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να νομοθετήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στόχος είναι ως τα τέλη της εβδομάδας να κατατεθεί στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, να έχει ψηφιστεί.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί 12 έως 13 Φεβρουαρίου, ενώ αστειευόμενος είπε και “14 να γίνει (του Αγίου Βαλεντίνου) θα έχει έναν συμβολισμό”.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο o υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης έκανε γνωστό πως σκοπεύει να απέχει από την ψηφοφορία. Πάντως, κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού σΣυμβουλίου ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Βορίδης έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός. Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Την ίδια ώρα, την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωνε και η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή. «Καταψηφίζω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς ανοίγει τον δρόμο για την τεκνοθεσία.

Είμαι υπέρ της αλλαγής της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η κυρία Αραμπατζή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου δεν τοποθετήθηκε κατά του νομοσχεδίου κανένας από τους υπουργούς που έλαβαν το λόγο.

Αντιθέτως, θετικά υπέρ του σχεδίου νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια τοποθετήθηκαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σοφία Ζαχαράκη, Βασίλης Κικίλιας και Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι η Μαρία Κεφαλά, που έχει εκφράσει ενστάσεις για το νομοσχέδιο, δεν τοποθετήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η στάση της παραμένει ερωτηματικό, καθώς πληροφορίες την ήθελαν να παραιτείται.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν με νόημα ότι για τους υφυπουργούς, που δεν είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να δουν τι θα πράξουν στη Βουλή.

Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα της ψηφοφορίας, τονίζεται από κυβερνητικά χείλη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τόσο ο κ. Σκρέκας, όσο και ο κ. Σταϊκούρας απείχαν από την ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης.

Όχι και από το Πατριαρχείο

Στο μεταξύ, την αντίδραση του στις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εξέφρασε και το Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του.

Έτσι, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αντιτεθεί στη νομοθέτηση γάμου μεταξύ ομοφύλων και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει πως αναγνωρίζει μόνο τον θρησκευτικό γάμο ετερόφυλων και όχι ομόφυλων ζευγαριών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Πατριαρχείο:

«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς, σήμερον, Τετάρτην, 24ην Ἰανουαρίου 2024, ὑπενθυμίζει εἰς τό εὐσεβές ποίμνιον τοῦ Πανσέπτου Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, ἐπί τῇ συζητήσει περί θεσμοθετήσεως γάμου μεταξύ ἀτόμων τοῦ ἰδίου φύλου καί περί τεκνοθεσίας ἐν Ἑλλάδι, τήν δεσμευτικήν Ἀπόφασιν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας (Κρήτη, Ἰούνιος 2016), ὅτι “ἡ Ἐκκλησία δέν ἀποδέχεται διά τά μέλη αὐτῆς σύμφωνα συμβιώσεως τοῦ αὐτοῦ ἤ ἑτέρου φύλου καί πᾶσαν ἄλλην μορφήν συμβιώσεως, διαφόρου τοῦ γάμου” ὡς “τῆς ἐν Χριστῷ ἑνώσεως ἀνδρός καί γυναικός”, ἡ ὁποία “συνιστᾷ μίαν μικράν ἐκκλησίαν ἤ μίαν εἰκόνα τῆς Ἐκκλησίας” (κείμενον “Τό μυστήριον τοῦ γάμου καί τά κωλύματα αὐτοῦ”, Ι.10 καί 4). Σημειοῦται συγχρόνως, ὅτι τά συνάπτοντα τοιαύτας μορφάς συμβιώσεως μέλη τῆς Ἐκκλησίας πρέπει νά ἀντιμετωπίζωνται μετά ποιμαντικῆς εὐθύνης καί ἐν Χριστῷ ἀγάπης».