Φυλακή ή μακριά και ασφαλείς είναι πλέον το δόγμα στις περιπτώσεις εκείνες των δραστών σοβαρών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που αξιολογούνται ως «υψηλού κινδύνου». Στο Ηράκλειο, σε αρκετές υποθέσεις, οι δικαστές έχουν στείλει στη φυλακή κατηγορούμενους προκειμένου να εκτίσουν έστω και μέρος της ποινής τους. Αυτό γίνεται αφενός για παραδειγματισμό, αφετέρου για να προστατεύσουν τα θύματα καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βρεθούν στο… χώμα.
Πρώην σύζυγοι, νυν σύντροφοι, αδέρφια, γιοι. Στις δικαστικές αίθουσες με τη διαδικασία του αυτοφώρου ξετυλίγονται πτυχές από οικογενειακά δράματα με μητέρες να κοιτούν στο πάτωμα για να μην φανούν τα μωλωπισμένα τους μάτια. Ντρέπονται αλλά και φοβούνται το ίδιο τους το παιδί. Μικρά παιδιά γίνονται μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών, καυγάδων και ξυλοδαρμών μεταξύ των γονιών τους. Τρέμουν και να ανασάνουν. Φωνές, βρισιές, απειλές, μπουνιές, κλωτσιές και απόπειρες στραγγαλισμού. Μοτίβο επαναλαμβανόμενο στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι δικογραφίες πλέον που σχηματίζονται από τα έμπειρα στελέχη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου δεν αφήνουν κενά. Όλα τα περιστατικά ελέγχονται και αξιολογούνται με τη δέουσα σοβαρότητα. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι καιρό τώρα τα στελέχη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας διατηρούν επαφή με θύματα τέτοιων καταστάσεων, φροντίζουν να επικοινωνούν μαζί τους ακόμα και μετά από μήνες προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή, αν οι συνθήκες της ζωής τους έχουν καλυτερεύσει, αν χρειάζονται κάποια βοήθεια και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Παράλληλα, αυτές τις ημέρες η τοπική ΕΛ.ΑΣ. κάνει μία καταγραφή των υφιστάμενων δομών ώστε να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των θυμάτων των περιστατικών αυτών. Ζητούμενο δηλαδή είναι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το θύμα με γρήγορες διαδικασίες να μπορεί να φιλοξενηθεί για λίγο καιρό σε κάποια δομή όπου θα νιώθει προστατευμένο μέχρι να δρομολογηθούν τα επόμενα στάδια της ζωής του.
Μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηρά, με τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπως έχει γράψει η «Πατρίς», να δίνει τεράστια έμφαση στο θέμα της διαχείρισης στην συμπεριφορά των αστυνομικών και των αντανακλαστικών τους. Περιοριστικοί όροι ασφαλείας στον 35χρονο με τα βίαια ξεσπάσματα Αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν στον 35χρονο Ρομά που κατά καιρούς ξεσπά κατά της 34χρονης συζύγου του, ακόμα και μπροστά στο μόλις 2 ετών παιδάκι τους, το οποίο γίνεται αποδέκτης βίαιων καταστάσεων.
Ειδικότερα, μετά την απολογία του τη Δευτέρα, του επιβλήθηκαν: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, να μην πλησιάζει την σύζυγο και το παιδί του σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, να μην την ενοχλεί μέσω facebook ή άλλων διαδικτυακών εφαρμογών, αποστέλλοντάς της απειλητικά μηνύματα και να παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο σπίτι της οικογένειας, στην περιοχή της Θερίσου, σημειώθηκε ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο σε βάρος της 34χρονης, με κλωτσιές, χαστούκια, ενώ φέρεται να την άρπαξε από το λαιμό για να την πνίξει.
Η γυναίκα κατάφερε να διαφύγει και να καλέσει την Αστυνομία, πίσω στο σπίτι όμως παρέμεινε το μωρό με τον 35χρονο πατέρα να βρίσκεται σε αλλόφρονα κατάσταση και έτσι επιστρατεύτηκε η ΟΠΚΕ. Μία από τις υποθέσεις που χειρίστηκε το τελευταίο 24ωρο το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, στο Ηράκλειο, ήταν και αυτή που αφορούσε σε επεισόδιο ανάμεσα σε αδέρφια. Ο αδερφός φέρεται να χτύπησε την αδερφή και βρέθηκε να δικάζεται χθες στο Αυτόφωρο. Η απόφαση σε βάρος του ήταν καταδικαστική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το δικαστήριο διέταξε να εκτίσει μέρος της ποινής του.